Foto: AFP/Scanpix

Latvijas tenisiste Jeļena Ostapenko, iekļūstot Francijas atklātā čempionāta finālā, jau pavērusi jaunu lappusi Latvijas sporta vēsturē. Sestdien, uzvarot "French Open", viņa var pārrakstīt arī pasaules tenisa vēsturi, vēsta "Eurosport".

2014. gadā Ostapenko uzvarēja prestižā Vimbldonas čempionāta junioru vienspēļu sacensībās, bet pērn Vimbldonā tika līdz pusfinālam jauktajās dubultspēlēs. Tomēr "Grand Slam" turnīru vienspēlēs viņa līdz 2017. gadam ne reizi nebija tikusi tālāk par otro kārtu. Šī gada sākumā viņa sezonas pirmajā "Grand Slam" turnīrā "Australian open" iekļuva trešajā kārtā, bet tagad kļuvusi par pirmo Latvijas tenisisti, kas vienspēlēs aizcīnījusies līdz "Grand Slam" turnīra finālam.

"Kad atbraucu, protams, ka nedomāju, ka tikšu finālā. Bet tad, piemēram, kā pirmajā spēlē, man bija sīva cīņa un es uzvarēju, kas man deva pārliecību. Ar katru spēli spēlēju arvien labāk un labāk, mana pārliecība tikai auga, un tas dod rezultātu," pēc nebijušā panākuma teica Ostapenko.

"French Open" Ostapenko nav starp izsētajām tenisistēm, bet tagad finālā sestdien viņai jāmērojas spēkiem ar rumānieti Simonu Halepu, kas izsēta ar trešo numuru. Rumānietei šis būs otrais "Grand Slam" turnīra fināls, un otro reizi viņa spēlēs finālā tieši Parīzes kortos. Tādējādi kāda no abām – Ostapenko vai Halepa – pirmo reizi karjerā uzvarēs kādā no četriem prestižākajiem tenisa turnīriem.

Rumānietei papildus stimulu dod fakts, ka uzvara "French Open" viņai dos pirmo vietu WTA pasaules ranga jaunākajā sarakstā. Tomēr Ostapenko ir nozīmīgāki stimuli – ja viņa triumfēs "Roland Garros" kortos, tad kļūs par pirmo neizsēto spēlētāju mūsdienu tenisa vēsturē, kas uzvarējusi "French Open".

"Sieviešu tenisā vajag jaunas zvaigznes. Ir divi varianti – vai nu tu esi virsotnē un esi saviļņota par pirmo "Grand Slam" titulu vai arī nobīsties un kautrīgi novērsies. Kura ir garīgi tam nobriedusi?," pirms pusfināla cīņām televīzijas kanālam "Eurosport" norādīja septiņkārtējā "French Open" čempione, leģendārā amerikāņu tenisiste Krisa Everte. Jau pēc dažām stundām viņa kā atbildi neapstrīdami minēja Ostapenko, kura pusfināla panākumā pār Tīmeu Bačinski trīs setos tīri uzvarēja 50 izspēlēs. Viņas pretiniece uzvarēja 22 izspēles, bet otrā pusfināla uzvarētājai Halepai ir 45 uzvarētas izspēles.

Ostapenko jau ir pārrakstījusi Latvijas sporta vēsturi, jo neviena tenisiste vai tenisists "Grand Slam" turnīros līdz šim nav spēlējis vienspēļu finālā. Latvijas tenisā vienspēlēs līdz šim labākais sasniegums bija Ernestam Gulbim, kurš pirms trīs gadiem arī "French Open" tika līdz pusfinālam. Sieviešu vienspēlēs līdz šim labākie panākumi bija dubultspēļu speciālistei Larisai Savčenko – Neilandei, kura 1988. gadā "US Open" un 1994. gadā Vimbldonā spēlēja ceturtdaļfinālā. Savčenko – Neilande ir arī divkārtējā "Grand Slam" čempione un desmitkārtējā fināliste dubultspēlēs.

Tenisa leģenda Everte uzsver, ka Ostapenko ir īstajā laikā īstajā vietā, kas nāks par labu visam sieviešu tenisam. 23 "Grand Slam" turnīru čempione Serēna Viljamsa šobrīd ir pirmdzimtā gaidībās, divkārtējā Vimbldonas čempione Petra Kvitova tikai atgūstas pēc noziedznieku uzbrukuma, pieckārtējā "Grand Slam" čempione Marija Šarapova atgriežas tenisā pēc dopinga skandāla, bet bijusī pasaules ranga līdere Viktorija Azarenka nav atsākusi spēlēšanu augstākajā līmenī pēc bērniņa piedzimšanas.

"Sieviešu tenisā ir izdevīgs "logs". Tas nebūs Vimbldonā, jo Šarapova būs atpakaļ, Azarenka spēlēs, bet Kvitova būs jau labāka. Tenisa elitei vajag jaunas sejas, un šī vieta ir vakanta. Jautājums, kura spers pēdējo soli un vēlēsies to par visu vairāk. Halepai ir labākas izredzes, bet Ostapenko patiešām spīd," ar prognozēm nesteidzas Everte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!