Foto: Reuters/Scanpix
Pēc uzvarēta pirmā seta Latvijas tenisistei Jeļenai Ostapenko galvā parādījušās dažādas nevajadzīgas domas par Francijas atklātā čempionāta finālu, tomēr viņa centusies palikt mierīga un izbaudīt katru brīdi.

Jau vēstīts, ka Ostapenko ceturtdien savā 20. dzimšanas dienā sezonas otrā "Grand Slam" turnīra pusfināla mačā ar 7-6 (7:4), 3-6, 6-3 uzveica šveicieti Tīmea Bačinski, tiekot pie vēsturiska panākuma Latvijas sportā.

Sestdien Ostapenko cīņā par titulu spēkosies ar 2014. gada turnīra finālisti Simonu Halepu no Rumānijas.

"Pirmajā setā viņa spēlēja lieliski - mainīja ritmu, dažbrīd cīnījās agresīvi, veica saīsinātos sitienus. Es centos palikt agresīva un uzskatu, ka bija diezgan svarīgi, ka uzvarēju pirmo setu," pēcspēles preses konferencē pauda Ostapenko. "Otrajā setā zaudēju, bet trešajā atkal atradu savu spēli."

"Dažbrīd jutos stīva, jo ir jau pusfināla stadija, tāpat pēc uzvaras pirmajā setā manā galvā jau parādījās dažādas domas par finālu, tomēr centos palikt mierīga, cenšoties rādīt savu sniegumu un izbaudīt katru brīdi," pauda tenisiste.

Kā vēsta portāls "sportacentrs.com", pēc uzvaras tenisistes mamma Jeļena Jakovļeva saņēmusi apsveikuma zvanu no Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa.

"Protams, ka esmu vīlusies. Esmu cīnītāja un palikšana ārpus fināla kaitina," teica Bačinski, kura šī turnīra pusfinālā zaudēja otro reizi karjerā un ceturtdien tāpat kā Ostapenko svinēja savu dzimšanas dienu. "Man nav kauns teikt, ka viņa spēlēja labāk. Viņa bija drosmīgāka, viņai bija veiksmīgāka."

Pasaulē ažiotāžu izraisījis salīdzinājums, ka Ostapenko sitieni no labās puses ("forehand") šajā turnīrā ir vidēji 122 kilometrus stundā stipri, kamēr vīriešu tenisa ranga līderim Endijam Marejam vien vidēji 117 kilometrus stundā spēcīgi.

"Parasti mans mīļākais sitiens ir no kreisās puses ("backhand"), tomēr strādāju arī pie labās puses sitiena un, šķiet, tagad tas ir diezgan labs," pauda tenisiste, atzīstot, ka lielas dzimšanas dienas svinības viņai nebūs. "Šodien izklaidēšos ar ģimeni un draugiem, bet rīt došos uz treniņu un gatavošos finālam."

Kā vēstīts, Halepa pusfināla mačā ar rezultātu 6-4, 3-6, 6-3 apspēlēja čehieti Karolīnu Plīškovu, kurai turnīrā bija piektais numurs.

Fināls notiks sestdien un, visticamāk, sāksies plkst.16. To tiešraidē varēs vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7. kanālā.

Ostapenko ar Halepu līdz šim nekad nav tikusies, bet rumāniete pēdējā pusotra mēneša laikā divreiz pārspējusi otru Latvijas vadošo tenisisti Anastasiju Sevastovu. Rumāniete finālā ir jau trešajā turnīrā pēc kārtas, pēdējos 17 mačos gūstot 16 uzvaras.

"Grand Slam" finālā Halepa spēlēs otro reizi karjerā - 2014. gadā viņa Francijas atklātā čempionāta titula mačā piekāpās Marijai Šarapovai.

Kā ziņots, Ostapenko un Bačinski mačs bija īpaši nozīmīgs ne tikai tāpēc, ka neviena no šīm tenisistēm iepriekš nav spēlējusi "Grand Slam" finālos, bet arī ar faktu, ka abas sportistes tieši 8.jūnijā atzīmē dzimšanas dienu.

Kāds Latvijas tenisists "Grand Slam" turnīra vienspēļu finālā iekļuvis pirmoreiz karjerā. Iepriekš Ernests Gulbis bija spējis iekļūt šī paša turnīra pusfinālā.

Par sasniegto Ostapenko tikusi pie 1300 WTA ranga punktiem, kas ir vairāk nekā viņa spēja iepriekšējo 12 mēnešu laikā kopā. Tāpat viņa nopelnījusi vairāk nekā miljonu eiro, kas ir gandrīz tikpat cik viņa iespēja visā savā līdzšinējā karjerā kopā. Paredzams, ka nākamajā nedēļā Ostapenko WTA rangā būs vismaz 18. pozīcijā - vienu vietu virs Sevastovas.

Ostapenko ir pirmā neizliktā tenisiste, kas sasniegusi šī turnīra finālu kopš 1983. gadā to paveica Mima Jaušoveca. Zīmīgi, ka viņa karjerā vēl nav spējusi tikt pie WTA tituliem. Iepriekšējo reizi kāds tenisists pirmo titulu uzreiz "Grand Slam" turnīrā ieguva 1997. gadā, kad to paveica brazīlietis Gustavu Kuertens - zīmīgi, ka tas notika tieši 8.jūnijā jeb dienā, kad Ostapenko piedzima.

Ostapenko ir rangā viszemāk esošā tenisiste, kas spējusi sasniegt Parīzes sacensību finālu, bet, skaitot visus "Grand Slam" turnīrus, viņa sarakstā ir desmitajā vietā, jo, piemēram, Īvonna Golgagonga, Kima Kleistersa un Žustīne Enāna to paveikušas, neesot rangā. Viņa būs jaunākā tenisiste "Grand Slam" dāmu finālā kopš 2009. gada ASV atklātā čempionāta titula mačā cīnījās dāniete Karolīna Vozņacki. Kopš 2000. gada "Grand Slam" finālā bijušas sešas tenisistes jaunākas par viņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!