Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) trešdien paziņoja, ka 2019. gada Pasaules kausa Eiropas zonas kvalifikācijas turnīra 2017. gada novembra un 2018. gada februāra spēles pārceltas no ceturtdienas uz piektdienu, cerot, ka tas beidzot atrisinās konfliktu ar ULEB Eirolīgu.

Jau ilgu laiku starp FIBA un Eiropas Basketbola līgu savienību (ULEB) ir strīds, turklāt ar šo gadu stājušās spēkā būtiskas izmaiņas nacionālo izlašu kalendāros. Tā rezultātā sezonas laikā tiks aizvadītas 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēles, tomēr to norisei nepieciešami pārtraukumi nacionālajos klubu čempionātos un Eirokausu turnīros, bet kontinenta spēcīgākais klubu turnīrs ULEB Eirolīga savā kalendārā "logus" nav iekļāvis.

Lai arī FIBA ilgstoši ieņēma nostāju, ka savu kalendāru nemainīs, jau pirms nedēļas tika izteikts piedāvājums, kas tagad oficiāli apstiprināts vismaz no FIBA puses.

"Lēmums pieņemts pēc tam, kad FIBA pirmdien, 25.septembrī 16 Eirolīgas klubu prezidentiem un ULEB turnīrus rīkojošajai organizācijai "Euroleague Commercial Assets" (ECA) prezentēja kompromisa risinājumu," teikts FIBA paziņojumā. "Šis piedāvājums ļaus Eirolīgas klubiem startēt ar labākajiem sportistiem, kā arī atļaus Eirolīgas spēlētājiem pievienoties nacionālajām komandām."

FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas spēles no ceturtdienas 23. novembra pārcēlusi uz 24. novembri. Paredzams, ka tagad ULEB Eirolīga visus mačus, kas bija paredzēti ceturtdienā un piektdienā, pārcels uz tās pašas nedēļas otrdienu. Tas spēlētājiem ļaus sākumā izspēlēt mačus klubā, bet pēc tam uz nedēļu pievienoties izlasēm.

Tāds pats variants tiks īstenots arī Pasaules kausa kvalifikācijas februāra mačos, kad atlases spēles tiks pārceltas uz piektdienu, bet Eirolīgas mači - uz otrdienu.

Latvijas izlasei Pasaules kausa atlases ciklu bija iecerēts uzsākt 23. novembrī izbraukumā pret Turciju, tomēr tagad duelis notiks dienu vēlāk. Pēc tam 26. novembrī sekos duelis savā laukumā pret Zviedriju, bet 24. un 26. februārī komanda savā laukumā spēkosies attiecīgi ar Ukrainu un Turciju.

No Latvijas izlases basketbolistiem nākamajā sezonā ULEB Eirolīgā startēs Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns un Jānis Timma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!