Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete Anastasija Sevastova otrdien Štutgartes WTA "Premier" sērijas turnīra pirmās kārtas cīņā ar 6-1, 4-6, 6-3 pieveica titulēto Austrālijas spēlētāju Samantu Stosuru.

Par iekļūšanu otrajā kārtā Sevastova nopelnījusi 55 WTA vienspēļu ranga punktus.

Sevastova lieliski iesāka šo maču, jo jau pirmajā geimā lauza pieredzējušās Stosuras servi un arī turpinājumā spēlēja sekmīgi. Lai arī austrāliete ceturtajā geimā tika pie divām breikbumbām, Latvijas tenisiste tās meistarīgi atspēlēja, bet šajā setā Stosura pieļāva vairākas dubultkļūdas un kopumā demonstrēja diezgan blāvu sniegumu. Tikmēr Sevastova spēlēja labi un piektajā geimā ieguva vēl vienu breiku, kas ļāva tuvoties pretī uzvarai pirmajā setā, jo viņa pēc tam nosargāja savu servi un panāca jau 5-1. Nākamajā geimā, kas bija diezgan ilgs, Latvijas pirmā rakete kopumā ieguva vēl četras breikbumbas un izmantoja trešo no tām, triumfējot pirmajā setā ar 6-1.

Otrajā setā starp abām tenisistēm jau aizritēja līdzvērtīgāka cīņa, bet tā trešajā geimā Stosura tika pie sava pirmā breika šajā mačā. Šī seta turpinājumā Sevastova nespēja iegūt nevienu breikbumbu, kamēr viņas pretiniece bija atguvusi savu spēli un sagādāja krietni lielākas problēmas nekā pirmajā setā. Desmitajā geimā Stosura servēja par uzvaru otrajā setā, tomēr Sevastovai beidzot izdevās iegūt divas breikbumbas, izvirzoties vadībā ar 40:15. Viņas pretiniece gan turpinājumā uzvarēja četrās izspēlēs pēc kārtas un triumfēja otrajā setā ar 6-4.

Arī izšķirošais - trešais - sets aizritēja ļoti līdzvērtīgā cīņā, bet pirmā pie breikbumbas vien astotajā geimā tika Sevastova. Lai arī viņa pirmo neizmantoja, uzreiz pēc tam Latvijas tenisiste ieguva vēl vienu breikbumbu, ko arī izmantoja un, trešajā setā izvirzoties vadībā ar 5-3, nonāca pavisam tuvu uzvarai. Sevastova līdz ar to varēja servēt par uzvaru mačā, turklāt to viņa paveica pārliecinoši, gūstot panākumu šajā cīņā.

Sevastovai, kura pasaules rangā atrodas 26.pozīcijā, šī bija pirmā cīņa kopš aprīļa pirmajā pusē aizvadītā Čārlstonas "Premier" turnīra, kurā viņa tika līdz ceturtdaļfinālam. Turpat iepriekšējo reizi startēja arī 33 gadus vecā Stosura, kura atrodama pasaules ranga 18.pozīcijā, taču viņa Čārlstonā cieta neveiksmi otrajā kārtā.

Abas tenisistes savā starpā kopumā tagad tikušās četras reizes, uzvaras viņām dalot uz pusēm. Viņas spēkiem mērojās arī šogad, kad februārī Dohas WTA "Premier" turnīra pirmās kārtas spēlē Latvijas tenisiste piedzīvoja neveiksmi ar 5-7, 4-6.

Lai arī šo gadu Stosura iesāka ar trim zaudējumiem pēc kārtas, viņa pēcāk sasniedza ceturtdaļfinālus Taipejas un Dohas turnīros. Tiesa, tie arī šosezon bijuši austrālietes labākie sasniegumi.

Austrālijas tenisiste karjeras lielāko panākumu izcīnīja 2011.gadā, triumfējot ASV atklātajā čempionātā, bet 2010.gadā viņa spēlēja Francijas atklātā čempionāta finālā. Stosuras karjeras rekords WTA rangā ir ceturtā vieta, ko viņa sasniedza 2011.gadā. Austrāliete tikusi pie astoņiem WTA vienspēļu tituliem.

Vēl labāk Stosurai veicies dubultspēlēs, kur viņa karjeras laikā izcīnījusi 24 titulus, turklāt uzvarējusi Francijas un ASV atklātajos čempionātos. Tāpat austrāliete izcīnījusi arī trīs "Grand Slam" trofejas jauktajās dubultspēlēs.

Tikmēr Sevastova šosezon piecos no deviņiem turnīriem zaudējusi pirmajā mačā, bet vēl vienā - otrajā, tomēr pārējos trijos iekrājusi daudz ranga punktu - Austrālijas atklātajā čempionātā tika sasniegta trešā kārta, prestižajā Dubaijas WTA "Premier" turnīrā aizkļūts līdz pusfinālam, kamēr Čārlstonā sasniegts ceturtdaļfināls.

Sevastova turnīrā Štutgartē iepriekš spēlējusi tikai vienu reizi, kad 2011.gadā piedzīvoja zaudējumu pirmajā kārtā.

Sevastova otrajā kārtā tiksies ar britu tenisistes Džoannas Kontas un japānietes Naomi Osakas cīņas uzvarētāju. Konta turnīrā ir izlikta ar sesto numuru, bet pasaules rangā viņa ir pozīciju zemāk.

Sevastova piedalīsies arī dubultspēlēs, kur startēs kopā ar Krievijas tenisisti Jevgēņiju Rodinu, pirmajā kārtā mērojoties spēkiem ar amerikānieti Ebigeilu Spīrsu un slovēnieti Katarinu Srebotņiku, kuras turnīrā ir izliktas ar pirmo numuru.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pirms tam otrdien Latvijas otrā rakete sieviešu tenisā Aļona Ostapenko duetā ar amerikānieti Rakelu Atavo, Štutgartes dubultspēļu turnīrā būdamas izliktas ar trešo numuru, pirmajā kārtā ar rezultātu 6-2, 6-2 aptuveni stundas laikā droši apspēlēja Kseniju Knollu no Šveices un Demi Šūrsu no Nīderlandes.

Līdz ar to Ostapenko ar partneri droši sasniegušas dubultspēļu turnīra ceturtdaļfinālu, bet iekļūšana tajā ļāvusi uzreiz tikt pie 100 WTA dubultspēļu ranga punktiem.

Ceturtdaļfinālā Latvijas un ASV duetam pretī stāsies britu tenisistes Naomi Breidija un Anna Smita.

Ostapenko un Atavo aprīļa sākumā spēlēja kopā arī Čārlstonas "Premier" turnīrā, kur aizkļuva līdz pusfinālam. Ostapenko dubultspēļu rangā šonedēļ ieņem 46.vietu, kas ir viņas karjeras rekords. Savukārt Atavo ir dubultspēļu speciāliste un karjerā tikusi pie 16 WTA pāru tituliem. Amerikāniete pašreiz dubultspēļu rangā ir 21.vietā, bet pirms diviem gadiem spēja pakāpties pat uz desmito pozīciju.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pasaules 50.rakete Ostapenko pārvarēja Štutgartes turnīra vienspēļu sacensību kvalifikāciju, tiekot pie iespējas startēt pamatturnīrā. Tā pirmajā kārtā Latvijas tenisiste mērosies spēkiem ar amerikānieti Koko Vandeveju, kura rangā ir 23.pozīcijā, šim duelim notiekot trešdien.

Štutgartes turnīrs parasti pulcē ļoti spēcīgu dalībnieču sastāvu, tāpēc Ostapenko bija jāpiedalās kvalifikācijā, kuras pārvarēšana viņai jau devusi 25 WTA ranga punktus.

Štutgartes turnīrs šogad ir zīmīgs ar faktu, ka tajā savu atgriešanos tenisā veiks slavenā Krievijas sportiste Marija Šarapova, kura izcietusi 15 mēnešu diskvalifikāciju par aizliegtās vielas meldonija lietošanu. Viņa savā atgriešanās spēlē cīnīsies pret itālieti Robertu Vinči, kura ir planētas 36.rakete. Tiesa, arī šis mačs notiks trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!