Foto: Publicitātes foto
Sestdien Austrālijā notiekošajā pasaules čempionātā kalnu riteņbraukšanā Latvijas izlases un "ZZK" komandas sportists Arnis Pētersons konkurentu vidū veica lielāko kāpumu un finišēja 23. vietā, informē Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Cēsu riteņbraucējs Arnis Pētersons startēja pasaules čempionātā kalnu riteņbraukšanā (MTB) Austrālijas pilsētā Kērnsā, kur sestdien medaļu komplektus dalīja elites dāmu un elites vīru XCO krosa sportisti. Pavisam 74 sportistu konkurencē Pētersons īstenoja lielāko kāpumu, sasniedzot 23. vietu, bet par trīskārtēju pasaules čempionu kļuva Nino Šurters, portālu "Delfi" informē Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs Toms Markss.

Kā norāda Markss, tad šī ir Pētersona debijas sezona elites grupā. Pasaules kausa izcīņā, kurā "ZZK" komandas sportists startēja četros no kopumā sešiem posmiem, labākais rezultāts tika sasniegts pirmajā posmā, kad, startējot no beigām, tika izcīnīta 20. vieta.

Elites grupas sportisti veica ievadapli, kam sekoja septiņi 4,31 kilometru garie pamatapļi. Trase bija gana ātra un bez ierastajiem šķēršļiem smilšainajā un šaurajā trasē tika iekļauti arī BMX elementi.

Pētersons trasē devās ar 53. starta numuru. Ievadaplī latvietis spēja pacelties uz 40. pozīciju. Kāpums vietu izteiksmē turpinājās arī pirmajā aplī. Pēc pusapļa Arnis jau bija 35. pozīcijā. Tomēr tad sekoja tehniska neveiksme, riepas plīsums, kas Pētersonu apļa beigās atmeta uz 48. vietu.

Kā norāda Markss, tad pirmo lielo apli līderpozīcijā veica olimpiskais čempions Jaroslavs Kulhavijs no Čehijas, kuram šī bijusi veiksmīga sezona. Ar viņu vienā grupā apli noslēdza arī šosezon dominējošais šveicietis Nino Šurters, brazīlietis Henrihs Avančini un francūzis Maksime Marote. Latvijas sportists līderim apļa beigās zaudēja minūti un 38 sekundes.

Otrajā aplī vadībā nostabilizējās Kulhavijs un divkārtējais pasaules čempions Nino Šurters, kurš šosezon izcīnīja uzvaras visos pasaules kausa posmos. "ZZK" Latvijas sportists Pētersons tikmēr bija pakāpies uz 44. pozīciju. Trešajā aplī līderu duetam pievienojās vēl viens šveicietis – Tomass Litšers – kā arī lielisku sniegumu demonstrējošais brazīlietis Avančini. Pētersons tikmēr pacēlās vēl par vienu vietu augstāk.

"Ceturtā apļa pirmajā daļā dubultvadību ieguva abi šveicieši, tomēr apļa beigu daļā Kulhavijam izdevās viņus panākt. Brazīlijas sportists gan atpalika jau par 16 sekundēm. Pētersons tikmēr atgriezās TOP 40 skaitā, pakāpjoties uz 35. vietu, 3 minūtes un 26 sekundes aiz līderu trio. Nākamajā aplī Šurters, Litšers un Kulhavijs tikai palielināja savu pārsvaru pār sekotājiem, kamēr Arnis Pētersons, rādot lielisku sniegumu, jau bija pakāpies uz 30. vietu (+00:03:40)," ziņo Markss.

Priekšpēdējo apli vadībā aizvadīja čehu sportists, kamēr abi šveicieši cieši viņam sekoja. Tapa skaidrs, ja nenotiks nekas neparedzēts, šī trijotne arī sadalīs goda pjedestālu. Ceturtajā vietā esošais Avančini apļa vidū jau atpalika par 36 sekundēm. Tikmēr Latvijas sportists pakāpās uz 27. vietu, klāsta Markss. Vērtējot apli atsevišķi, līderim Pētersons zaudēja tikai sekundi.

Pēdējā aplī izrāvienu veica Šurters. Nino ieguva vairāku sekunžu pārsvaru pār abiem sekotājiem, to līdz finišam tikai nostabilizēja.

"Rādot lielisku sniegumu, Nino Šurters kļuva par trīskārtēju pasaules čempionu. Šveicieša laiks trasē bija stunda, 27 minūtes un 44 sekundes. Otro vietu izcīnīja Kulhavijs, kurš Šurteram zaudēja septiņas sekundes. Bronzas godalga Litšeram (+00:00:15)," vēsta Markss.

Vērtējot Pētersona sniegumu, Markss akcentē, ka, neskatoties uz sacensību sākumā gūto velosipēda tehnisko defektu, sportists spēja veikt lielāko kāpumu vietu izteiksmē starp visiem dalībniekiem. No uzvarētāja viņš atpalika 4 minūtes un 4 sekundes.

Pasaules MTB čempionāta noslēdzošajā dienā, kas gaidāma svētdien, medaļu komplektus sadalīs "Downhill" disciplīnas sportisti. Pulksten 02:30 naktī pēc Latvijas laika cīņu par čempiones titulu junioru meiteņu grupā uzsāks Latvijas sportiste Paula Žibasa.

Pasaules čempionāts MTB XCO krosā elites vīriem:
1. Nino Schurter, Šveice, 01:27:44
2. Jaroslav Kulhavy, Čehijas Republika, +00:00:07
3. Thomas Litscher, Šveice, +00:00:15
4. Henrique Avancini, Brazlīja, +00:01:04
5. Manuel Fumic, Vācija, +00:01:11
6. Lukas Fluckiger, Šveice, +00:01:13

23. Arnis Pētersons, Latvija, +00:04:04

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!