Foto: AP/Scanpix

Ar trešo numuru izliktā rumāniete Simona Halepa ceturtdien trīs setu duelī sasniedza Francijas atklātā tenisa čempionāta finālu, kurā spēkosies ar talantīgo Latvijas sportisti Jeļenu Ostapenko.

Halepa pusfināla mačā ar rezultātu 6-4, 3-6, 6-3 apspēlēja čehieti Karolīnu Plīškovu, kurai turnīrā bija piektais numurs.

Šim mačam bija ne tikai fināla nozīme, bet arī risinājās cīņa par WTA ranga līderpozīciju. Ja Plīškova uzvarētu šajā mačā, viņa nākamnedēļ kļūtu par līderi, šo godu atņemot vācietei Angelikai Kerberei, kura spēlē ļoti nestabili un Francijas atklātajā čempionātā piedzīvoja neveiksmi jau pirmajā kārtā, savukārt Halepa pirmajā vietā izvirzīsies gadījumā, ja sestdien uzvarēs arī Latvijas tenisisti .

Aizvadītajā mačā dominēja servētājas un pirmajos divos setos uzvarēja sportiste, kas spēja vienu reizi lauzt pretinieces servi. Trešajā setā Halepa pirmā ieguva breika pārsvaru, bet septītajā geimā Plīškova to atspēlēja. Tomēr uzreiz pēc tam astotajā geimā Halepa atguva pārsvaru, brīdi vēlāk izservējot maču, kas ilga divas stundas un trīs minūtes.

Zīmīgi, ka otrā pusfinālā, kurā Ostapenko ar 7-6 (7:4), 3-6, 6-3 apspēlēja Tīmea Bačinski no Šveices, gūstot vēsturisku panākumu Latvijas sportā, trijos setos kopā bija 16 breiki.

Fināls notiks sestdien un, visticamāk, sāksies plkst.12. To tiešraidē varēs vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7. kanālā.

Ostapenko ar Halepu līdz šim nekad nav tikusies, bet rumāniete pēdējā pusotra mēneša laikā divreiz pārspējusi otru Latvijas vadošo tenisisti Anastasiju Sevastovu. Rumāniete finālā ir jau trešajā turnīrā pēc kārtas, pēdējos 17 mačos gūstot 16 uzvaras.

"Grand Slam" finālā Halepa spēlēs otro reizi karjerā - 2014. gadā viņa Francijas atklātā čempionāta titula mačā piekāpās Marijai Šarapovai.

Kā ziņots, Ostapenko un Bačinski mačs bija īpaši nozīmīgs ne tikai tāpēc, ka neviena no šīm tenisistēm iepriekš nav spēlējusi "Grand Slam" finālos, bet arī ar faktu, ka abas sportistes tieši 8. jūnijā atzīmē dzimšanas dienu.

Kāds Latvijas tenisists "Grand Slam" turnīra vienspēļu finālā iekļuvis pirmoreiz karjerā. Iepriekš Ernests Gulbis bija spējis iekļūt šī paša turnīra pusfinālā.

Par sasniegto Ostapenko tikusi pie 1300 WTA ranga punktiem, kas ir vairāk nekā viņa spēja iepriekšējo 12 mēnešu laikā kopā. Tāpat viņa nopelnījusi vairāk nekā miljonu eiro, kas ir gandrīz tikpat cik viņa iespēja visā savā līdzšinējā karjerā kopā. Paredzams, ka nākamajā nedēļā Ostapenko WTA rangā būs vismaz 18. pozīcijā - vienu vietu virs Sevastovas.

Ostapenko ir pirmā neizliktā tenisiste, kas sasniegusi šī turnīra finālu kopš 1983. gadā to paveica Mima Jaušoveca. Zīmīgi, ka viņa karjerā vēl nav spējusi tikt pie WTA tituliem. Iepriekšējo reizi kāds tenisists pirmo titulu uzreiz "Grand Slam" turnīrā ieguva 1997. gadā, kad to paveica brazīlietis Gustavu Kuertens - zīmīgi, ka tas notika tieši 8. jūnijā jeb dienā, kad Ostapenko piedzima.

Ostapenko ir rangā viszemāk esošā tenisiste, kas spējusi sasniegt Parīzes sacensību finālu, bet, skaitot visus "Grand Slam" turnīrus, viņa sarakstā ir desmitajā vietā, jo, piemēram, Īvonna Golgagonga, Kima Kleistersa un Žustīne Enāna to paveikušas, neesot rangā. Viņa būs jaunākā tenisiste "Grand Slam" dāmu finālā kopš 2009. gada ASV atklātā čempionāta titula mačā cīnījās dāniete Karolīna Vozņacki. Kopš 2000 .gada "Grand Slam" finālā bijušas sešas tenisistes jaunākas par viņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!