Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas "Knicks" latviešu zvaigzne Kristaps Porziņģis pirmdien paziņoja, ka palīdzēs Latvijas valstsvienībai gaidāmajā Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Porziņģis pirmo reizi karjerā spēlēs Latvijas pieaugušo valstsvienībā.

Pēdējo reizi Latvijas komandā Porziņģis spēlēja 2013. gadā, kad palīdzēja U-18 izlasei izcīnīt ceturto vietu Eiropas čempionātā. Vēlāk viņš nespēlēja ne U-20, ne pieaugušo valstsvienībā.

"Katra vasara man ir svarīgākā, kāda karjerā ir bijusi. Šī man būs svarīga vasara, lai sagatavotos nākamajai sezonai. Tā kā drīz vien sākšu trenēties. Bet esmu pieņēmis lēmumu un šovasar spēlēšu izlasē," Liepājā preses konferencē teica Porziņģis. "Lēmumu pieņēmu pēc sezonas. Būs interesanti. Lēmums nebija grūts, par to jau domāju ik pa laikam sezonas gaitā. Zināju, ka būs grūta un smaga vasara, lai nākamgad būtu vēl labāks."

Latvijas izlase gatavošanos Eiropas čempionāta finālturnīram sāks 17. jūlijā. Pats Porziņģis izteicās, ka vēlas būt pēc iespējas vairāk kopā ar izlasi. Šobrīd jau zināms, ka jūlija beigās un augusta sākumā viņam būs jādodas aptuveni nedēļu ilgā basketbola popularizēšanas braucienā uz Āfriku, kā to lūgusi NBA, bet pārējā laikā, visticamāk, viņš būs valstsvienībā.

"Netikām NBA "play off", līdz ar to vasara garāka, lai varu vairāk laika veltīt sev. Tāpēc spēlēšu izlasē un to gaida arī fani. Sezonas laikā jau ik pa laikam par to padomāju un gribējās spēlēt izlasē. Bet es esmu pieradis iet soli pa solim, tāpēc koncentrējos spēlei klubā. Komandas sliktākos brīžos jau sāku domāt, kaut tik ātrāk vasara pienāktu un varētu spēlēt izlasē. Zemapziņā tā doma jau bija visu sezonu. Beidzās sezona, esmu arī vesels, tad arī sapratu pilnībā, ka gribu spēlēt," uzsvēra Latvijas basketbola zvaigzne.

21 gadu vecais basketbolists apzinās, ka valstsvienībā viņam būs liela loma un arī līdzjutēji daudz no viņa prasīs, bet "30 vai 40 punktus gūt būs grūti, tas biedē".

"Tagad pilnībā koncentrēšos izlasei un nedomāšu par trešo sezonu "Knicks" rindās. Kad nāks tuvāk ("Knicks" treniņnometne rudenī), kad beigsies spēles izlasē, tad arī domāšu un centīšos būt pēc iespējas labāks pirms jaunās sezonas," tālu nākotnē nelūkojas Porziņģis.

Porziņģim ir iespaidīgs reklāmas līgums ar pazīstamo sporta preču ražotāju "adidas". Kā atklāja basketbolista brālis Jānis Porziņģis, dažādi reklāmas pasākumi neiespaidos Kristapa spēlēšanu izlasē. Viens no plānotajiem braucieniem uz Ķīnu esot atcelts, bet cits reklāmas pasākums Filipīnās plānots ap Līgo svētkiem.

Porziņģis pēc NBA sezonas paudis neapmierinātību ar notiekošo "Knicks" sastāvā un to uzsvēruši Ziemeļamerikas masu mediji, bet par kluba iekšienes problēmām basketbolists nevēlējās sīkāk komentēt. Porziņģis gan uzsvēra, ka lēmumu spēlēt vai nespēlēt izlasē "Knicks" nevarētu ietekmēt. "Saistībā ar izlasi pats neesmu kontaktējies ar "Knicks" vadību."

"Izlase pilnībā ir viņa paša lēmums. Pirmajos gados ir tā, ka komanda var kaut ko ietekmēt. Bet viņš jau ir tajā statusā, kad pats jau nosaki, gribi vai negribi spēlēt," vairāk sacīja sportista brālis Jānis Porziņģis.

Kristaps Porziņģis pagaidām pats nav sazinājies ar Latvijas izlases galveno treneri Ainaru Bagatski, to darījis brālis Jānis Porziņģis. Basketbolists uzskata, ka sastrādāties nebūs problēmu, jo Bagatskis sevi ir apliecinājis Eiropā kā augsta līmeņa treneris.

Runājot par saspēlēšanos izlasē, Porziņģis uzsvēra, ka valstsvienībā ir ļoti labs saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks. "Protams, ka saspēlēšanas prasīs laiku, sākumā nebūs ideāla sadarbība, bet gan jau sastrādāsimies."

Latvijas Basketbola savienība (LBS) šobrīd cenšas panākt Porziņģa apdrošināšanu, kas ir nepieciešama, lai viņš varētu spēlēt Latvijas izlasē. Pats basketbolists neizslēdza, ka citus gadus varbūt pats varētu uzņemties apdrošināšanu, kas finansiāli ir samērā dārga, kā to savulaik darījis Vācijas izlases līderis Dirks Novickis.

Latvijas izlase "Eurobasket 2017" priekšsacīkstēs spēlēs Stambulā vienā grupā ar Lielbritāniju, Krieviju, Beļģiju, Serbiju un mājinieci Turciju. Eiropas čempionāta finālturnīrs risināsies no 30. augusta līdz 17. septembrim.

"Super grūta apakšgrupa. Neviena spēle nebūs pastaiga. Par prognozēm nemācēšu spriest šobrīd, pēc treniņiem redzēsim, cik labi esam un kādus mērķus varēsim sasniegt," solīt neko nevēlējās Porziņģis. "Jābūt "izsalkušam" pēc spēlēšanas. Jāatdod sevi visu laukumā. Pēc pirmajām pārbaudes spēlēm varēsim ko vairāk spriest par mūsu izredzēm."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!