Foto: AFP/Scanpix/LETA
Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) pirmdien par šī gada pasaules labāko futbolistu nosauca Madrides "Real" un Portugāles izlases superzvaigzni Krištianu Ronaldu.

Tikmēr par labāko treneri tika atzīts Ronaldu pārstāvētās Madrides "Real" stūrmanis Zinedins Zidāns.

Pašlaik 32 gadus vecais Ronaldu šogad palīdzēja "Real" komandai pirmo reizi kopš 2012. gada kļūt par Spānijas čempioni un trešo reizi četru gadu laikā izcīnīt UEFA Čempionu līgas trofeju.

Jūnija vidū viņš viesojās Rīgā, ar diviem gūtiem vārtiem palīdzēdams Portugāles izlasei 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē ar 3:0 pārspēt Latviju. Portugāļi triumfēja B apakšgrupā un nopelnīja ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru.

Aizvadītajā sezonā Ronaldu kopumā 44 mačos guva 38 vārtus.

Ronaldu pērn decembrī tika atzīts par pasaules labāko futbolistu arī "France Football" versijā, tādējādi ceturto reizi saņemot "Ballon d'Or" balvu. Tāpat viņš tika nosaukts par pagājušā gada labāko spēlētāju FIFA versijā, līdz ar to pie šīs balvas viņš ticis otro reizi pēc kārtas.

Uz gada labākā futbolista balvu pretendēja arī Spānijas kluba "Barcelona" argentīniešu superzvaigzne Lionels Mesi, kā arī Barselonas vienības bijušais spēlētājs brazīlietis Neimars, kurš vasarā par rekordlielu summu – 222 miljoniem eiro – pārcēlās uz Francijas vienību Parīzes "Saint-Germain" (PSG).

Savukārt labākās futbolistes gods ticis Nīderlandes valstsvienības spēlētājai Likei Martensai, bet par labāko treneri atzīta šīs izlases stūrmane Sarīna Vīgmane. Nīderlandes futbolistes šogad pirmo reizi vēsturē tika kronētas par Eiropas čempionēm.

Par gada labāko vārtsargu tika atzīts Itālijas izlases un UEFA Čempionu līgas finālistes Turīnas "Juventus" leģenda Džanluidži Bufons, bet "fair-play" jeb godīgas spēles balvu saņēma Togo futbolists Fransiss Kone, kurš karjeras laikā vairākas reizes laukumā glābis futbolistu dzīvības.

Tikmēr Ferenca Puškāša vārdā nosaukto balvu par skaistāko vārtu guvumu saņēma Anglijas premjerlīgas kluba Londonas "Arsenal" franču uzbrucējs Olivjē Žirū, kurš janvārī efektīgā veidā raidīja bumbu Londonas "Crystal Palace" vārtos. Savukārt labāko līdzjutēju balvu saņēma Skotijas granda Glāzgovas "Celtic" fani, kuri maijā speciālā ceremonijā godināja "Lisabonas lauvas" jeb "Celtic" 1967. gada komandu, kas pirms 50 gadiem triumfēja Eiropas kausā (tagad – UEFA Čempionu līga).

Tāpat pirmdien tika paziņota pērnā gada FIFA un Starptautiskās Profesionālo futbolistu federācijas (FIFPro) simboliskā izlase. Tajā vārtsargā loma uzticēta Bufonam, bet aizsardzības līniju veido itālis Leonardo Bonuči ("AC Milan") un spānis Serhio Ramoss ("Real"), kā arī divi brazīlieši Marselu ("Real") un Dani Alvešs ("Juventus"). Savukārt par pussargiem izvēlēti horvāts Luka Modričs un vācietis Toni Kross no "Real", kā arī spānis Andress Injesta no "Barcelona", bet uzbrukuma līniju veido Ronaldu, Mesi un Neimars.

Ronaldu, Mesi un Neimars ir starp 30 kandidātiem arī uz gada labākā futbolista balvu "France Football" versijā. Pirms tam "France Football" un FIFA sešus gadus planētas labākajam futbolistam pasniedza kopīgu balvu, bet pērn šī tradīcija tika pārtraukta.

Pērn par labāko FIFA versijā tika nosaukts Ronaldu, bet labākā trenera balvu saņēma itālis Klaudio Ranjēri, kurš aizveda Lesteras "City" līdz pārsteidzošam Anglijas premjerlīgas čempionu titulam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!