Foto: LETA
87 gadu vecumā miris izcilais Latvijas šķēpmešanas treneris Valentīns Mazzālītis, informē Latvijas Vieglatlētikas savienība.

Mazzālītis izaudzinājis daudzus Latvijas šķēpmetējus, bet izcilākais viņa audzēknis bija Jānis Lūsis. Kopā ar Mazzālīti Lūsis olimpiskajās spēlēs izcīnīja pilnu medaļu komplektu – zeltu, sudrabu un bronzu. Trenējoties pie Mazzālīša, Lūsis kļuva par pasaules rekordistu un četrkārtējo Eiropas čempionu.

Laikā posmā no 1963. līdz 1972.gadam V.Mazzālītis bija PSRS izlases vecākais treneris.

Mazzālītis vairakkārt saņēmis apbalvojumus. Viņam piešķirts PSRS Nopelniem bagātā trenera nosaukums, Latvijas Nopelniem bagātā trenera nosaukums, četri LPSR Augstākās padomes Goda raksti, PSRS ordenis "Goda zīme", bet 2005.gadā viņš saņēma balvu "Par mūža ieguldījumu sportā".

Mazzālītis dibinājis un vadījis Latvijas Šķēpmetēju klubu, kas palīdzēja šai vieglatlētikas disciplīnai attīstīties pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Viņš gandrīz 40 gadus pavadījis Latvijas Sporta pedagoģiskajā akadēmijā un devis lielu ieguldījumu šķēpmešanas attīstībā. Bijis gan akadēmijas pasniedzējs, gan vieglatlētikas katedras vadītājs, gan arī dekāns, organizējis bērniem dažādas sacensības un sarakstījis divas grāmatas par šķēpmešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!