Foto: F64

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) pastarīte Rīgas "Dinamo" piektdien viesos ar 1:3 (0:0, 1:2, 0:1) zaudēja Čerepovecas "Severstaļ" komandai.

Rīdziniekiem vienīgos vārtus guva komandas kapteinis Miks Indrašis, kurš tika atzīts par labāko spēlētāju viesu rindās.

"Dinamo" vārtus šajā mačā sargāja lietuviešu vārtsargs Mants Armalis, kuram šī bija debija KHL. Viņš kļuva par otro lietuvieti KHL aiz sava komandas biedra Nerijus Ališauska un Darjus Kasparaiša.

Rīgas "Dinamo" piecu spēļu izbraukumā noslēdza iespaidīgo 14 zaudējumu sēriju, piecās spēlēs izcīnīdama vienu uzvaru un tikdama pie diviem punktiem. Rīgas komanda pēdējās 17 spēlēs cietusi 16 zaudējumus.

Maču ar aktīviem uzbrukumiem iesāka rīdzinieki, labā situācijā nonākot somu aizsargam Ansi Salmelam, taču viņam neizdevās jau spēles sākumā sarūgtināt pretiniekus. Savukārt Armalim pa īstam spēlē nācās iesaistīties dažas minūtes vēlāk. Turpinājumā "Dinamo" hokejisti nopelnīja divus vairākumus, taču tie rezultātu nedeva.

Piecas minūtes pirms perioda beigām Vitālijs Pavlovs pirmo reizi spēlē atstāja "Dinamo" komandu mazākumā, bet arī pretinieki savas iespējas neizmantoja. Tiesa, otrās trešdaļas piektajā minūtē "Severstaļ" izdevās uzlauzt Armaļa vārtus. Pēc ofensīvas viesu aizsardzības zonā mača rezultātu atklāja Pāvels Černovs.

Pēc nepilnām divām minūtēm rīdzinieki trešo reizi mačā ieguva tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā, kurā Ņikita Jevpalova mesta ripa trāpīja pa vārtu stabiņu. Perioda turpinājumā Armalis pāris reizes glāba Rīgas komandu no zaudējuma, tomēr nākamajā pretinieku vairākumā viņš bija spiests kapitulēt. Piecas minūtes pirms perioda beigām no zilās līnijas precīzi meta Aleksandrs Jevsejenkovs, kuram vajadzēja nepilnu pusminūti, lai realizētu vairākumu.

Tiesa, nepilnu minūti pirms trešdaļas beigām Indraši vienus vārtus atguva. Uzbrukumā Miķelis Rēdlihs atrada labā pozīcijā esošo Indraši, atdodot piespēli komandas kapteinim, kurš nekļūdīgi raidīja ripu vārtos. Tuvojoties perioda beigām, Jevpalovs nekautrējās asi nospēlēt pretinieku vārtu priekšā un saplūcās ar Jevsejenkovu, kā rezultātā abi saņēma noraidījumu.

Trešā perioda sākumā viesi tika pie vēl viena vairākuma, bet, spēlējot četratā pret trijiem, neizdevās iegūt pārsvaru. Tomēr turpinājumā laukumā dominēja rīdzinieki, kuri vairākas reizes apdraudēja "Severstaļ" vārtu drošību, kas mājinieku trenerim lika ņemt pārtraukumu. Rīgas hokejisti turpināja izdarīt spiedienu uz pretiniekiem un vairākas reizes pie mājinieku vārtiem savērpa vētrainus uzbrukumus, bet neviena no bīstamajām epizodēm nenoslēdzās ar vārtu guvumu, lielisku sniegumu demonstrējot "Severstaļ" slovāku vārtsargam Jūliusam Hudāčekam.

Divas minūtes pirms pamatlaika beigām Armalis tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju. Lai gan "Dinamo" nogādāja ripu līdz vārtu priekšai, arī šoreiz neizdevās panākt izlīdzinājumu. Turpretī "Severstaļ" minūti pirms finālsvilpes guva trešos vārtus, kurus iemeta Jurijs Trubačovs, pielikdams punktu mājinieku uzvarai.

Visas līgas pēdējā vietā esošais Latvijas klubs iepriekšējā mačā trešdien ar 1:3 zaudēja Kaspara Daugaviņa pārstāvētajai Ņižņijnovgorodas "Torpedo" komandai, kuru trenē Pēteris Skudra, bet vēl pirms tam ar 3:2 papildlaikā uzvarēja Bratislavas "Slovan" vienību, pārtraucot 14 zaudējumu sēriju. Uzvaras vārtus "Dinamo" labā guva krievu leģionārs Nikolajs Žerdevs, kurš pēdējos četros mačos iemetis trīs no sešiem rīdzinieku vārtiem.

Treneru kolektīvā un sastāvā būtiskas izmaiņas veikusī Rīgas "Dinamo" komanda pret "Slovan" tika pie pirmās uzvaras kopš 28. augusta, šajā posmā piedzīvojot 14 neveiksmes, kas bija kluba antirekords. Tiesa, pēdējos mačos komandas sniegumā bija jūtams progress, jo vēl pirms tam ar 2:3 pagarinājumā tika zaudēts līgas grandam Maskavas CSKA, kam sekoja sakāve 1:4 pret Maskavas apgabala "Vitjaz", taču rīdzinieki tad neizmantoja lērumu iespēju.

Tikmēr "Severstaļ" šobrīd ir trīs uzvaru sērija, visus panākumus gūstot papildlaikā. Vispirms pagājušās nedēļas nogalē viesos ar 2:1 tika uzveikta Maskavas apgabala "Vitjaz", bet trešdien ar 3:2 pieveikta arī Maskavas "Spartak" komanda. Tiesa, vēl pirms tam Čerepovecas klubam bija neveiksmju josla ar trim zaudējumiem pēc kārtas.

"Severstaļ" Rietumu konferencē ar 31 punktu 21 mačā ieņem astoto vietu, kamēr Rīgas "Dinamo" rēķinā ir astoņi punkti 21 spēlē un pārliecinoša pēdējā vieta līgā. Virs rīdziniekiem Rietumu konferencē ar 21 punktu atrodas Maskavas "Spartak".

Abas komandas KHL čempionātos savā starpā tikušās 19 reizes, 11 panākumus gūstot "Severstaļ" hokejistiem. Pērn uzvaras tika dalītas uz pusēm, jo viesos rīdzinieki piekāpās ar 3:4, bet mājās revanšējās ar 5:2.

Pēc spēles Čerepovecā rīdzinieki atgriezīsies mājās, svētdien pret Ņižņijnovgorodas "Torpedo" sākot piecu mājas spēļu sēriju. Zīmīgi, ka jau otrdien Rīgā viesosies arī "Severstaļ", bet pēc tam sekos spēles arī pret Novosibirskas "Sibirj", Omskas "Avangard" un Minskas "Dinamo".

Jau vēstīts, ka pirms nedaudz vairāk kā divām nedēļām pēc abpusējas vienošanās Rīgas "Dinamo" galvenā trenera amatu atstāja Sandis Ozoliņš, viņa vietu ieņemot komandas ģenerālmenedžerim Ģirtam Ankipānam, kurš šobrīd ir galvenā trenera pienākumu izpildītājs. Zīmīgi, ka līdz šim Ankipāns par galveno treneri bija strādājis tikai pie Latvijas U-20 izlases stūres. Tāpat viņš savulaik divus gadus bija Rīgas "Dinamo" galvenā trenera palīgs, šādus pat pienākumus iepriekšējos divus gadus pildot pie Skudras Ņižņijnovgorodā.

Ankipānam darbā ar "Dinamo" palīdz bijušie Latvijas izlases hokejisti Edgars Masaļskis, Aigars Cipruss un Juris Klodāns, pirmajiem diviem komandas personālam pievienojoties aizpagājušajā nedēļā, nomainot atlaistos Aleksandru Ņiživiju un Rodrigo Laviņu.

No Rīgas "Dinamo" sistēmas hokejistiem šajā izbraukumā nedevās aizsargs Uvis Balinskis un uzbrucējs Nikolajs Jeļisejevs, kuri atrodas "Optibet" Hokeja līgā (OHL) spēlējošajā fārmklubā "Liepāja"/"Optibet", bet savainojumu dēļ mājās palika vārtsargs Antons Naumovs, kā arī uzbrucēji Koltons Gilīss un Georgs Golovkovs. Tāpat izbraukumā netika ņemts kanādiešu uzbrucējs Lukass Lesio, ar kuru piektdien tika lauzts līgums.

Šajā sezonā katrs klubs KHL čempionātā aizvadīs pa 56 spēlēm, turklāt kalendārā būs pārtraukums saistībā ar 2018.gada Phjončhanas Ziemas olimpiskajām spēlēm.

Rīgas "Dinamo" šī gada nogalē plāno arī startēt tradicionālajā Špenglera kausa izcīņā, kur grupā tiksies ar Šveices izlasi un Somijas augstākās līgas klubu Hāmēnlinnas HPK.

Rīgas "Dinamo" iepriekšējā sezonā, kas Latvijas klubam bija neveiksmīgākā deviņos KHL aizvadītos gados, palika pēdējā vietā 14 Rietumu konferences komandu vidū, bet visā līgā ieņēma pirmspēdējo 28.pozīciju. Pirmajās četrās sezonās rīdzinieki tika Gagarina kausa izcīņā, divas reizes sasniedzot otro kārtu, pēc tam Latvijas klubs vēl vienu reizi "play-off" spēlēja arī 2013./2014.gada sezonā, bet nākamos trīs gadus "Dinamo" palika bez izslēgšanas turnīra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!