Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) kongresā ar ievērojamu balsu pārsvaru noraidīta Krievijas apelācija par piespriesto diskvalifikāciju, ziņo ārzemju mediji.

Par diskvalifikācijas atstāšanu spēkā nobalsojuši 166 IAAF biedri, kamēr pret bija 21 pārstāvis. Tā kā balsojums bija atklāts, zināms, kuras valstis atbalstīja diskvalifikācijas atcelšanu – Jamaika, Bangladeša, Komoru salas, Ekvatoriālā Gvineja, Jordānija, Libāna, Makao, Mongolija, Mozambika, Nauru, Nigērija, Panama, Peru, Rumanija, Ziemeļkoreja, Šrilanka, Svazilenda, Sīrija, Tadžikistāna, Vjetnama un Jemena. Astoņas valstis balsojumam nebija reģistrējušās.

Pirms balsojuma IAAF kongresa dalībniekus uzrunāja Krievijas Vieglatlētikas federācijas (KVF) prezidents Dmitrijs Šļahtins, kurš atvainojās par nodarījumu.

"Kā jūs zināt, pēc dopinga skandāla 2015. gadā no amata atkāpās toreizējā KVF vadība un es tiku ievēlēts šai amatā līdz 2020. gadam," savā uzrunā teica Šļahtins. "Godīgi sakot, kad uzzināju par situāciju, kas gadiem attīstījusies Krievijas vieglatlētikā, es biju šokā, – par dopinga lietošanu, analīžu nomaiņu, korupciju un pārkāpumiem KVF un IAAF vadībā. (..) Krievijas sportistu diskvalifikācija bija skarbs sods, bet mēs to pieņēmām, jo bija saprotama tā nepieciešamība, lai apturētu dopinga lietošanu un korupciju. Es gribētu atvainoties visiem sportistiem, kam atņemtas zelta un sudraba medaļas. Tas nekad vairs neatkārtosies."

"Vairāk nekā 20 mēnešus mēs sadarbībā ar IAAF īpašo nodaļu tās priekšsēdētāja Rūnes Andersena vadībā esam darījuši visu iespējamo, lai nekas tāds Krievijas vieglatlētikā vairs neatkārtotos," uzsvēra Šļahtins. "Mūsu mērķis ir darīt visu, lai pārliecinātos, ka mūsu sportisti ir tīri."

IAAF grupas vadītājs Andersens pirms tam kongresam atzina, ka ir panākts ievērojams progress KVF ceļā uz atzīšanu, taču Krievijai vajadzētu izrādīt "vairāk nožēlas", iekams viņš nolemtu ieteikt statusa atjaunošanu.

"Godīgi sakot, ceļš ne vienmēr bija gluds," norādīja Andersons. "Visa ceļa garumā bija negludumi, ko lielākoties radīja politiski vēstījumi vai iejaukšanās, kas ne vienmēr bija noderīga."

Kā zināms, KVF diskvalifikācija ir spēkā kopš 2015. gada nogales, kad Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas grupa atklāja ievērojamus dopinga pārkāpumus šīs valsts sportā.

Krievijai tika izstrādāta tā saucamā "ceļa karte" statusa atjaunošanai IAAF, taču pagaidām starptautiskā organizācija uzskata, ka viss darbs vēl nav paveikts un Krievijas diskvalifikācija nav atceļama. Taču šīs valsts vieglatlētiem ir dota iespēja piedalīties sacensībās, reģistrējoties kā neatkarīgiem sportistiem. Tā šā gada pasaules čempionātā Londonā zem IAAF karoga startēs 19 Krievijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!