Foto: Zigismunds Zālmanis
Šomēnes Ogrē gaidāmajās vieglatlētikas sacensībās "Rīgas kausi" piedalīsies arī sezonas līdere šķēpa mešanā Eda Tusuza, kura būs Līnas Mūzes sāncense latvietes pirmajās sacensībās pēc traumas izdziedēšanas, pirmdien paziņoja sacensību direktore un Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidente Ineta Radēviča.

Tusuza pirmdien Azerbaidžānā raidīja šķēpu 67,21 metru tālumā, kas ir sezonas labākais rezultāts.

Latvijā vērienīgākās starptautiskās vieglatlētikas sacensības "Rīgas kausi" notiks 25.maijā plkst.18 Ogres stadionā.

""Rīgas kausi" ir tradīcijām bagātas sacensības. Tā ir lieliska iespēja mūsu sportistiem pierādīt sevi starptautiskā konkurencē un atrādīt sevi līdzjutējiem. Ceru, ka līdzjutēji būs viens no iemesliem, kāpēc šīs sacensībās izdosies krāšņas un sportisti sasniegs labus rezultātus," pirmdien preses konferencē atzīmēja Radēviča.

Šobrīd dalību sacensībās apstiprinājuši 150 sportisti no 27 valstīm.

"Sīva cīņa būs šķēpmešanā vīriem, tāpat interesanti būs sekot līdzi Elvijam Misānam, kurš uzrādīja labus rezultātus Eiropas čempionātā telpās. Ceru, ka viņš pārsteigs arī "Rīgas kausu" ietvaros. Tāpat gaidām Līnas Mūzes atgriešanos, viņai "Rīgas kausos" konkurenci sastādīs sezonas līdere Tusuza," stāstīja Radēviča.

Kā jau iepriekš vēstīts, sacensībās "Rīgas kausi" piedalīsies arī Zambijas sprinteris Sidnijs Siame, kuram pieder šīs sezonas ātrākais rezultāts 100 metru distancē. 8.aprīlī savā dzimtenē Siame distanci veica 9,88 sekundēs un tas šogad ir ātrākais rezultāts pasaulē.

Tikmēr šķēpmetējs Rolands Štrobinders sacensībās vēlas izpildīt pasaules čempionāta normatīvu, kas ir 83 metri.

"Sagatavošanās sezonai aizritējusi labi bez lielām traumām. "Rīgas kausos" gribu izpildīt pasaules čempionāta normatīvu un sasniegt personīgo rekordu. "Rīgas kausi" man vienmēr patikuši, tajos izpildīju arī olimpisko spēļu normatīvu," stāstīja Štrobinders.

Savukārt augstlēcējs Jānis Vanags treniņnometnē nedaudz satraumējies, taču tas nebūšot šķērslis labiem startiem.

Pirmo reizi sacensību vēsturē notiks arī "Mini Rīgas kausi", kuros piedalīsies bērni un jaunieši.

""Rīgas kausi" viennozīmīgi ir vienas no būtiskākajām vieglatlētikas sacensībām Latvijā. Prieks, ka kopīgiem spēkiem, saliekot kopā idejas, esam radījuši iespēju noorganizēt "Mini Rīgas kausus". Jādomā, kā vieglatlētikai piesaistīt jauniešus. Šī būs jauna tradīcija, kas ļoti noderēs nākotnē," skaidroja "Sportland" valdes loceklis Sandijs Pinkulis.

Šī būs otrā reize sacensību vēsturē, kad "Rīgas kausi" tiks organizēti ārpus pašas Rīgas. Šoreiz sacensības nenotiks galvaspilsētā, jo "Daugavas" stadionā uzsākta rekonstrukcija.

"Esam ļoti pateicīgi, ka Ogri novērtēja kā labu vietu sacensību uzņemšanai. Esam gatavi uzņemt pasaules līmeņa sportistus. Centīsimies šo godu saglabāt arī turpmāk," atzīmēja Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieks Egils Helmanis.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks uzsvēra, ka galvaspilsētai ar Ogri ir laba sadarbība.

"Arī Rīgā ir daudz un dažādi sporta pasākumi. Iepriekšējā nedēļas nogalē bija "Lattelecom" Rīgas maratons, šajā būs pasākums skrituļotājiem un dejotājiem. Prieks, ka LVS ir jauna un enerģiska prezidente, ar kuru var sadarboties," teica Ameriks.

Pirmo reizi "Rīgas kausi" tika izcīnīti 1962.gadā. Katru gadu vidēji sacensībās piedalās no 130 līdz 150 sportisti. Vislielākais skaits tika sasniegts 2006.gadā, kad dalībnieku skaits sasniedza 162 sportistus.

Sacensībās tiek pasniegti seši "Rīgas kausi" dažādās disciplīnās, kuras nosaka organizatori. No Latvijas atlētiem visvairāk kausu saņēmuši šķēpmetēji Vadims Vasiļevskis, Madara Palameika un Aiga Grabuste.

Sacensības rīko Rīgas dome un Latvijas Vieglatlētikas savienība, bet šogad rīkotāju vidū būs arī Ogres novada pašvaldība, kurai jānodrošina nepieciešamais stadiona inventārs, cilvēkresursi – tiesneši, ēdināšanas uzņēmumu pieejamība, atrakcijas bērniem, kā arī transporta novietošanas iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!