Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) ir paudusi gandarījumu par "vēsturisku notikumu" šā sporta veida vēsturē Irānā – pirmo reizi sieviešu basketbola spēlē tika atļauts piedalīties vīriešiem, vēsta ārzemju mediji.

Šis bija pirmais gadījums Irānas sporta vēsturē, kad vīrietim atļauts skatīties sieviešu sporta sacensības – "Gaz" un "Koosha Sepehr" komandu spēli apmeklēja FIBA pārstāvis Ļubomirs Kotleba un Irānas Basketbola federācijas prezidents ar ģenerālsekretāru, raksta portāls "insidethegames.biz".

Pēdējos gados islāmticīgās valstis ir aktīvi pieprasījušas mainīt FIBA nostāju attiecībā uz hidžābu aizliegumu basketbola spēlēs. Šīs musulmaņu sieviešu galvassegas aizlieguma dēļ Kataras sieviešu basketbola izlase 2014. gadā atteicās no dalības Āzijas spēlēs. Petīciju par hidžābu atļaušanu, ko pērn uzrakstīja Lībijas izcelsmes britu basketboliste Ezidara Abdulmula, ir parakstījušas vairāk nekā 132 tūkstoši personu.

Hidžābs basketbolā ir aizliegts "drošības apsvērumu dēļ", lai gan citos olimpiskajos sporta veidos, piemēram, vieglatlētikā, šaušanā vai paukošanā, tas ir atļauts. Tiesa, tie ir sporta veidi, kuros nav tieša kontakta starp sportistiem.

Irānas sieviešu basketbola izlases augstākais sasniegums ir ceturtā vieta 1974. gada Āzijas čempionātā, taču pēc islāmiskās revolūcijas 1979. gadā tā starptautiskās sacensībās vairs nav piedalījusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!