Foto: LETA
Latvijas komandas līdere lielmeistare Ilze Bērziņa Rīgā notiekošā Eiropas čempionāta šahā sievietēm mačā ceturtdien pārspēja talantīgo grieķieti Stavrulu Colakidu, bet pēc trim kārtām turnīrā ir tikai viena līdere - gruzīniete Nana Dzagnidze.

Bērziņa turnīrā izsēta ar 12.numuru, bet 17 gadus vecā Colakidu, kura ir vairākkārtēja pasaules čempione dažādās vecuma grupās, meistarsacīkstēs izlikta ar 35.numuru.

Kā atklāja Eiropas čempionāta direktors Egons Lavendelis, Bērziņai beigās padevusies interesanta etīde, jo viņai bija palikuši divi zirdziņi pret trim pretinieces bandiniekiem.

Tāpat uzvaru izcīnīja Nellija Maklakova, kura pārspēja Igaunijas šahisti Mai Narvu.

Ceturtdien norisinājās trīs Latvijas šahistu savstarpējie dueļi, Marijai Nikolajevai pārspējot Lindu Krūmiņu, Elizabetei Limanovskai pieveicot Katrīnu Ivanovu, bet Margaritai Parhomenko uzvarot Nataļju Miezi.

No Latvijas pārstāvēm neizšķirti ceturtdien cīnījās Ramona Golsta un Madara Golsta, kamēr zaudējumus cieta Ingūna Erneste, Agnese Līckrastiņa, Renāte Vidruska, Elīna Otikova, Valentīna Vainovska, Rebeka Atte un Sandra Harlinska.

Tikmēr ar ceturto numuru izliktā Gangidze pārspēja ungārieti Petru Papu, kurai ticis 42.numurs. Savukārt neizšķirti cīnījās sacensību otrais numurs Marija Muzičuka no Ukrainas, kas nespēja uzveikt Sāru Holtu, kura izlikta ar 31.numuru. Tāpat no potenciālajām favorītēm neizšķirti nospēlēja ar piekto numuru izliktā Stefanova Antoaneta, kurai pretī stājās Anita Gara, kurai turnīrā piešķirts 52.numurs.

Pēc trim kārtām tikai Dzagnidze ieguvusi maksimāli iespējamos trīs punktus, bet ar 2,5 punktiem seko 25 šahistes, kuru vidū ir arī Bērziņa. Rīt turnīrā gaidāms Dzagnidzes un sacensību pirmā numura Annas Muzičukas duelis, kamēr Bērziņa tiksies ar Elīnu Danjeljanu no Armēnijas, kura sacensībās izlikta ar 21.numuru.

Vēl no Latvijas pārstāvēm pa punktam ir Ernestei, Līckrastiņai, Vidruskai, Maklakovai, Nikolajevai un Parhomenko, bet 0,5 punktus guvušas vien 14 gadus vecā Madara Golsta, Ramona Golsta un Otikova, kamēr pārējām vēl cīņa par punktiem priekšā.

Eiropas čempionāts šahā sievietēm viesnīcā "Radisson Blu Hotel Latvija" norisināsies līdz 22.aprīlim tiks aizvadītas vienpadsmit spēļu kārtas ar vienīgo brīvdienu 18.aprīlī. Visas dienas partijas sāksies plkst.15, bet 22.aprīlī sākums ir plkst.11, savukārt svinīgā apbalvošanas ceremonija paredzēta tās pašas dienas plkst.20.

Turnīra balvu fonds ir 75 000 eiro. Organizatori uzsver, ka turnīram ir spēcīgākais dalībnieču sastāvs pēdējo 20 gadu laikā. No Eiropas reitinga pirmā desmitnieka piedalīsies septiņas sportistes, tajā skaitā kontinenta pirmais numurs Anna Muzičuka no Ukrainas. Savukārt no Eiropas pirmajām 25 šahistēm sacenšas 20 spēlētājas.

No Latvijas pārstāvēm lielmeistere Ilze Bērziņa ar 2323 punktiem starp dalībniecēm ir 60.pozīcijā. Latviju kopā šajā Eiropas čempionātā pārstāv 17 dalībnieces.

LŠF Eiropas čempionāta rīkošanas tiesības ieguva ECU Ģenerālajā asamblejā pagājušā gada septembrī Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku pasaules šaha olimpiādes laikā. Līdz ar sieviešu čempionātu Latvija ieguva tiesības rīkot 2018.gada Eiropas čempionātu jauniešiem vecuma grupās no U–8 līdz U–18.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!