Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas badmintonistes uzzinājušas savas pretinieces Eiropas čempionātā, kas nākamnedēļ risināsies Dānijā.

Sieviešu vienspēlēs vienīgā Latvijas pārstāve būs Ieva Pope, cīņā iesaistīties no otrās kārtas. Izlozē noskaidrojās, ka Popes pretiniece būs mājiniece, ar astoto numuru izliktā Natālija Kohe Rode. 21 gadu vecā dāniete pasaules ranga sarakstā atrodas augstajā 41. vietā, kamēr 23 gadus vecā Pope ir tikai 314. vietā.

Savukārt sieviešu dubultspēlēs Liāna Lencēviča/ Jekaterina Romanova pirmajā kārtā tiksies ar čehietēm Terēzu Švabikovu/ Katerinu Tomalovu, kuras pērn Latvijā notikušajā prestižajā "Yonex International" turnīrā izstājās otrajā kārtā. Čehietes pasaules dubultspēļu rangā ir 88. vietā, bet Lencēviča/ Romanova – 354.

Eiropas čempionātā, tāpat kā olimpiskajās spēlēs, tiek noskaidroti čempioni piecās kategorijās: vīriešu un sieviešu vienspēlēs, vīriešu un sieviešu dubultspēlēs, jauktās dubultspēlēs.

Eiropas čempionātā var piedalīties ierobežots spēlētāju skaits - 48 spēlētāji vienspēlēs un 32 pāri dubultspēlēs. Spēlētāji uz Eiropas čempionātu kvalificējās saskaņā ar Pasaules badmintona federācijas reitingu 23.februārī. No vienas valsts attiecīgajā kategorijā nevar piedalīties vairāk kā četri dalībnieki.

Pope ir 1994. gadā dzimusi rīdziniece, kura jau četrus gadus nopietni trenējas Nīderlandē, spēlējot augstākās līgas klubā "Zijderveld Van BV". 2016.gadā Ieva Pope Latvijas Olimpiādes badmintona turnīrā kļuva par absolūto čempioni, izcīnot zelta medaļas visās trijās iespējamās kategorijās.

Siguldas skolnieces Jekaterina Romanova un Liāna Lenvcēviča kopā spēlē jau kopš junioru vecuma. Viņas pasaules reitinga turnīros piedalās jau trīs gadus, neskatoties uz to, ka Liāna Lencēviča ir dzimusi tikai 2001.gadā.

Aizvadītajā gadā Liāna Lencēviča bija izcīnījusi trīs zelta medaļas U17 jauniešu turnīros, kā arī trīs zelta medaļas U19 junioru turnīros, tāpēc likumsakarīgi saņēma Latvijas badmintona federācijas Gada balvu kā "Gada juniors 2016". Liāna Lencēviča 2015.gadā saņēma Latvijas badmintona federācijas Gada balvu kā "Uzlecošā zvaigzne 2015".

1997.gadā dzimusī Jekaterina Romanova par Latvijas Gada junioru tika atzīta 2015.gadā. 2017.gadā Latvijas čempionātā Talsos Jekaterina Romanova izcīnīja divas zelta medaļas - sieviešu un jauktajās dubultspēlēs. Kopš 2017.gada janvāra Jekaterina Romanova ir uzaicināta spēlēt Francijas badmintona līgā "Nozay" badmintona kluba komandā.

"Mūsu spēlētājām piedalīšanās Eiropas čempionātā, kas notiek Dānijā, noteikti būs īpašs notikums. Dānijā, kā zināms, badmintons ir īpaši populārs, tur gaidāma gan fantastiska atmosfēra tribīnēs, gan ažiotāža ārpus badmintona laukumiem," uzskata Latvijas badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvalds. "Tas, ka Latvija būs pārstāvēta Eiropas čempionātā, turklāt divās kategorijās, ir uzskatāms par lielu panākumu. Nokļūšana uz Eiropas čempionātu ir jāizcīna piedaloties pasaules reitinga turnīros visa gada garumā."

2014.gadā uz Eiropas čempionātu Kazaņā kvalificējās tikai Monika Radovska, 2015.gadā Eiropas čempionāts nenotika, jo tai gadā notika Eiropas spēles Baku, kur Latvija bija pārstāvēta trijās kategorijās: Kristīne Šefere sieviešu vienspēlēs, Kristīne Šefere un Ieva Pope sieviešu dubultspēlēs, Reinis Krauklis vīriešu vienspēlēs.

Visplašākā Latvijas pārstāvniecība Eiropas čempionātā bija 2016.gadā, kad Latvija bija pārstāvēta četrās no piecām kategorijām: Kristīne Šefere sieviešu vienspēlēs, Niks Podosinoviks vīriešu vienspēlēs. Kristīne Šefere un Ieva Pope sieviešu dubultspēlēs, Kristīne Šefere un Niks Podosinoviks jauktajās dubultspēlēs.

2016.gadā Kristīne Šefere sieviešu vienspēļu turnīrā izcīnīja dalītu devīto vietu, kas uzskatāms par visu laiku lielāko Latvijas badmintona sasniegumu, un tika atzīmēts arī ar Latvijas badmintona Gada balva "Gada sasniegums 2016".

2017.gada 21.janvārī, saņemot Latvijas badmintona Gada balvu kā 2016.gada labākā spēlētāja, Kristīne Šefere paziņoja par savas sportiskās karjeras pārtraukšanu. Šis lēmums iespaidoja arī Eiropas čempionāta kvalifikāciju, jo pateicoties iepriekš iekrātajiem Pasaules reitinga punktiem Kristīne Šefere būtu ne tikai pati kvalificējusies sieviešu vienspēlēs. Viņa tiktu arī uz sieviešu dubultspēlēm kopā ar Ievu Popi, kā arī uz jauktajām dubultspēlēm kopā ar Niku Podosinoviku, tādējādi Latvija būtu pārstāvēta nevis divās, bet trīs kategorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!