Foto: F64

Latvijas vicečempione basketbolā "Ventspils" otrdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas trešajā spēlē savā laukumā ar 78:77 (18:20, 16:16, 26:25, 18:16) uzvarēja iepriekšējās sezonas Francijas čempioni Šalonas pie Sonas "Elan", kas gan jauno sezonu iesākusi pagalam neveiksmīgi.

Lielisku sniegumu "Ventspils" rindās demonstrēja Aigars Šķēle, kurš atzīmējās ar 16 punktiem, deviņām atlēkušajām bumbām un astoņām rezultatīvām piespēlēm. Savukārt 14 punktus iemeta Māris Gulbis, kamēr desmit pievienoja Ronalds Zaķis un lietuvietis Juļs Juciks.

Šo maču ar precīzu divpunktu metienu iesāka Gulbis, taču pretinieki neilgi pēc tam atbildēja ar precīzu tālmetienu. Kopumā pirmajā puslaikā aizritēja līdzvērtīga cīņa. Komandas teju visu laiku cīnījās punkts punktā, bet otro ceturtdaļu veiksmīgāk iesāka "Elan", kas pēc pāris veiksmīgiem uzbrukumiem ieguva jau septiņu punktu vadību (26:19). Tobrīd ventspilnieku galvenais treneris Roberts Štelmahers ņēma minūtes pārtraukumu, kas vainagojās panākumiem, jo mājinieki bija atguvušies.

Vienubrīd Francijas čempioniem izdevās iegūt astoņu punktu pārsvaru, tomēr ne uz ilgu laiku, jo "Ventspils" veica astoņu punktu izrāvienu un panāca neizšķirtu 34:34. Tiesa, pāris minūšu klusumu "Elan" pārtrauca desmit sekundes pirms pirmā puslaika beigām, zem groza realizējot atkārtotu metienu. Pēcāk mājinieku uzbrukums bija nesekmīgs, tāpēc ventspilnieki lielajā pārtraukumā devās ar divu punktu deficītu – 34:36.

Jau pašā otrā puslaika sākumā Juciks panāca neizšķirtu, turklāt pēc tam amerikānis Bleiks Hamiltons ar precīzu trīspunktnieku vadībā jau izvirzīja mājiniekus. "Elan" gan neļāva ventspilniekiem ieskrieties un turpmākajās minūtēs laukumā bija vērojama spraiga un līdzvērtīga cīņa. Tomēr trešā ceturkšņa vidū Francijas komandas basketbolisti veica nelielu izrāvienu un panāca jau deviņu punktu vadību (56:47).

Pēc šāda pavērsiena Štelmahers pieprasīja minūtes pārtraukumu, kas atkal attaisnojās, jo "Ventspils" basketbolisti saņēmās un īsā laikā ar pāris trīspunktnieku palīdzību panāca neizšķirtu 58:58. Cīņas turpinājums aizritēja punkts punktā, bet piecarpus minūtes līdz pamatlaika beigām Veslijs Brusevics ar diviem precīziem soda metieniem izvirzīja kurzemniekus vadībā ar 73:68. Turpinājums Latvijas vicečempionei gan vairs nebija tik sekmīgs, jo "Elan" atkal veica nelielu izrāvienu un pārņēma arī vadību (76:74).

Šķēle ar sekmīgu caurgājienu gan nedaudz vairāk kā trīs minūtes līdz pamatlaika beigām panāca neizšķirtu 76:76, turklāt pēc tam ar diviem precīziem "sodiņiem" viņš mājiniekus izvirzīja vadībā ar 78:77. Ar šādu rezultātu sākās pamatlaika pēdējā minūte, bet Šķēles pēdējo sekunžu caurgājiens bija neveiksmīgs, tomēr arī "Elan" beidzamajās pāris sekundēs nerealizēja metienu no centra, mājiniekiem svinot otro uzvaru turnīrā.

Jau ziņots, ka pirmajā spēlē Ronalda Zaķa metiens septiņas sekundes pirms pamatlaika beigām nodrošināja ventspilnieku uzvaru 73:72 savā laukumā pār iepriekšējās sezonas čempioni Tenerifes "Iberostar" no Spānijas, bet nākamajā mačā tika ciests zaudējums 80:87 Lietuvas klubam Klaipēdas "Neptūnas".

Savukārt Francijas vienība vispirms cieta zaudējumu 73:75 "Neptūnas" basketbolistiem, bet pagājušajā nedēļā tika ar 67:55 tika uzvarēta Artūra Strautiņa pārstāvētā Itālijas komanda Kapo d'Orlando "SikeliArchivi".

Vēl B apakšgrupā šodien plkst.21 Vācijas klubs Ludvigsburgas "MHP Riesen" savā laukumā uzņems "Neptūnas", bet pusstundu vēlāk Kapo d'Orlando vienība viesosies pie Grieķijas komandas Saloniku PAOK. Savukārt trešdien Turcijas klubs "Gaziantep" savā laukumā tiksies ar "Iberostar".

"Ventspils" komanda, pie kuras stūres pirms šīs sezonas atgriezās Roberts Štelmahers, sezonu iesākusi ar astoņām uzvarām deviņos mačos, jo bez diviem panākumiem FIBA Čempionu līgā gūtas sešas uzvaras pēc kārtas "OlyBet" Latvijas Basketbola līgā (LBL).

Turpretī "Elan" tikai pagājušajā nedēļā tika pie pirmās uzvaras šosezon, bet pārējos septiņos mačos FIBA Čempionu līgā un Francijas čempionātā piedzīvoti zaudējumi. Abas komandas atrodas pretpolos savos čempionātos – ja "Ventspils" ir LBL līdere, tad "Elan" ir pēdējā vietā Francijā.

Zīmīgi, ka "Elan" vienību iepriekšējās sezonas pirmajā daļā pārstāvēja Mareks Mejeris, taču decembrī viņš atgriezās "VEF Rīga" komandā.

Regulārajā čempionātā "Elan" palika otrā, bet izslēgšanas turnīrā aizkļuva līdz finālam, kurā ar 3-2 pārspēja Strasbūras SIG.

"Ventspils" komandas sastāvā ir notikušas izmaiņas, jo laukumā atgriezies Rihards Lomažs. Kā vēsta klubs, veselības problēmu dēļ ar komandu kopā nevar būt Artūrs Bērziņš, bet pārējie spēlētāji šobrīd ir ierindā un gatavi doties cīņā.

B apakšgrupā līdere ar divām uzvarām divos mačos ir "Neptūnas" komanda, kam ar divām uzvarām trīs mačos seko "Ventspils". Viens panākums divās spēlēs ir "Iberostar", "MHP Riesen", "Gaziantep" un PAOK vienībām, kamēr ar vienu uzvaru trīs cīņās seko "Elan", bet "SikeliArchivi" piekāpusies abās aizvadītajās cīņās.

Starpsezonā no dalības FIBA Čempionu līgas turnīrā atteicās Latvijas čempione "VEF Rīga", tāpēc tiesības sacensties tajā ieguva "Ventspils", kas šo iespēju izmantoja. Zīmīgi, ka arī pērn "Ventspils" bija līdzīgā situācijā, jo startēt FIBA Čempionu līgā atteicās tā brīža Latvijas čempioni "Valmiera"/ORDO un sudraba godalgas ieguvusī "VEF Rīga".

Šosezon FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā komandu skaits no 40 samazināts uz 32, lai veicinātu turnīra kvalitāti. Novembra beigās un februārī turnīrā būs pārtraukumi, lai basketbolisti varētu palīdzēt valstsvienībām FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs.

FIBA Čempionu līgas balvu fondā šajā sezonā paredzēts miljons eiro uzvarētājiem. Rīkotāji sedz tiesnešu izdevumus, piedevām katra pamatturnīra dalībniece saņems 50 000 eiro prēmiju. Papildus prēmijas paredzētas arī par iekļūšanu katrā nākamajā kārtā – astotdaļfinālā 70 000 eiro, ceturtdaļfinālā 100 000, par ceturto vietu 140 000 eiro, trešo vietu – 200 000, otro vietu – 400 000 eiro, bet turnīra čempioni saņems miljonu.

Pagājušajā sezonā "Ventspils" nepārvarēja šī turnīra izslēgšanas sacensību pirmo kārtu, divu spēļu summā ar 135:137 piekāpjoties Itālijas klubam Venēcijas "Umana Reyer".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!