Foto: AFP/Scanpix

Spānijas Augstākā tiesa otrdien uz vienu gadu atstādināja korupcijā apsūdzēto Spānijas Futbola federācijas (RFEF) prezidentu Anhelu Mariju Viljaru.

Pirms tam Spānijas Sporta tiesa ierosināja disciplinārlietu pret Viljaru, kas savukārt Augstākajai tiesai deva zaļo gaismu viņa atstādināšanai no amata.

Mandāts, ko viņš Viljars maijā notikušajās velēšanās, paredzēts četriem gadiem.

Pirms nedēļas aizdomās par naudas piesavināšanos, krāpšanos un slepenu vienošanos tika veikta kratīšana RFEF birojā, bet pēc tam aizturēts Viljars, viņa dēls Gorka un arī vairāki federācijas darbinieki.

Pagājušajā nedēļā Augstākā tiesa lēma, ka Viljaram un viņa dēlam jāpaliek apcietinājumā. Tiesnesis Santjago Pedrass savu lēmumu argumentēja ar to, ka Viljariem ir liela "finansiāla ietekme" un viņi varētu iznīcināt pierādījumus.

Izmeklēšana sākta, jo ir pamats domāt, ka apsūdzētie piesavinājušies daļu ienākumu par starptautiskajām spēlēm. Tāpat izmeklētāji vēlas pārbaudīt spāņu mediju ziņas vai par RFEF līdzekļiem nav notikusi reģionu amatpersonu uzpirkšana, lai organizācijas prezidenta vēlēšanās viņi balsotu par Viljaru.

Zināms, ka RFEF bija saņēmusi 1,2 miljonus eiro, lai izveidotu futbola akadēmiju Haiti, taču tas nav izdarīts.

Kā jau vēstīts, Viljars RFEF prezidenta amatu ieņem kopš 1988. gada.

Iepriekšējais RFEF ģenerālsekretārs Horhe Peress izvēlējās nekandidēt, taču Spānijas Augstākajā sporta tiesā iesniedzis prasību pret Viljaru. Peress apgalvo, ka bijuši pārkāpumi, ievēlot RFEF asamblejas locekļus, līdz ar to tika ietekmēti arī prezidenta vēlēšanu rezultāti.

Aizpērn Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) Ētikas komiteja Viljaram piesprieda 25 000 Šveices franku (23 874 eiro) naudas sodu lietā, kurā tika izmeklētas iespējamās koruptīvās darbības 2018. un 2022. gada Pasaules kausa finālturnīru piešķiršanas procesā.

2015. gada oktobrī pēc Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidenta Mišela Platinī atstādināšanas no amata Viljars uz gadu kļuva par viņa vietas izpildītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!