Foto: Publicitātes foto

Valdība ļāvusi Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) pieņemt Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) dāvinājumu - LOK piederošās 142 kapitāldaļas SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" un 141 kapitāldaļu SIA "Tenisa centrs "Lielupe"".

SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" parakstītā pamatkapitāla, apmaksātā pamatkapitāla un balsstiesīgā pamatkapitāla lielums ir 15 604 420 eiro, tajā skaitā valstij IZM piederošo daļu skaits - 99,999% jeb 15 604 278 pamatkapitāla daļas ar kopējo vērtību 15 604 278 eiro un LOK piederošo daļu skaits - 0,001% jeb 142 pamatkapitāla daļas ar kopējo vērtību 142 eiro. Savukārt SIA "Tenisa centrs "Lielupe" visa pamatkapitāla lielums ir 11 164 042 eiro, kur valstij pieder 99,999% pamatkapitāla. LOK abās kapitālsabiedrībās pieder 0,001% pamatkapitāla.

LOK par abu minēto kapitālsabiedrību līdzīpašnieku kļuva ar mērķi nodrošināt to attīstību, ieguldot kapitālsabiedrību pamatkapitālā LOK piesaistītos valsts galvotā aizdevuma līdzekļus. Neskatoties uz to, ka minētie projekti netika īstenoti un LOK kapitālsabiedrību pamatkapitālā neieguldīja solītos apjomīgos finanšu līdzekļus, LOK līdzdalība abu kapitālsabiedrību pamatkapitālā tika saglabāta, jo pirms LOK kļūšanas par kapitālsabiedrību līdzīpašnieku starp valsti (IZM personā) un LOK netika noslēgts līgums, kurš paredzētu, ka projektu neīstenošanas gadījumā LOK nodod (vai pārdod atpakaļ) savas kapitāla daļas valstij (IZM personā).

Lai pilnveidotu sporta nozares kapitālsabiedrību pārvaldību, 2017.gada martā IZM prezentēja konceptuālo ziņojumu "Par centralizētas nacionālo sporta bāzu pārvaldības struktūras izveidi". Turpinot diskusiju procesu ar sporta nozari, kā arī, strādājot pie dažāda veida scenārijiem, IZM bija svarīgi noskaidrot LOK kā SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" un SIA "Tenisa centrs "Lielupe"" līdzīpašnieces viedokli jautājumā par LOK iespējamo rīcību, nododot savā īpašumā esošās kapitāla daļas valstij (IZM personā).

LOK Izpildkomiteja lēma dāvināt valstij IZM personā LOK piederošo 141 SIA "Tenisa centrs "Lielupe"" pamatkapitāla daļu ar nominālvērtību 141 eiro un 142 SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" pamatkapitāla daļas ar nominālvērtību 142 eiro.

Lai attīstītu sporta nozari un Latvijas Olimpisko vienību (LOV), LOK vienlaikus lūdza IZM nodrošināt, ka starp SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" un LOK, LOV noslēgto nedzīvojamo telpu un teritorijas nomas līgumu termiņš tiktu pagarināts līdz 2027.gada 30.jūnijam, nemainot to būtību un pamatnosacījumus un ierakstot šādus nomas līgumus zemesgrāmatā.

IZM atbalsta nepieciešamību tiesību aktos noteiktā kārtībā rast ilgtermiņa risinājumu attiecībā uz LOV darbības nodrošināšanai nepieciešamajām telpām, jo IZM ieskatā Sporta centra "Mežaparks" turpmākā attīstība ir cieši saistīta ar LOV attīstību, ko apliecina arī iepriekšējos gados pieņemtie lēmumi par investīcijām Sporta centrā "Mežaparks", lai nodrošinātu LOV darbību. Savukārt attiecībā uz Tenisa centra "Lielupe" turpmāko attīstību būtiskākie lēmumi jau ir tikuši pieņemti iepriekš, paredzot apjomīgas investīcijas šīs sporta bāzes rekonstrukcijā.

Izvērtējot LOK izvirzītos nosacījumus dāvinājuma līguma noslēgšanai attiecībā uz LOK piederošajām pamatkapitāla daļām, IZM nekonstatēja riskus kapitāla daļu dāvinājuma līgumā pielīgto nosacījumu par nomas līgumu pagarināšanu un ierakstīšanu zemesgrāmatā izpildei. IZM un LOK vispirms parakstīs kapitāla daļu dāvinājuma līgumu, tad izpildīs dāvinājuma līguma spēkā stāšanās nosacījumus, un tad dāvinājuma līgums stāsies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!