Foto: LETA

Latvijas basketbola čempione "VEF Rīga" sestdien VTB Vienotās līgas čempionāta šīs sezonas pirmo uzvaru mačā pret Karasnojarskas "Jeņisej" komandu izcīnīja pelnīti, jo teju visu spēli kontrolēja mača gaitu, pēc dueļa atzina rīdzinieku galvenais treneris Jānis Gailītis.

Ziņots, ka "VEF Rīga" sestdien savā laukumā "Jeņisej" komandu sagrāva ar rezultātu 94:67 (22:13, 16:28, 21:10, 35:16), tiekot pie pirmā panākuma piecos turnīrā aizvadītajos mačos.

"Bijām pelnījuši šo spēli uzvarēt. Izņemot otro ceturtdaļu, pārējā laikā parādījām daudzas labas īpašības, kontrolējām spēli. Otrajā nogrieznī zaudējām zem groziem un neiemetām brīvus metienus, bet pārējā laikā spēlētāji bija pārliecināti par sevi," gandarīts bija mājinieku treneris.

Latvijas komandas rindās teicamu sniegumu demonstrēja meksikāņu saspēles vadītājs Alekss Peress, kuram 15 punkti un 16 rezultatīvas piespēles, kamēr 15 punktus un deviņas atlēkušās bumbas pievienoja Iļja Gromovs. Savukārt 14 punkti Artim Atem un Arnoldam Helmanim.

"Iļja [Gromovs] malacis - strādā, bet viņam vēl daudz kur kāpt un jāstrādā katru dienu," par rezultatīvu spēli aizvadījušo centra spēlētāju Gromovu, kurš ir iekļauts arī Latvijas izlases kandidātu sarakstā pirms 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm, sacīja Gailītis.

Šajā mačā laukumā nedevās uz laiku komandai piesaistītais Dāvis Rozītis, kurš gan pagaidām paliek vienības rīcībā. Rozītis "VEF Rīga" pievienojās, lai tobrīd aizstātu traumu guvušo Klāvu Čavaru, kurš nu jau kādu laiku ir atgriezies ierindā.

"Rozītis nespēlēja, jo pagaidām dodam iespējas Klāvam [Čavaram], kurš ir mūsu spēlētājs. Vēl nezinām cik ilgi Dāvis būs pie mums, bet domāju, ka pēdējo maču viņš vēl nav aizvadījis. Viņš ir pelnījis spēlēt, bet zināja apstākļus un zināja, ka šādi būs," situāciju garajā galā skaidroja treneris.

Šonedēļ tika paziņots, ka "VEF Rīga" komandu pamet Rolands Freimanis, kuram bija tā dēvētais "atklātais" līgums, pieļaujot iespēju sezonas gaitā pārcelties uz citu komandu. Freimanis šādu iespēju izmantoja un otrdien pievienojās Turcijas klubam "Gazinatep".

"Nedaudz nācās pārkārtoties pēc Rolanda aizbraukšanas. Ir pozīcijas, kur esam palikuši stiprāki, bet ir tādas, kur ne tik. Tomēr tā nav traģēdija, jo mums ir labi spēlētāji. Mums ir vajadzīgs kāda spēlētāja papildinājums, varbūt pat divu," Gailītis neslēpa, ka komandā būs jaunpienācēji, jo iepriekš par neapmierinošu sniegumu darbu Rīgas klubā zaudēja amerikāņu aizsargs Entvons Skots.

Tikmēr tuvākajā laikā gaidāma saspēles vadītāja Kaspara Vecvagara atgriešanās laukumā, kurš pērn guva smagu traumu un nav spēlējis vairāk kā gadu.

"Grūti pateikt kāds būs sākums Vecvagaram, taču mēs šobrīd vairāk skatāmies pēc "combo" tipa spēlētāja, kurš var spēlēt divās pozīcijas," par iespējamo papildinājumu sacīja Gailītis.

Tikmēr "VEF Rīga" meksikāņu leģionārs Peress pēc spēles atzina, ka nav izdevusies otrā ceturtdaļa, bet spēle kopumā bijusi laba. "Otrajā ceturtdaļā zaudējām zem groziem, bet kopumā spēlējām ar lielu enerģiju," bilda meksikānis.

Zīmīgi, ka viņš pēc "OlyBet" Latvijas basketbola līgā 18. novembrī paredzētās "VEF Rīga" spēles ar "Ventspili" dosies uz dzimteni, lai palīdzētu komandai Pasaules kausa kvalifikācijā.

"Pēc spēles ar "Ventspili" došos uz Meksiku, jo pēc pāris dienām būs spēle ar ASV. Nospēlēšu divas spēles izlasē un būšu atpakaļ," savus novembra plānus atklāja Peress.

Savukārt "Jeņisej" galvenais treneris Oļegs Okulovs atzina, ka otrajā puslaikā viņa vadītā komanda nav izpildījusi to, par ko runājusi pirms spēles.

"Pirmajā puslaikā izpildījām par ko vienojāmies, kaut mums bija mazāk laika sagatavoties nekā pretiniekiem. Otrajā ceturtdaļā pārņēmām iniciatīvu, tomēr trešajā un ceturtajā ceturtdaļā komanda pilnībā nepaveica sarunāto. Visiem jābūt kaunam par šo spēli, vismaz mani noteikti ir. Varam mierīgi spēlēt, kā to darījām pirmajā puslaikā, bet mūs pievīla disciplīna," kritisks bija viesus treneris.

"Jeņisej" ar vienu panākumu četros mačos atrodas devītajā pozīcijā, bet "VEF Rīga" ar vienu uzvaru piecās cīņās ir 11. vietā starp 13 komandām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!