Foto: Reuters/Scanpix

Kanādas sprinteris Andrē de Grase svētdien vieglatlētikas Dimanta līgas etapā Stokholmā 100 metru sprintu veica 9,69 sekundēs, tomēr rezultāts netiks skaitīts rekordu grāmatās, jo tā veikšanas laikā bija liels pavējš.

De Grase būtu sasniedzis trešo visu laiku ātrāko rezultātu pasaulē, tomēr viņam palīdzēja 4,8 metru sekundē pavējš, kamēr atļauti ir vien 2,0 metri sekundē.

Ātrāk par 9,69 sekundēm vēsturē skrējis vien leģendārais jamaikietis Useins Bolts, savukārt tieši tikpat ātri savulaik noskrējis arī viņa tautietis Juhans Bleiks un amerikānis Taisons Gejs.

De Grases personīgais rekords atļautos apstākļos ir 9,91 sekunde, ko viņš sasniedza Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kur guva trīs medaļas.

Stokholmas sacensībās pieci sprinteri 100 metrus veica ātrāk par desmit sekundēm, de Grasem sekojot Benam Jusefam Mejtem no Kotdivuāras (9,84 sekundes) un jamaikietim Raienam Šīldsam (9,89 sekundes).

Zīmīgi, ka de Grase uzvarēja arī iepriekšējā Dimanta līgas etapā, kas ceturtdien risinājās Oslo, bet tad viņa rezultāts bija vien 10,01 sekunde.

"Ir lieliski skriet šādos apstākļos. Nevari vēlēties neko labāku," pauda kanādietis. "Kad ierados šeit, man tika teikts, ka varētu būt nedaudz auksts, bet, kad iesildījos, sapratu, ka varētu uzrādīt labu laiku. Domāju, ka tik ātrs skrējiens bija šoks ķermenim un rīt nedaudz sāpēs, tomēr gaidu nākamās sacensības, lai redzētu, ko varu paveikt legālos apstākļos."

1500 metru skrējienā ātrāko laiku šosezon uzrādīja kenijietis Timotijs Čerujots, finišējot pēc trim minūtēm un 30,77 sekundēm, kamēr tikai ceturtais palika viņa tautietis un trīskārtējais pasaules čempions Asbels Kiprops.

Tikmēr 110 metru barjerskrējienā attiecīgi 13,09 un 13,10 sekundēs noskrēja olimpiskā sudraba īpašnieks Orlando Ortega no Spānijas un 2015.gada pasaules čempions krievs Sergejs Šubenkovs, kuram pašlaik jāstartē zem neitrāla karoga.

Vēl vīriem diska mešanā uzvarēja jamaikietis Frederiks Deikress (68,36 metri), 400 metru barjerskrējienā labākais bija norvēģis Kaštens Varholms (48,82 sekundes), kuram sekoja igaunis Rasmuss Megi, bet 400 metru gludajā distancē ar rezultātu 44,58 sekundes triumfēja Stīvens Gārdiners no Bahamu salām. Tāllēkšanā 8,36 metrus tālu lēca Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) sportists Luvo Manjonga, bet 3000 metru šķēršļu skrējienā triumfēja Sufjans el Bakali no Marokas (astoņas minūtes un 15,01 sekunde).

Dāmām 200 metru sprintā ar rezultātu 22,68 sekundes triumfēja Mjūriela Aurē no Kotdivuāras, bet 800 metros, nestartējot slavenajai Kasterai Semenjai no DĀR, uzvarēja Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempione Fransine Nijonsaba no Burundi - minūte un 59,11 sekundes.

Tāpat dāmām diska mešanā uzvarēja kubiete Jaimē Peresa (67,92 metri), kārtslēkšanā labākā bija šveiciete Nikola Bihlere, kura bija viena no trim sportistēm, kas lēca 4,65 metrus, kamēr augstlēkšanā ar 2,00 metriem triumfēja zem neitrāla karoga startējošā Krievijas sportiste Marija Lasickene (agrāk Kučina).

Šis bija sestais no 14 šīs sezonas Dimanta līgas etapiem, Latvijas sportistiem šoreiz uz starta neizejot. Nākamo reizi sportisti sacentīsies 1.jūlijā Parīzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!