Foto: AFP/Scanpix
17 valstu nacionālās antidopinga aģentūras ir aicinājušas liegt Krievijai dalību 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, vēsta britu mediji.

Šāds kopīgs paziņojums izveidots pēc Nacionālo Antidopinga organizāciju institūta (NADO) biedru sanāksmes Kolorādo, ASV, raksta "The Guardian". Paziņojumu parakstījušas tādas sporta lielvalstis kā ASV, Lielbritānija un Kanāda.

"Mums ir nopietnas šaubas, vai olimpiāde būs "tīra", jo nav pilnībā veikta izmeklēšana par krievu sportistu dopinga pārkāpumiem 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs, arī testu rezultāti pēdējo četru gadu laikā nav bijuši pietiekami," teikts paziņojumā. "Sporta vadītājiem un organizācijām nedrīkst būt pielaidei olimpiskajām spēlēm, ja viņi apzināti pārkāpj noteikumus un "apzog" tīros sportistus."

"Nepareiza attieksme pret dopinga krīzi Krievijā liek visiem sportistiem pasaulē uzdot jautājumu, vai antidopinga sistēmai maz ir "zobi", kā arī aizdomāties par to, vai viņu pamattiesības uz godīgām sacensībām vispār kaut ko nozīmē. Pienācis laiks rīkoties. Sportisti grib redzēt rezultātus, nevis tukšu pļāpāšanu," uzskata NADO.

Tai pašā laikā NADO locekļi neiebilst pret Krievijas sportistu piedalīšanos Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, taču zem neitrāla karoga un pēc rūpīgām dopinga pārbaudēm.

Kā zināms, joprojām ir spēkā Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) piespriestā Krievijas diskvalifikācija; arī Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC) lēmusi par Krievijas diskvalifikācijas atstāšanu spēkā. Abu šo organizāciju sacensībās Krievijas sportisti tomēr drīkst piedalīties, startējot zem neitrāla karoga, kā tas bija, piemēram, šā gada pasaules čempionātā vieglatlētikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!