Foto: FIBA

Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Ainārs Čukste Pasaules kausa atlikušajās spēlēs pataupīs komandas jaunākās basketbolistes, kurām vēl priekšā U-18 vecuma grupas Eiropas čempionāts.

Jau ziņots, ka Latvijas U-19 basketbolistes piektdien Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā par 9.-16.vietu ar 60:46 (16:15, 16:11, 15:9, 13:11) pārspēja vienaudzes no Mali, kuras ir pērnā gada Āfrikas čempiones.

"Saņemties cīņai nebija viegli un pilnībā to izdarīt neizdevās. Sajūta, ka uzvara nekur nepaliks, laukumā bija visu laiku. Arī otrajā ceturtdaļā, kad piecas minūtes nevarējām dabūt bumbu grozā un nonācām zaudētājos ar 16:22. Patiešām, drīz atguvām vadību un izšķirošo pārsvaru, kaut arī izpildījums bija tālu no ideāla," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Čuksti.

Latvietes pēc pirmā puslaika bija vadībā ar sešiem punktiem, otrajā puslaikā palielinot savu pārsvaru un izcīnot drošu uzvaru.

"Otrajā puslaikā spēlē neiesaistījām Māru Moti, kurai ne visai labi veicās sākumā. Tas nebija sods, jo, cīnoties par uzvarām atlikušajās spēlēs, jādomā arī par to, kā pēc nedēļas startēsim Eiropas U-18 čempionātā. Tāpēc sestdien un svētdien sešām jaunākajām liekas spēles minūtes nemeklēsim, ļaujot vairāk spēlēt tām, kurām starptautiskā sezona tūlīt beigsies," skaidroja Čukste.

Pusfinālā par 9.-12. vietu latvietes sestdien tiksies ar meksikānietēm, kuras pirms tam ar 70:66 (17:12, 9:12, 26:11, 18:21) pārspēja Ēģiptes jaunās basketbolistes.

"Sestdien būs vēl viena jauna pieredze - spēle ar Meksikas komandu. Tās uzvara pār Ēģipti bija neliels pārsteigums, ja ņem vērā komandu gaitas grupu turnīrā, kur ēģiptietes izrādīja ļoti sīvu pretestību Spānijai. Meksikānietes nav garas, toties ir ļoti žiperīgas un cīnās katrā situācijā. Jāsapurinās, lai čempionātu pabeigtu uz labas nots," uzsvēra Čukste.

Čukste trenēs arī Latvijas U-18 izlasi, kas no 5. līdz 13. augustam sacentīsies Eiropas čempionātā Ungārijā. Paredzams, ka liela daļa meiteņu piedalīsies abos turnīros, turklāt aizvadītajā sezonā lielākā daļa no tām spēlēja Čukstes vadītajā komandā "TTT Juniores".

Jau ziņots, ka šī turnīra pirmajā mačā Latvijas basketbolistes sestdien ar 60:69 piekāpās Francija, bet otrajā mačā ar 69:61 pārspēja Dienvidkoreju. Savukārt otrdien noslēdzošajā C apakšgrupas mačā Latvija ar 70:74 piekāpās Kanādai, bet uzvara ar vismaz 11 punktu starpību būtu devusi pirmo vietu grupā, taču nācās samierināties ar trešo pozīciju.

Turpinājumā astotdaļfinālā spraigā cīņā latvietes ar 56:61 piekāpās austrālietēm, nepārrakstot Latvijas basketbola vēsturi, jo varēja kļūt par pirmo Latvijas izlasi, kas sasniegusi pasaules čempionāta ceturtdaļdfinālu.

Pērn Latvijas U-17 basketbolistes izcīnīja desmito vietu pasaules čempionātā. Tā bija tikai otrā reize, kad Latvijas jaunās basketbolistes startēja pasaules čempionātā, jo 2003. gadā līdzīgā turnīrā piedalījās Latvijas U-21 izlase, kas ieņēma astoto vietu. Toreiz komandā spēlēja Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Zane Teilāne, Kristīne Kārkliņa, Anda Eibele, Aija Brumermane un citas.

Arī Latvijas puiši pasaules čempionātos līdz šim ir spēlējuši divas reizes – U-19 vecuma turnīrā 1999. gadā tika iegūta devītā, bet 2011. gadā savās mājās turnīrs tika noslēgts desmitajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!