Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) uzsākusi izmeklēšanu pret Francijas futbola granda Parīzes "Saint-Germain" (PSG) prezidentu Naseru Al-Helaifi, kurš pašlaik ir viens no ietekmīgākajiem cilvēkiem pasaules futbolā.

Jau ziņots, ka Šveices prokuratūra trešdien izvirzīja apsūdzības korupcijā pret Al-Helaifi, kurš iesaistīts FIFA korupcijas skandālā par Pasaules kausa spēļu raidtiesībām.

Lietā, kas sākta vēl martā, Al-Helaifi apsūdzēts kā mediju grupas "beIN" izpilddirektors. Tāpat tajā iesaistīts arī bijušais FIFA ģenerālsekretārs Žeroms Valks un vēl kāds vārdā nenosaukts biznesmenis.

Savukārt FIFA Ētikas komisija uzsākusi pati savu izmeklēšanu.

Kā vēsta Šveices ģenerālprokurora birojs, Valks ir apsūdzēts par "nepamatotu priekšrocību" pieņemšanu no Al-Helaifi saistībā ar raidtiesību iegūšanu 2026. un 2030.gada Pasaules kausa finālturnīros, savukārt no nenosauktā biznesmeņa par 2018., 2022., 2026. un 2030.gada finālturnīru raidtiesībām.

Ceturtdien Valks tika nopratināts, kā arī pārmeklēti viņa īpašumi Francijā, Grieķijā, Itālijā un Spānijā.

Piektdien Itālijas policija ziņo, ka Al-Helaifi koruptīviem darījumiem izmantojis kādu viņam piederošu villu Sardīnijā. Tikmēr Valka advokāts piektdien atklāja, ka viņa klients īrējis no Al-Helaifi šo villu.

Valks 2016.gada februārī saņēma 12 gadu diskvalifikāciju no visām ar futbolu saistītajām aktivitātēm, jo ģenerālsekretāra amatā veicis ētikas normu pārkāpšanu, iesaistījies interešu konfliktā un kukuļņemšanā.

Tikmēr Al-Helaifi pašlaik ir atslēgas figūra 2022.gada Pasaules kausa organizēšanā Katarā, bet Francijas laikraksts "L'Equipe" viņu arī nosaucis par "ietekmīgāko cilvēku Francijas futbolā".

Kā vēstīts, aizvadītajā vasarā PSG komanda par 222 miljoniem eiro no Spānijas vienībai "Barcelona" iegādājās brazīliešu zvaigzni Neimaru, veicot lielāko darījumu vēsturē. Tāpat vienība no Francijas čempiones "Monaco" izīrējusi 18 gadus veco uzbrucēju Kiljanu Mbapē, kuru būs iespējams nopirkt par 180 miljoniem eiro un padarīt to par otro dārgāko darījumu vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!