Foto: stock.xchng
Latvijas šaha lielmeistars Igors Kovaļenko sestdien Eiropas čempionāta pēdējā kārtā piekāpās Rīgā dzimušajam Vācijas pārstāvim Danielam Fridmanam, paliekot bez iespējas startēt Pasaules kausā.

Kovaļenko, kurš pērn Eiropas čempionātā Kosovā bija otrais un šogad turnīrā Minskā tika izlikts ar 34. numuru, 11. kārtas cīņā zaudēja, kaut viņam bija baltās figūras. Fridmans turnīrā bija izlikts ar 79.numuru.

Pēc sestās kārtas Kovaļenko kopvērtējumā dalīja līderpozīciju, tomēr pēdējās piecās cīņās nopelnīja tikai divus punktus, izcīnot vienu uzvaru, divus mačus noslēdzot neizšķirti un vēl divos zaudējot.

Līdz ar to kopvērtējumā viņš ar septiņiem punktiem atkāpās uz 42.pozīciju, kamēr 22 labākie spēlētāji ieguva tiesības piedalīties nākamajā Pasaules kausa izcīņā, kas ir viens no pasaules čempionāta atlases cikla turnīriem.

Uzvaras pēdējā kārtā izcīnīja citi divi citi Latvijas šahisti. Lielmeistars Artūrs Neikšāns, kurš izlikts ar 86.numuru, spēlējot ar baltajām figūrām pieveica sacensību 193.numuru Valēriju Ņeverovu no Ukrainas, kamēr starptautiskais meistars Ņikita Meškovs, kuram bija 166.numurs, pat ar melnajām figūrām bija labāks pār sacensībās ar 68.numuru izlikto Horvātijas pārstāvi Zdenko Kožulu.

Tikmēr starptautiskās klases meistars Toms Kantāns, kuram bija 189.numurs, noslēdzošajā duelī cīnījās neizšķirti pret 94.numuru Pēteri Prohāsku no Ungārijas.

Sacensību noslēgumā trīs sportisti guva pa 8,5 punktiem, par Eiropas čempionu pēc papildu rādītājiem kļūstot Maksimam Matlakovam no Krievijas.

Savukārt Fridmans noslēgumā ar astoņiem punktiem pakāpās uz ceturto vietu.

Attiecīgi 41. un 42.vietu ieņēma Latvijā dzimušais Arkādijs Naidičs, kurš kopš 2015.gada pārstāv Azerbaidžānu, lai arī pirms tam bija Vāciju pārstāvošs lielmeistars, un Kovaļenko. Tāpat septiņus punktus savāca Neikšāns, kurš noslēgumā bija 47.pozīcijā.

Tikmēr Kantāns ar 6,5 punktiem ieņēma 81.vietu, bet Meškovs ar tikpat punktiem palika 123.pozīcijā.

Sacensības uzsāka 397 dalībnieki no 38 valstīm.

Turnīra balvu fonds bija 100 000 eiro, no kuriem uzvarētājam tika 20 000 eiro. Kovaļenko pērn Eiropas čempionātā Kosovā palika otrais, 11 kārtās nopelnot 8,5 punktus.

Latvijas sportisti Eiropas čempionātā šahā vīriešiem piedalās reti, jo pēdējo deviņu gadu laikā šis ir tikai trešais gadījums, kad kāds šajās sacensībās aizstāv valsts godu. 2014.gadā šajā turnīrā, kas toreiz notika Armēnijā, arī piedalījās Kovaļenko, kurš ieņēma 147.vietu.

Savukārt pavasarī Eiropas čempionāts dāmām notika Rīgā, kurā triumfēja Gruzijas šahiste Nana Dzagnidze, kamēr no mājiniecēm labākā bija Ilze Bērziņa, kura ieņēma 69.vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!