Foto: AFP/Scanpix
Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas "Knicks" latviešu zvaigzne Kristaps Porziņģis divu sezonu laikā iemantojis neticamu fanu atbalstu, un dienās, kad tiek apspriesta viņa iespējamā aizmainīšana, līdzjutēji nostājušies basketbolista pusē.

Ceturtdien notika NBA 2017. gada jauno spēlētāju drafts, bet līgas apskatnieki un fani viskarstāk apsprieda iespējamo Latvijas zvaigznes Porziņģa aizmainīšanu no Ņujorkas "Knicks". Ceturtdien "Knicks" darījumu neveica un pagaidām Porziņģis ir Ņujorkas kluba spēlētājs.

Tikmēr Ņujorkas pašā centrā, dažus metrus no "Knicks" mājvietas "Madison Square Garden", ceturtdien ik pa laikam uz viena no daudzajiem lielajiem reklāmas ekrāniem bija redzams aicinājums neaizmainīt Porziņģi. Visticamāk, reklāmu apmaksājusi interneta mājas lapa "Cycle", kuras logo redzams uz aicinājuma. Uz aicinājuma arī norādīts, ka reklāmas izvietotājam nav nekādas saistības ar pašu basketbolistu.


Ziņots, ka trešdien "Knicks" prezidents, slvenais Fils Džeksons intervijā "MSG Networks" televīzijai nenoliedza, ka varētu aizmainīt latviešu zvaigzni. Džeksons jau pirms tam iemantojis "Knicks" fanu antipātijas, bet tagad pēc "Porziņģa sāgas" izskanējuši aicinājumi viņam atkāpties.

Porziņģis vairākkārt izteicies, ka vēlas "Knicks" komandā pavadīt visu savu NBA karjeru, tomēr spēlētājs, būdams vīlies par notiekošo, neieradās uz sezonas noslēdzošo tikšanos ar kluba vadību. Jau pirmdien mediji publiskoja informāciju, ka vienība neizslēdz Porziņģa aizmainīšanu, kas licis par to izteikties daudziem basketbola ekspertiem.

Kristapa Porziņģa brālis Jānis iepriekš izteicās, ka basketbolists mīl spēlēt Ņujorkā un vēlas uzvarēt ar "Knicks" komandu. Tomēr, ja viņš tiks aizmainīts, Porziņģis nospēlēšot līdz galam savu debitanta līgumu un pēc tam izmēģināšot spēkus brīvo aģentu tirgū.

2015.gada NBA jauno spēlētāju draftā Porziņģis tika izvēlēts ar augsto ceturto numuru. Izvēles procesa pirmajā kārtā spēlētājam garantē automātisku līgumu, tomēr pirms tam bija jāizpērk Porziņģa līgums no Spānijas čempionāta komandas "Sevilla", ko turklāt daļēji spēlētājam nācās veikt par savu naudu.

Visiem pirmajā kārtā izvēlētajiem spēlētājiem ir garantēts divu gadu līgums ar iespēju to pagarināt uz trešo un ceturto sezonu. Pēc ļoti sekmīgas Porziņģa pirmās sezonas "Knicks" komanda izmantoja iespēju pagarināt līgumu uz 2017./18.gada sezonu. Šajā vasarā komandai būs iespēja vienpusēji pagarināt līgumu arī uz 2018./19.gada sezonu.

Pēc 2015.gada drafta Ziemeļamerikas mediji bija aprēķinājuši, ka ar pirmo numuru izvēlētais Karls Entonijs Taunss no Minesotas "Timberwolves" komandas pirmajās divās sezonās garantējis sev vairāk nekā 11,6 miljonus dolāru (10,5 miljonus eiro), bet Porziņģim pienāksies aptuveni 8,5 miljoni dolāru (7,7 miljoni eiro).

Savukārt, pagarinot līgumus arī uz trešo un ceturto sezonu, latvietis kopā saņems ap 18,6 miljoniem dolāru (16,8 miljonus eiro).

Līdz ar to tikai pēc 2018./19.gada sezonas Porziņģis varēs sākt pelnīt daudz lielākas summas, ja "Knicks" vai kāda cita vienība viņam tādas piedāvās, bet pirmajos četros gados debitantu līguma laikā basketbolisti saņem NBA un NBA Spēlētāju asociācijas (NBAPA) koplīgumā atrunātas noteiktas summas.

NBA noteikumi paredz, ka pēc debitanta līguma beigām jeb četrām sezonām basketbolists kļūst par ierobežoti brīvo aģentu, kurš var uzklausīt piedāvājumus arī no citām komandām. Tomēr tiesības uz šo spēlētāju joprojām pieder iepriekšējam darba devējam, kas var izteikt tādu pat piedāvājumu, kādu izteikusi cita komanda, līdz ar to paturot spēlētāju savā komandā. Tāpat ierobežoti brīvais aģents var pieņemt sava jau pārstāvētā kluba kvalifikācijas līgumu par summu, kas ir nedaudz augstāka par iepriekšējo. Šajā gadījumā basketbolists vēl pēc vienas sezonas kļūst par neierobežoti brīvo aģentu un pēc tam jau var vienoties ar jebkuru citu līgas klubu.

Porziņģis savā debijas sezonā 72 mačos vidēji guva 14,3 punktus, izcīnīja 7,3 atlēkušās bumbas un bloķēja 1,9 pretinieku metienus, bet otrajā sezonā 66 spēlēs caurmērā iemeta 18,1 punktu un izcīnīja 7,2 atlēkušās bumbas, kā arī veica 2,0 blokus.

Šajā vasarā Porziņģis debitēs Latvijas basketbola valstsvienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!