Foto: AFP/Scanpix
Diplomātiskās krīzes dēļ apdraudēta 2022. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīra norise Katarā, vēsta ārzemju mediji.

Kā ziņojām, vairākas Persijas līča valstis ir sarāvušas diplomātiskās attiecības ar Kataru, apsūdzot šo valsti terorisma atbalstīšanā.

"Mēs piekrītam, ka lieli starptautiski turnīri nebūtu jārīko valstīs, kas aktīvi atbalsta terorismu," izdevums "The Guardian" citē Vācijas Futbola savienības prezidentu Reinhardu Grindelu. "Šo problēmu apspriedīsim ar UEFA un Vācijas valdību, centīsimies atrast risinājumu."

Arī FIFA paziņojusi, ka novēro situāciju ar Kataru, taču šo tēmu nekomentēšot, norāda organizācijas preses dienests.

Arī 2022. gada Pasaules kausa izcīņas orgkomiteja pagaidām šo situāciju nav komentējusi.

Iepriekš Saūda Arābijas TV kanāls "Adjil" ziņoja, ka šā iemesla dēļ Katarai var atņemt Persijas līča Nāciju kausa izcīņu, kam jānotiek šā gada beigās un nākamā gada sākumā. Sākotnēji bija paredzēts, ka turnīrs notiks Irākā, taču finansiālu problēmu dēļ to pārcēla uz Kuveitu, kura vēlāk tika izslēgta no FIFA, un piešķīra Katarai.

Diplomātiskās attiecības ar Kataru ir pārtraukušas Bahreina, Saūda Arābija, Apvienotie Arābu emirāti, Ēģipte, Lībija un Jemena.

Saūda Arābijas un citu Persijas līča Arābu valstu attiecības ar Kataru pasliktinājās pirms vairākiem gadiem, kad tā atbalstīja toreizējo Ēģiptes prezidentu Mohamedu Mursi, kurš bija "Musulmaņu brālības" pārstāvis un vēlāk tika gāzts apvērsumā. 2014. gada martā, jau pēc Mursi gāšanas, šo nesaskaņu dēļ Saūda Arābija, AAE un Bahreina atsauca savus vēstniekus no Kataras. Astoņus mēnešus vēlāk, kad Kataras varas iestāžu spiediena šo valsti atstāja vairāki "Musulmaņu brālības" dalībnieki, trīs valstu vēstnieki atgriezās Dohā.

Šā gada maijā AAE, Bahreina, Ēģipte un Saūda Arābija bloķēja piekļuvi vairākiem Kataras medijiem, tostarp valsts finansētajam telekanālam "Al Jazeera", pēc tam, kad Kataras oficiālās ziņu aģentūras vietnē tika publicēti Kataras emīra šeiha Tamima al Hamada al Thani izteikumi, kuros viņš nosauc Irānu par "islāma lielvaru" un kritizē ASV prezidenta Donalda Trampa politiku pret Irānu. Savukārt Katara paziņoja, ka emīra izteikumi esot safabricēti un tos ziņu aģentūras vietnē ievietojuši hakeri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!