Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šīs nedēļas laikā Veselības ministrija (VM), Valsts kanceleja, Finanšu ministrija (FM) un citas iestādes mēģinās rast risinājumu Antidopinga biroja izveidei, otrdien pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministru kabineta sēdes dienas kārtībā bija iekļauts VM sagatavotais konceptuālais ziņojums par situāciju antidopinga jomā Latvijā un nepieciešamajām izmaiņām, kurā ietverts priekšlikums veidot Antidopinga aģentūru kā jaunu tiešās pārvaldes iestādi, tomēr FM iebildumu dēļ šī jautājuma izskatīšana uz nedēļu tika atlikta.

Pēc valdības sēdes veselības ministre Anda Čakša žurnālistiem skaidroja, ka Antidopinga aģentūras izveide Latvijā ir saistīta ar Starptautiskās Antidopinga aģentūras rekomendācijām. Pēc ministres teiktā, starp 17 ieteikumiem divi svarīgākie esot saistīti ar antidopinga iestādes autonomijas nodrošināšanu un veicamo analīžu skaitu, kas ļaus Latvijas sportistiem kvalificēties starptautiskās sacensībās.

"No valsts pārvaldes viedokļa, jaunas iestādes izveide nav vēlama, bet VM piedāvā reorganizēt esošu iestādi, sadalot tās funkcijas, un antidopinga jautājumiem izdalīt atsevišķu iestādi. Jaunas darba vietas netiek prasītas, turklāt, centralizējot dažus citus procesus, administratīvos jautājumus varam pat samazināt," pauda Čakša.

Savukārt Reizniece-Ozola stāstīja, ka VM konceptuālo ziņojumu izskatīšanai Ministru kabinetā iesniegusi īsi pirms valdības sēdes, tāpēc nebija pietiekami daudz laika, lai pārrunātu detaļas.

"FM galvenais iebildums ir pret to, ka tiktu veidota jauna iestāde ar ļoti mazu cilvēku skaitu. Parasti darbs nav efektīvs, ja puse cilvēku ir nodarbināta administratīvajā resursā, bet otra puse reāli strādā. Var saprast prasību, ka iestādei ir jābūt neatkarīgai, bet šīs nedēļas laikā vēl tiks meklēti risinājumi. FM vēlas atrast labāku risinājumu Antidopinga aģentūrai, jo iestāde ar desmit cilvēkiem nešķiet labākais variants. Jāatrod līdzsvars starp Starptautiskās Antidopinga aģentūras prasībām un Latvijas realitāti," teica finanšu ministre.

Reizniece-Ozola apliecināja, ka nākamā gada budžetā pēc VM pieprasījuma antidopinga pasākumu īstenošanai ir ieplānoti vairāk nekā 600 000 eiro.

Jau ziņots, ka, lai arī valdība aicinājusi ministrijas izvērtēt to padotības iestāžu apvienošanu, Veselības ministrija (VM) piedāvā veidot Antidopinga biroju kā jaunu tiešās pārvaldes iestādi, liecina ministrijas sagatavotais konceptuālais ziņojums par situāciju antidopinga jomā Latvijā un nepieciešamajām izmaiņām.

Kā skaidro VM, šī iestāde pārņemtu Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) kompetenci antidopinga jomā. Pēc VM paustā, Antidopinga biroja izveide nepieciešama, lai nodrošinātu Latvijas antidopinga organizācijas autonomiju darbībā un lēmumu pieņemšanā, kā arī finansiālo neatkarību saskaņā ar starptautiskajām prasībām.

Ziņojumā teikts, ka Antidopinga birojs būtu jauna tiešās pārvaldes iestāde, kas izveidota VSMC reorganizācijas rezultātā, piešķirot personālu un finanšu līdzekļus tā darbības īstenošanai. Savukārt VM būtu tiesības pārbaudīt Antidopinga biroja lēmumu tiesiskumu un atcelt prettiesiskus lēmumus, kā arī prettiesiskas bezdarbības gadījumā dot rīkojumu pieņemt lēmumu.

Antidopinga biroja administratīvās atbalsta funkcijas, piemēram, personālvadību un grāmatvedību, VM nodrošinātu centralizēti, tāpēc nepieciešamie papildu cilvēkresursi tiktu nodrošināti VM resora ietvaros no esošajiem vakantajiem amatiem. Birojā iecerēts izveidot desmit amata vietas.

Jau ziņots, ka Latvija kļūs par Nacionālo Antidopinga organizāciju institūta (iNADO) dalībnieci. Valdība lēma atļaut ministrijai uzņemties ilgtermiņa saistības 2018.gadam un turpmāk ik gadu 2047 eiro apmērā, lai nodrošinātu biedru naudas maksājumu organizācijai.

Tāpat vēstīts, ka augusta beigās valdības ārkārtas sēdē ministrijām tika uzdota virkne uzdevumu, tostarp izvērtēt iestāžu apvienošanu, ministriju padotībā esošus muzejus nodot Kultūras ministrijai (KM), kā arī ministrijām uzdots vairs neradīt jaunas štata vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!