Foto: F64
Ambiciozā "Riga" komanda trešdien "Skonto" stadionā pēcspēles 11 metru sitienu sērijā ar 3:2 uzvarēja citu "SynotTip" Latvijas futbola virslīgas komandu "Jelgava", sasniedzot Latvijas kausa izcīņas pusfinālu.

Rīdzinieki pirms pēcspēles sitieniem veica taktisku maiņu, vārtos cīņas 119.minūtē sūtot Robertu Ozolu, kurš atvairīja vienu sitienu, bet vēl divas reizes jelgavnieki paši nespēja trāpīt vārtos.
Spēles pamatlaiks noslēdzās neizšķirti 2:2 (2:1), papildlaikā uzvarētājs netika noskaidrots, bet "pendelēs" veiksmīgāka bija "Riga", uzvarot ar 3:1.

Pirmajā puslaikā "Riga" īsā laikā panāca divu vārtu pārsvaru, abas reizes ar minūtes intervālu izceļoties serbu uzbrucējam Darko Lemajičam, kurš bija precīzs 36. un 37. minūtē. Abus vārtus laukuma saimnieki guva identiskās situācijās, kad pēc centrējumiem no kreisās malas Lemajičs no tuvas distances noslēdza uzbrukumus.

Tomēr "Jelgava" nepadevās un igauņu leģionārs Kevins Kaubers divas minūtes pirms puslaika beigām vienus vārtus atguva. Tikmēr izlīdzinājumu jelgavnieki panāca 74.minūtē, izceļoties Verneram Apiņam. Papildlaikā abām komandām bija iespējas izraut uzvaru, tomēr no spēles vārti vairs netika gūti. Pirms 11 metru sitieniem "Riga" veica taktisku maiņu, samainot vārtsargus, Ozolam papildlaika pēdējā minūtē nomainot Vladislavu Kurakinu.

"Rigai" precīzi bija Kaspars Gorkšs, Andrejs Kovaļovs un Oļegs Laizāns, kamēr Lemajičs, ceturtajā sērijā, pirms kuras rīdzinieki bija vadībā ar 3:1, aizsita garām vārtiem. Savukārt "Jelgavai" pirmo "pendeli" realizēja Valērijs Redjko, kamēr otrajā sērijā Ozols atvairīja Gļeba Kļuškina sitienu, trešajā sērijā Alans Siņeļņikovs sita pāri vārtiem, bet Reinis Flaksis ceturtajā sērijā trāpīja pa vārtu pārliktni, līdz ar to piektos sitienus komandām vairs neizpildot.

Šī mača uzvarētāja pusfinālā tiksies ar pērnās sezonas Latvijas čempioni Jūrmalas "Spartaku", bet par otru ceļazīmi uz finālu cīnīsies "Liepāja"/"Mogo" un RFS. Turnīra pusfināla mači plānoti 20. septembrī, bet fināls 18. oktobrī notiks "Skonto" stadionā Rīgā.

Pēc trīs zaudējumu sērijas rīdzinieki nākamajās piecās spēlēs izcīnījuši trīs uzvaras un divas reizes nospēlējuši neizšķirti, skaitot arī pagājušajā nedēļā notikušo pārbaudes spēli ar Igaunijas čempioni Tallinas "Infonet". Savukārt jelgavnieki astoņus mačus pēc kārtas nav izjutuši uzvaras garšu, iepriekšējo panākumu svinot pirms vairāk nekā diviem mēnešiem, kad Latvijas kausa astotdaļfinālā ar 8:0 tika sagrauta "Jēkabpils". Tiesa, šo uzvaru aizēnoja fakts, ka jau nākamajā nedēļā jēkabpilieši par krāpšanos mačā ar "Jelgavu" uz nenoteiktu laiku tika diskvalificēti.

Abas komandas augusta sākumā šķīrās no saviem galvenajiem treneriem. "Riga" komanda atbrīvoja krievu speciālistu Jevgēņiju Perevertailo, kura vietā tagad strādā bijušais Slovēnijas izlases stūrmanis Slavišs Stojanovičs, bet "Jelgava" atlaida moldāvu speciālistu Aleksandru Kurtejanu, kura vietā nu darbojas krievs Raviļs Sabitovs.

Dažādās sekmes atspoguļojas arī virslīgas kopvērtējuma tabulā - rīdzinieki ar 27 punktiem 18 mačos ir ceturtie, bet tikai uzvara viņus šķir no otrās vietas, kamēr jelgavnieki ar 18 punktiem ir sestie, pirmajam pieciniekam zaudējot astoņus punktus. Virslīgas turnīrā šosezon abi klubi tikušies trīs reizes, allaž pārākiem esot galvaspilsētas pārstāvjiem. Aprīlī Jelgavā mājinieki izpelnījās divus noraidījumus un zaudēja ar 0:3, pēc tam jūnijā Rīgā laukuma saimnieki bija pārāki ar 1:0, bet trešo reizi komandas sacentās 25.augustā Jelgavā, kur ar 2:1 pārāki bija viesi.

Šajā Latvijas kausa izcīņas turnīrā abas komandas iesaistījās no astotdaļfināla, kurā "Riga" ar 5:0 viesos uzvarēja "komanda.lv" pirmās līgas vienību "Preiļi", bet "Jelgava" pretinieku laukumā ar 8:0 sagrāva vēlāk diskvalificēto "Jēkabpili". Jelgavas klubs Latvijas kausa trofeju bija ieguvis trīs reizes pēc kārtas, bet iepriekšējās sacensībās - 2016./2017. gada sezonā - apstājās ceturtdaļfinālā. Tikmēr "Riga", kas Latvijas spēcīgāko komandu sabiedrībā aizvada otro sezonu, pirmoreiz aizkļuva līdz finālam un tajā vien pēcspēles sitienos atzina "Ventspils" pārākumu, paliekot bez ceļazīmes uz Eirokausiem.

Pērnā gada beigās tika ieviestas izmaiņas Latvijas kausa izcīņas izspēlē, kas līdz ar šo gadu paredz atgriešanos pie turnīra izspēles viena kalendārā gada ietvaros. Šīs izmaiņas nozīmē, ka šogad tiek izspēlēti divi Latvijas kausa izcīņas turnīri - vispirms noslēdzās 2016./17.gada Latvijas kausa izcīņas sezona, kur triumfēja "Ventspils", savukārt jūnijā sākās 2017. gada Latvijas kausa izcīņas sezona.

Latvijas kauss futbolā vienā sezonā tika izspēlēts līdz 2008. gadam, bet kopš 2009. /10. gada tas tiek iesākts iepriekšējā sezonā un pabeigts nākamā gada pavasarī. Līdz ar to ceturtā Latvijas dalībniece Eirokausos tiek noskaidrota vien aptuveni mēnesi pirms jaunās UEFA Eiropas līgas sezonas sākuma. Iepriekšējā Latvijas kausa finālā "Ventspils" pēcspēles sitienu sērijā pārspēja "Riga" vienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!