Foto: Publicitātes foto

Pagājušās sezonas valsts čempione "Valmiera"/ORDO pirmdien "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) ceturtdaļfināla sērijas piektajā spēlē savā laukumā ar 102:75 (30:18, 22:22, 22:8, 28:27) sagrāva "Liepāja"/"Triobet" komandu un iekļuva pusfinālā.

Sērijā līdz trim uzvarām "Valmiera"/ORDO triumfēja ar 3-2, bet pusfinālā šī vienība tiksies ar "VEF Rīga" komandu, ko pērn izdevās pieveikt LBL finālsērijā.

Pirmdienas mačā Valmieras vienības sastāvā 25 punktus iemeta Damjērs Pitss, kamēr 19 punktus pievienoja Mārtiņš Laksa. Savukārt "Liepāja"/"Triobet" rindās 16 punktus iemeta Artūrs Ausējs, bet ar 14 punktiem atzīmējās Artjoms Butjankovs.

Jau ar šī mača sākumu "Valmiera"/ORDO basketbolisti ņēma iniciatīvu savās rokās, demonstrējot augstu metienu precizitāti un pirmās ceturtdaļas beigās panākot jau 14 punktu pārsvaru (30:16). Pirmā puslaika turpinājumā spēles ritējums gan izlīdzinājās, un liepājniekiem deficītu izdevās samazināt arī zem desmit punktiem, taču pašreizējie Latvijas čempioni tik un tā pirmo puslaiku noslēdza ar solīdu pārsvaru - 52:40.

Lūzuma punkts pienāca trešajā ceturtdaļā, kuras laikā liepājnieki ļoti vāji darbojās uzbrukumā, bet "Valmiera"/ORDO no 62:47 panāca 74:48, ceturkšņa beidzamo sešu minūšu laikā viesiem ļaujot gūt tikai vienu punktu. Noslēdzošajās pamatlaika desmit minūtēs "Liepāja"/"Triobet" cīņas ritējumu mainīt vairs neizdevās, noslēgumā Vidzemes komandai gūstot ļoti pārliecinošu uzvaru.

Jau ziņots, ka pirms tam pirmdien par karjeras beigām paziņoja "Valmiera"/ORDO saspēles vadītājs Kristaps Valters, kurš gan veselības likstu dēļ šīs vienības rindās aizvadīja tikai divas spēles.

Zīmīgi, ka visās deviņās līdz šim aizvadītajās LBL ceturtdaļfināla sērijas spēlēs panākumus izcīnījuši mājinieki.

Pirmajā cīņā valmierieši savās mājās svinēja pārliecinošu uzvaru ar 101:70, savukārt atbildes spēlē liepājnieki mājās revanšējās ar 85:80, lai gan mača gaitā viņi bija vadībā arī ar 20 punktiem. Tikmēr trešajā spēlē savā laukumā panākumu ar 100:94 izcīnīja "Valmiera"/ORDO, bet sestdien liepājnieki sagrāva pretiniekus ar 93:74.

Pagaidām gan nav zināms, kad sāksies "Valmiera"/ORDO un "VEF Rīga" pusfinālsērija, jo rīdzinieki pirmdien sāka dalību VTB Vienotās līgas ceturtdaļfināla sērijā.

Pērn pirmoreiz vēsturē par valsts čempioni kļuvusī "Valmiera"/ORDO komanda šo sezonu iesāka pieticīgi, sezonas pirmajos 12 mačos LBL turnīrā izcīnot vienīgi piecas uzvaras, tomēr turpinājumā sniegums bija daudz pārliecinošāks un trešā vieta regulārajā sezonā tika izcīnīta droši.

Savukārt "Liepāja"/"Triobet" komandu sezonas laikā piemeklēja finansiālas problēmas un tā pat pārdeva divus savus līderus, tomēr tāpat sezonas otrā puse tika aizvadīta pietiekoši stabili un izcīnīta sestā vieta, kas deva pēdējo ceļazīmi uz izslēgšanas sacensībām.

Abas komandas LBL ietvaros regulārajā sezonā tikās četras reizes un liepājnieki spēja svinēt panākumu vienīgi pirmajā no šiem mačiem.

Liepājas basketbola komanda kopš 1997.gada ārpus LBL labāko sešinieka palikusi vien divas reizes, bet iepriekšējās divas sezonas noslēgusi ceturtajā pozīcijā. Pagājušajā sezonā sērijā par LBL trešo vietu "Liepāja"/"Triobet" uzvarēja pirmajos divos mačos, tomēr noslēgumā ar 2-3 piekāpās "Ventspils" komandai.

Tikmēr Valmieras komanda kopš 2002.gada vien reizi nav bijusi LBL sešiniekā. Tas notika 2015.gadā, bet jau nākamajā sezonā vienība triumfēja regulārajā čempionātā, pēc tam pirmoreiz vēsturē iekļuva Latvijas čempionāta finālā un titula sērijā ar 4-3 uzveica "VEF Rīga" basketbolistus.

Arī otrajā LBL ceturtdaļfinālā pirmajos četros mačos uzvarējuši tikai mājinieki un "Jēkabpils" cīnās 2-2 ar "Barons kvartāls" komandu. Šajā pārī izšķirošais mačs otrdien risināsies Jēkabpilī, bet dueļa spēcīgākā komanda pusfinālā tiksies ar regulārās sezonas uzvarētāju "Ventspils". Zīmīgi, ka ventspilnieki regulārās sezonas pēdējos divos mačos tikās tieši ar "Barons kvartāls" un "Jēkabpili" un piedzīvoja divus zaudējumus.

"Ventspils" un "VEF Rīga" kā LBL regulārā čempionāta divas labākās komandas uzreiz iekļuva pusfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!