Foto: LETA

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlases neveiksmīgā snieguma pamatā ir tas, ka komandai trūkst spēlētāju, kuri varētu uzņemties līdera lomu, uzskata valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Jau ziņots, ka Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase, kam dažādu iemeslu dēļ nevar palīdzēt virkne potenciālo līderu, sestdien zaudēja vietu Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā. Grieķijā notiekošajās meistarsacīkstēs Latvijas jaunie basketbolisti pusfinālā par 13.-16. vietu ar rezultātu 50:78 (13:20, 10:10, 15:21, 12:27) piekāpās Slovēnijas vienaudžiem.

"Lai uzvarētu izdzīvošanas spēlē, vajadzēja gan parādīt raksturu, gan spēt gūt vairāk par 50 punktiem. Uzbrukumā mocījāmies gan pārbaudes turnīrā Turcijā, gan šeit, čempionātā. Bija jāpiesakās līderim, kurš spētu paraut aiz sevis visu komandu. Kāds centās to izdarīt, bet, ja tālie metieni nesekmējās, citu variantu nebija vispār. Vairākas izdevības ātrajiem uzbrukumiem izjauca kļūdas, kas vēl vairāk iedragāja pārliecību. Tāpat kā kļūdas, cenšoties saasināt spēli ar garāmgājieniem. Sekas - nedrošība, agresivitātes zudums un nākamie neprecīzie metieni. Izdevības ir katrā spēlē katrai komandai un uzvar tā, kas spēj tās izmantot. Mēs nespējām," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Vecvagaru.

Kā atzīst galvenais treneris, arī pretinieki bija uztraukušies, kļūdījās un neprecīzi meta.

"Taču uz mūsu kļūdu rēķina visu laiku turējās nedaudz priekšā, līdz otrajā puslaikā nomierinājās, ieguva pārliecību un izšķirošo pārsvaru. Lai cik nepatīkami to atzīt, bet nav sajūtas, ka konkrētajā situācijā mēs būtu nepelnīti zaudējuši meistarības ziņā vājākiem pretiniekiem. Mums viens spēlētājs prot precīzi mest no brīvas pozīcijas, cits labi driblē, bet pats nevar trāpīt, vēl kādam ir tehnika, bet trūkst jaudas. Tikmēr pretinieku izlūkošanas dienests strādā ļoti labi, tas viss tiek ņemts vērā un paliekam bez ieročiem. Basketbolā visprecīzāk uzzīmētās shēmas vien uzvaras neatnes –uzbrukumā jābūt pamatotai improvizācijai un talantam. Acīmredzot citām komandām tā bija vairāk," uzsver Vecvagars.

Latvijas U-20 basketbola izlase divus Eiropas čempionātus pēc kārtas Vecvagara vadībā bija tikusi ceturtdaļfinālā, pērn gūstot sesto vietu, bet vasaru iepriekš izcīnot piekto pozīciju. Savukārt lielākais panākums tika gūts 2013. gadā, kad komanda izcīnīja sudraba medaļas.

"Iepriekšējos gados priecājāmies par piekto un sesto vietu, pat par medaļām, taču, iespējams, šie rezultāti sagrozīja priekšstatu par reālo situāciju. Jo cik tad spēlētāju no katra gadugājuma kļūst par nopietniem basketbolistiem? Jā, gandrīz katru gadu ir daži spilgti līderi, ar kuru spēkiem tiek sasniegtas augstas vietas, bet, tiklīdz kaut kādu iemeslu dēļ paliekam bez viņiem, atklājas kopējā aina, kas nebūt nav rožaina," secina treneris.

"Pērn pēc sestās vietas skanēja komentāri par 1997. gadā dzimušo spēlētāju lielo ieguldījumu un labajām perspektīvām. Taču svarīga nianse - pērn komandai bija izteikti līderi Rihards Lomažs un Klāvs Čavars, ap kuriem veidojās visa komandas spēle un vairāki puiši varēja veiksmīgi izpildīt savas lomas. Šogad līderu lomu vajadzēja uzņemties pašiem, bet iespēja palika neizmantotam," stāsta Vecvagars.

Visas sešas Latvijas jaunatnes izlases otro gadu pēc kārtas piedalās Eiropas čempionātos augstākajā divīzijā, taču nākamgad kāda no valstsvienībām atkal spēlēs B divīzijas turnīrā. Pērn bija pirmā reize vēsturē, kad Latvija kontinenta meistarsacīkšu augstākajā divīzijā ir pārstāvēta ar visām sešām izlasēm.

Vecvagara trenētā komanda uz čempionātu devās tālu no optimālā sastāva, jo, kā pirms turnīra atzina treneris, dažādu iemeslu dēļ komandai nevar palīdzēt deviņi spēlētāji.

Savainojumu dēļ nevar spēlēt Kārlis Siliņš, Artūrs Strautiņš, Kristers Zoriks, Kārlis Garoza un Niks Jansons. Mācību dēļ nespēlē Zigmārs Raimo, kluba iebildumu dēļ ierindā nav Džeiks Krūmiņš un talantīgais Rodions Kurucs, kurš nolēma gaidāmajai sezonai, kurā viņam paredz vietu Spānijas granda Barselonas "Lassa" rindās, trenēties individuāli, bet nezināmu iemeslu dēļ uz treniņiem neieradās Roberts Dembskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!