Foto: AP/Scanpix

Latvijas jaunais basketbolists Verners Kohs atsaucis savu dalību no šī gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) drafta, pavēstījis spēlētāja aģents Artūrs Kalnītis.

Aizvadītajā nedēļā patlaban 20 gadus vecais Kohs Itālijas pilsētā Trevīzo piedalījās NBA pirmsdrafta nometnē "adidas Eurocamp", kurā ar spilgtiem individuāliem statistikas rādītājiem neizcēlās.

Šajā nometnē piedalījās arī Latvijas basketbolisti Eduards Hāzners un Kristaps Ķilps, kuram ir tikai 16 gadi.

Bez Koha agrīno pieteikšanos NBA draftam izmantoja arī Latvijas basketbolisti Kārlis Helmanis un Rodions Kurucs. Tiesa, vēl pirmdien spēlētāji savu kandidatūru var atsaukt, lai vēl tiktu pie iespējas piedalīties draftā nākamajos gados, ko tagad ir izmantojis Kohs.

Sagaidāms, ka to varētu darīt Kurucs, kuram šobrīd tiek prognozēta vieta drafta pirmās kārtas izskaņā, taču nākamo sezonu viņš, visticamākais, vēl pavadīs Spānijas grandā Barselonas "Lassa".

NBA draftam nav jāpiesakās spēlētājiem, kuri sava vecuma dēļ var tikt izvēlēti automātiski, tostarp Spānijas augstākajā līgā aizvadītajā sezonā spēlējošie Latvijas basketbolisti Anžejs Pasečņiks un Rolands Šmits, jo nākamgad viņi uz NBA draftu kandidēt vairs nevarēs.

Šī gada NBA drafts norisināsies 22. jūnijā.

Kohs šosezon pārstāvēja jauno basketbolistu komandu Prāgas "Get Better Academy" (GBA), kas spēlēja pēc spēka otrajā Čehijas līgā.

Aizpērn Kohs noslēdza četru gadu līgumu ar Spānijas vienības Saragosas CAI sistēmu. Kaut lielāko daļu sezonas Kohs aizvadīja Spānijas pēc spēka trešajā līgā, vienu maču viņš nospēlēja arī ACB līgā.

Kohs pērn palīdzēja Latvijas U-20 izlasei izcīnīt sesto vietu Eiropas meistarsacīkstēs, vidēji mačā gūstot 9,6 punktus un savācot 3,1 bumbu zem groziem. Eiropas čempionātā Kohs realizēja 44% tālmetienu.

Līdz šim NBA drafta vēsturē ir izraudzīti četri Latvijas basketbolisti. 2004. gadā ar kopējo 11. numuru Goldensteitas "Warriors" izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011. gadā ar 42. numuru Indiānas "Pacers" izvēlējās Dāvi Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio "Spurs" paspārnē. Savukārt 2013. gadā Jāni Timmu ar 60. numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies", lai gan tagad tiesības uz latvieti pieder Orlando "Magic" komandai. Tikmēr visaugstāk izraudzītais latvietis ir nu jau par zvaigzni kļuvušais Kristaps Porziņģis, kuru ar ceturto numuru 2015. gada draftā izvēlējās Ņujorkas "Knicks".

Tāpat NBA ir spēlējuši četri latvieši - Gundars Vētra, kurš 90. gadu sākumā neilgu brīdi pārstāvēja Minesotas "Timberwolves", Biedriņš, Porziņģis un kopš šīs sezonas arī Bertāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!