Latvijas labākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs sestdien izcīnīja desmito vietu Norvēģijā notiekošā Pasaules kausa sezonas noslēdzošā, devītā, posma 12,5 kilometru iedzīšanas sacensībās, kas viņam ļaus svētdien piedalīties masu startā.

Tikmēr par šo sacensību uzvarētāju sestdien kļuva krievs Antons Šipuļins, kurš izšķirošo pārsvaru ieguva pēc ceturtās šaušanas. Šaušanā trīs kļūdas pieļāvušais Rastorgujevs no viņa atpalika par vienu minūti un 19,9 sekundēm.

Rastorgujevs sestdienas sacensības sāka no 23.pozīcijas, līderiem zaudējot vairāk nekā minūti. Tomēr ātrs solis trasē pirms pirmās šaušanas ļāva pakāpties jau uz 16.pozīciju, bet visi aizvērtie mērķi viņam ļāva veikt vislielāko kāpumu, jo pēc pirmās ugunslīnijas viņš bija 11.vietā. Līdz nākamajai šaušanai Latvijas vadošais biatlonists pakāpās uz desmito pozīciju, tomēr viena pieļautā kļūda lika atkāpties par vienu vietu.

Trešajā ugunslīnijā Rastorgujevs vēlreiz nesašāva vienu mērķi, kas viņam lika atkrist uz 12.pozīciju, turklāt viņš vienreiz kļūdījās arī noslēdzošajā ugunslīnijā, bet tas neliedza viņam pakāpties uz 11.vietu. Distances atlikušajā daļā Latvijas sportists bija ātrs, kas viņam vēl ļāva apsteigt vācieti Simonu Šempu un pakāpties uz desmito vietu.

Šaušanā vienu kļūdu pieļāvušais Šipuļins sestdien Pasaules kausos izcīnīja desmito uzvaru karjerā, bet otrais bija šīs sezonas Lielā kristāla globusa ieguvējs Martēns Furkads no Francijas, kurš nesašāva divus mērķus un no pirmās vietas atpalika par 5,7 sekundēm. Tikmēr uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena stājās piektdien sprintā uzvarējušais norvēģis Juhanness Tīngnēss Bē, kurš arī nesašāva divus mērķus.

Pirms svētdien gaidāmajām noslēdzošajām sezonas sacensībām Pasaules kausa kopvērtējumā pirmo vietu ar 1302 punktiem ieņem Furkads, kuram ar 901 punktu seko Šipuļins, bet trešais ar 808 punktiem ir J.T.Bē. Tikmēr Rastorgujevs ar 391 punktu tagad ir pakāpies uz 22.vietu.

Kā vēstīts, sprintā Rastorgujevam bija visātrākais solis trasē, taču trīs kļūdas ugunslīnijā liedza pacīnīties par augstu vietu un nācās samierināties ar 23.pozīciju. Tikmēr pieredzējušais Ilmārs Bricis savas karjeras, visticamāk, pēdējās Pasaules kausa posma sacensībās ieņēma 93.vietu, bet Daumants Lūsa ierindojās 97.pozīcijā, apsteidzot desmit biatlonistus.

Šīs bija sezonas pēdējās sacensības, kurās skaitījās punkti Nāciju kausa kopvērtējumam, bet šī ieskaite bija vitāli svarīga, lai 2018.gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs startētu ar pilnu komandu, ko darīs kopvērtējuma 20 labākās komandas. Pēc 22 sacensībām Nāciju kausa ieskaitē Latvijas vīri atrodas 21.vietā, 50 punktus zaudējot Somijai.

Rastorgujevs pēc kārtējā neveiksmīgā pasaules čempionāta sezonas beigās uzņēmis labu sportisko formu, jo iepriekšējā etapā viņš gan sprintā, gan iedzīšanā bija ļoti tuvu pjedestālam, beigās gūstot septīto un devīto vietu. Latvijas sportista labākie rezultāti šosezon ir divas gūtas sestās vietas.

Furkads Pasaules kausā vīriem triumfējis sesto reizi pēc kārtas, turklāt viņš panākumu bija nodrošinājis jau divus posmus pirms sezonas beigām. Furkads kļuvis par otro sportistu vēsturē, kurš sešas reizes ieguvis Pasaules kausu, sekojot leģendārajam Ūlem Eināram Bjērndālenam, taču francūzis trofeju ir izcīnījis sešus gadus pēc kārtas, kas nebija pa spēkam norvēģim, kuram garākā sērija bija divas sezonas.

Sestdien Latvijas vadošā biatloniste Baiba Bendika savās sezonas beidzamajās sacensībās ierindojās 56.vietā desmit kilometru iedzīšanā. Kopumā iedzīšanā finišu sasniedza 57 biatlonistes

Sezonas pēdējā posma noslēgumā svētdien risināsies masu starta sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!