Foto: fide.com
Latvijas šaha lielmeistars Igors Kovaļenko, piektdien cīnoties ar melnajām figūrām, Eiropas čempionāta pirmspēdējā kārtā guva uzvaru, kas viņam kopvērtējumā ļāva pakāpties uz 15.vietu.

Kovaļenko, kurš pērn Eiropas čempionātā Kosovā palika otrais un šogad turnīrā izlikts ar 34.numuru, desmitās kārtas cīņā uzvarēja gruzīnu Davitu Jojua, kuram turnīrā ir 104.numurs.

Iepriekšējās trīs kārtās Kovaļenko bija izcīnījis tikai punktu, divus mačus noslēdzot neizšķirti, bet vēl vienā zaudējot, tāpēc kopvērtējumā viņš bija noslīdējis uz dalītu 26.pozīciju.

Zīmīgi, ka pēc sestās kārtas Kovaļenko kopvērtējumā dalīja līderpozīciju.

No Latvijas šahistiem piektdien uzvaras izcīnīja arī starptautiskās klases meistari Toms Kantāns un Ņikita Meškovs, kurš šajā turnīrā var izpildīt trešo lielmeistara normu.

Kantāns, kuram turnīrā ir 189.numurs, spēlējot ar baltajām figūrām pārspēja spāni Haimi Santušu Latasu, kuram ir 118.numurs, bet turnīra 166.numurs Meškovs ar melnajām figūrām uzvarēja mājinieku Jevgēņiju Močalovu, kurš ir izlikts ar 249.numuru.

Tikmēr neizšķirti pirmspēdējā kārtā cīnījās lielmeistars Artūrs Neikšāns, kurš izlikts ar 86.numuru. Viņš, spēlējot ar melnajām figūrām, vienojās par mierizlīgumu ar krievu Klementiju Sičevu, kuram ir 204.numurs.

Pirms pēdējās kārtas diviem šahistiem ir pa astoņiem punktiem, bet pēc papildu rādītājiem līderis ir Maksims Matlakovs no Krievijas, kuram seko gruzīns Bādurs Jobava.

Tikmēr iepriekšējais līderis brits Deivids Hovels, kurš piektdien cieta zaudējumu, noslīdējis uz dalītu ceturto vietu.

Astotais ar septiņiem punktiem ir Latvijā dzimušais, bet Vāciju pārstāvošais Daniels Fridmans. Tikpat punktu ir Kovaļenko, kurš atrodas 15.pozīcijā, kamēr vienu vietu augstāk atrodams Latvijā dzimušais Arkādijs Naidičs, kurš kopš 2015.gada pārstāv Azerbaidžānu, lai arī pirms tam bija Vāciju pārstāvošs lielmeistars.

Kantāns ar sešiem punktiem tagad ir 73.vietā, divas pozīcijas zemāk ar tikpat punktiem atrodas Neikšāns, bet Meškovs ar 5,5 punktiem ieņem 162.vietu.

Eiropas čempionāts noslēgsies sestdien.

Sacensības uzsāka 397 dalībnieki no 38 valstīm.

Turnīra balvu fonds ir 100 000 eiro, no kuriem uzvarētājam tiks 20 000 eiro. Kovaļenko pērn Eiropas čempionātā Kosovā palika otrais, 11 kārtās nopelnot 8,5 punktus.

Pēc sacensību noslēguma rezultātiem 22 labākie spēlētāji iegūs tiesības piedalīties nākamajā Pasaules kausa izcīņā, kas ir viens no pasaules čempionāta atlases cikla turnīriem.

Latvijas sportisti Eiropas čempionātā šahā vīriešiem piedalās reti, jo pēdējo deviņu gadu laikā šis ir tikai trešais gadījums, kad kāds šajās sacensībās aizstāv valsts godu. 2014.gadā šajā turnīrā, kas toreiz notika Armēnijā, arī piedalījās Kovaļenko, kurš ieņēma 147.vietu.

Savukārt pavasarī Eiropas čempionāts dāmām notika Rīgā, kurā triumfēja Gruzijas šahiste Nana Dzagnidze, kamēr no mājiniecēm labākā bija Ilze Bērziņa, kura ieņēma 69.vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!