Foto: AP/Scanpix

Otrā seta beigās Latvijas tenisiste Jeļena Ostapenko izskatījusies vīlusies, kas arī viņas trenerei Anavelai Medinai Garrigesai raisīja uztraukumu, tomēr trešo setu sportiste sākusi ļoti pārliecinoši, uzskata Medina Garrigesa,

Ostapenko ceturtdien savā 20.dzimšanas dienā sezonas otrā "Grand Slam" turnīra pusfināla mačā ar 7-6 (7:4), 3-6, 6-3 uzveica šveicieti Tīmea Bačinski, tiekot pie vēsturiska panākuma Latvijas sportā.

"Aļona tika galā ar visām situācijām. Viņa ir tikai 20 gadus veca, pirmais pusfināls un spēlēja pret lielisku tenisistu, tāpēc esmu tiešām laimīga par viņu," izteikusies Medina Garrigesa, kura joprojām arī pati turpina tenisistes karjeru. "Otrā seta beigās viņa bija vīlusies un biju nedaudz nedroša, tomēr trešo setu atkal viņa sāka ļoti pārliecināta. Tobrīd ticēju viņai."

Viņai pretim sestdien gaidāmajā finālā stāsies sacensību trešā rakete un 2014.gada sacensību fināliste Simona Halepa no Rumānijas, kura pāris stundu vēlāk ar rezultātu 6-4, 3-6, 6-3 apspēlēja turnīra piekto numuru Plīškovu.

"Ļoti svarīgi, lai viņa izbauda brīdi, tomēr visu laiku atgādinu, ka nekas vēl nav beidzies. Viņa nav favorīte un šādi jārada spiediens citām spēlētājām," teica spāniete. "Ja viņa spēlēs savu spēli, var uzvarēt finālu."

Medina Garrigesa pati traumas dēļ nav spēlējusi kopš pērnā augusta, tāpēc šajā māla sezonā viņa vienojās par palīdzību Ostapenko. Latvijas sportiste iepriekš savā profesionālajā karjerā uz māla bija uzvarējusi tikai divās spēlēs, bet šosezon uz šī seguma tikusi pie 20 uzvarām 24 cīņās.

"Mums abām ir viens menedžeris," iepriekš paudusi spāniete. "Viņš man teica, ka viņa ir pieradusi strādāt ar sievietēm un es varētu palīdzēt viņai uzlabot sniegumu, jo man ir liela pieredze."

Medina Garrigesa iepriekš Ostapenko raksturojusi kā "meiteni ar stipru raksturu un Austrumeiropas mentalitāti", tāpēc viņa vēlējās Latvijas tenisistei iemācīt "Spānijas tenisistu pacietību".

"Viņa vēlas katru punktu pabeigt ar diviem sitieniem - nepieciešams izskaidrot, ka jāpielāgojas pretiniecei un segumam. Nepieciešams spēlēt organizēti un pacietīgi, lai pieļautu mazāk kļūdas," raksturoja spāniete, paužot, ka Ostapenko varētu būt viena no trijām stiprāko sitienu izpildītājām pasaules tūrē.

Pati Medina Garrigesa atzinusi, ka pašlaik no traumas ir atlabusi par 80% un arī plāno vēl spēlēt.

Tikmēr Ostapenko pēc fināla sasniegšanas atzinusi, ka teniss Latvijā nav populārs sports, jo ir dārgs, tomēr izteica pieņēmumu, ka pēc atgriešanās Latvijā varētu izjust lielu publikas uzmanību.

Šajā turnīrā Ostapenko 245 reizes ieguvusi punktus ar uzbrukuma sitieniem ("winners") un tas ir vairāk nekā šajā turnīrā iespējis jebkurš cits vīru vai dāmu tenisists. Turklāt jāņem vērā, ka vīri spēlē līdz trim uzvarētiem setiem.

"Kad ierados šeit, protams, ka negaidīju, ka spēlēšu finālā," teikusi Ostapenko. "Pirmās kārtas mačs bija smags, bet to uzvarēju un tas deva pārliecību. Ar katru maču spēlēju labāk un labāk."

Pašlaik Ostapenko WTA rangā ieņem 47.vietu un var kļūt par vēsturē pirmo tenisisti, kas šajā turnīrā uzvarējusi no tik zemas pozīcijas.

Fināls notiks sestdien un, visticamāk, sāksies plkst.16. Portāls "Delfi" piedāvās mača teksta tiešraidi.

Ostapenko ar Halepu līdz šim nekad nav tikusies, bet rumāniete pēdējā pusotra mēneša laikā divreiz pārspējusi otru Latvijas vadošo tenisisti Anastasiju Sevastovu. Rumāniete finālā ir jau trešajā turnīrā pēc kārtas, pēdējos 17 mačos gūstot 16 uzvaras.

"Grand Slam" finālā Halepa spēlēs otro reizi karjerā - 2014.gadā viņa Francijas atklātā čempionāta titula mačā piekāpās Marijai Šarapovai.

Kā ziņots, Ostapenko un Bačinski mačs bija īpaši nozīmīgs ne tikai tāpēc, ka neviena no šīm tenisistēm iepriekš nav spēlējusi "Grand Slam" finālos, bet arī ar faktu, ka abas sportistes tieši 8.jūnijā atzīmēja dzimšanas dienu.

Kāds Latvijas tenisists "Grand Slam" turnīra vienspēļu finālā iekļuvis pirmoreiz karjerā. Iepriekš Ernests Gulbis bija spējis iekļūt šī paša turnīra pusfinālā.

Par sasniegto Ostapenko tikusi pie 1300 WTA ranga punktiem, kas ir vairāk nekā viņa spēja iepriekšējo 12 mēnešu laikā kopā. Tāpat viņa nopelnījusi vairāk nekā miljonu eiro, kas ir gandrīz tikpat cik viņa iespēja visā savā līdzšinējā karjerā kopā. Paredzams, ka nākamajā nedēļā Ostapenko WTA rangā būs vismaz 18.pozīcijā - vienu vietu virs Sevastovas.

Ostapenko ir pirmā neizliktā tenisiste, kas sasniegusi šī turnīra finālu kopš 1983.gadā to paveica Mima Jaušoveca. Zīmīgi, ka viņa karjerā vēl nav spējusi tikt pie WTA tituliem. Iepriekšējo reizi kāds tenisists pirmo titulu uzreiz "Grand Slam" turnīrā ieguva 1997.gadā, kad to paveica brazīlietis Gustavu Kuertens - zīmīgi, ka tas notika tieši 8.jūnijā jeb dienā, kad Ostapenko piedzima.

Ostapenko ir rangā viszemāk esošā tenisiste, kas spējusi sasniegt Parīzes sacensību finālu, bet, skaitot visus "Grand Slam" turnīrus, viņa sarakstā ir desmitajā vietā, jo, piemēram, Īvonna Golgagonga, Kima Kleistersa un Žustīne Enāna to paveikušas, neesot rangā. Viņa būs jaunākā tenisiste "Grand Slam" dāmu finālā kopš 2009.gada ASV atklātā čempionāta titula mačā cīnījās dāniete Karolīna Vozņacki. Kopš 2000.gada "Grand Slam" finālā bijušas sešas tenisistes jaunākas par viņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!