Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) pirmdien uz mūžu diskvalificēja Ganas tiesnesi Džozefu Odarteju Lemptiju, kurš pērn novembrī apzināti ietekmējis Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas turnīra spēles rezultātu.

Lemptijs 12.novembrī bija galvenais tiesnesis Dienvidāfrikas Republikas un Senegālas izlašu spēlē Āfrikas zonas trešās kvalifikācijas kārtas D apakšgrupas cīņā. Tajā ar rezultātu 2:1 uzvarēja DĀR, kas abus vārtus guva pirmā puslaika beigās, pirmos no tiem ar 11 metru soda sitienu.

Pēc tam, kad parādījās informācija, ka spēles rezultāts varētu būt apzināti iespaidots, FIFA uzsāka izmeklēšanu, pirmdien paziņojot, ka Lemptijs diskvalificēts uz mūžu.

"Pierādīts, ka tiesnesis nelikumīgi iespaidojis spēles rezultātu," teikts FIFA paziņojumā, gan neatklājot sīkākas detaļas.

Izmeklēšana tika veikta arī pret šī mača līnijtiesnesi Deividu Nī Lertiju Lerjeu, taču viņš nav bijis iesaistīts mahinācijās, tāpēc soda sankcijas nesaņēma.

FIFA norāda, ka sīkāk informācija par DĀR un Senegālas spēli tiks sniegta pēc tam, kad lēmums par tiesneša diskvalifikāciju kļūs galējs un saistošs, jo Lemptijs viņam piespriesto sodu vēl var pārsūdzēt.

Pasaules kausa Āfrikas zonas trešās kvalifikācijas kārtas D apakšgrupā Burkinafaso un Dienvidāfrikai ir pa četriem punktiem divos mačos, par punktu mazāk ir Senegālai, bet Kaboverde zaudējusi abās cīņās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!