Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvijas tenisistu Ernestu Gulbi iepriekš pieveikušais Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) sportists Kevins Andersons piektdien, 8. septembrī, sasniedza ASV atklātā čempionāta vīriešu vienspēļu turnīra finālu un tajā sacentīsies ar spāņu zvaigzni Rafaelu Nadalu, kurš divu kādreizējo čempionu cīņā uzvarēja argentīnieti Huanu Martinu del Potro.

Jau ilgāku laiku turnīrā bija izveidojusies situācija, ka viena izlozes zara puse ir daudz spēcīgāka par otru, līdz ar to pusfinālā centrālais bija mačs, kurā ar pirmo numuru izliktais Nadals ar 4-6, 6-0, 6-3, 6-2 apspēlēja sacensību 24.raketi un 2009.gada čempionu del Potro.

Līdz ar to Nadals spēlēs savā 23. "Grand Slam" sacensību finālā, cenšoties iegūt 16. trofeju. Ņujorkā viņš iepriekš triumfējis 2010. un 2013. gadā.

"Šī man bijusi lieliska sezona," izteicās Nadals, kurš iepriekš spēlēja Austrālijas atklātā čempionāta finālā, kā arī desmito reizi triumfēja Francijas atklātajā čempionātā. "Pēdējos gados man traumu dēļ bijuši vairāki smagi brīži, tāpēc šis ir ļoti emocionāli. Esmu ļoti laimīgs būt finālā. Saņemt iespēju cīnīties par vēl vienu titulu šeit man ir ļoti svarīgi."

Kā pauda Nadals, pēc zaudēta pirmā seta viņš pamainījis stratēģiju. "Es spēlēju labi, bet zaudēju. Spēlēju pārāk daudz uz viņa kreiso pusi un viņš mani tur jau gaidīja. Otrā seta sākumā zināju, ka kaut kas jāpamaina, tāpēc centos viņam likt vairāk kustēties un būt neparedzamāks."

Nadals zaudēja del Potro Ņujorkas turnīra pusfinālā pirms astoņiem gadiem, tomēr kopš tā laika spānis uzvarējis 15 "Grand Slam" pusfināla mačos pēc kārtas. Tikmēr pats del Potro iepriekšējo reizi augstākā līmeņa turnīra pusfinālā bija piedalījies pirms četriem gadiem Vimbldonā, jo viņu karjeras laikā vēl smagāk mocījušas traumas.

Otrajā zara pusē jau ilgāku laiku bija zināms, ka būs "Grand Slam" finālu debitants. Pusfinālā Andersons ar 4-6, 7-5, 6-3, 6-4 apspēlēja spāni Pavlo Karrenjo-Bustu.

Nadals pieveicis Andersonu visās četrās abu tenisistu līdzšinējās tikšanās reizēs.

"Ir apbrīnojama sajūta šeit atrasties, jo esmu smagi strādājis, lai to panāktu," pauda Andersons.

DĀR tenisists pašlaik ATP rangā atrodas 32.pozīcijā un neviens tik zemu esošs tenisists "Grand Slam" pusfinālā nebija spēlējis kopš 2009.gada, kad Vimbldonā pirmajā četriniekā tika tobrīd 34.vietā esošais vācietis Tomijs Hāss.

Kā vēstīts, pagājušajā nedēļā Andersons turnīra otrajā kārtā trijos setos pieveica Latvijas pirmo raketi Gulbi.

Tikmēr Karrenjo-Busta nākamnedēļ debitēs ATP ranga pirmajā desmitniekā, tomēr viņš līdz šim nekad nav spējis uzvarēt desmitniekā esošus tenisistus.

Turnīra fināls risināsies svētdien, bet pirms tam sestdien plkst.23 pēc Latvijas sāksies dāmu fināls, spēkojoties mājiniecēm Medisonai Kīzai un Sloeinai Stīvensai, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Anastasiju Sevastovu no Latvijas. Ja finālā labāka būs Stīvensa, kura pirms šī turnīra WTA rangā bija vien 83.pozīcijā, Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko nākamnedēļ debitēs pasaules ranga pirmajā desmitniekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!