Foto: F64
Astoņi Latvijas vieglatlēti jau ir izpildījuši 2017. gada pasaules čempionāta, kas augustā norisināsies Londonā, kvalifikācijas normatīvus.

Kvalifikācijas noteikumus ir izpildījušas Laura Ikauniece-Admidiņa septiņcīņā, Jeļena Prokopčuka, Ariana Hilborna, Ilona Marhele un Anita Kažemāka maratonā, Agnese Pastare 20 kilometru soļošanā, Arnis Rumbenieks 50 kilometru soļošanā, kā arī Madara Palameika šķēpmešanā.

Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) piektdien publicēja kvalifikācijas standartus pasaules čempionātam, nosakot kvalifikācijas normatīvus un citus nosacījumus, lai atlēti varētu piedalīties planētas meistarsacīkstēm.

Tāpat kā uz 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, arī pirms Londonas vieglatlētiem ir noteikts tikai viens kvalifikācijas normatīvs, lai gan iepriekš bija divi normatīvi - augstākais A un zemākais B.

Noteikumi paredz, ka 10 000 metru distancē, maratonā, soļošanas distancēs, stafetēs, kā arī daudzcīņā, kvalifikācijas normatīvu izpildes termiņš ir no 2016. gada 1. janvāra līdz 2017. gada 23. jūlijam sasniegtie rezultāti, savukārt pārējās disciplīnās normatīvus var pildīt no 2016. gada 1. oktobra, līdz šī gada 23. jūlijam.

Palameika, kā pērnās sezonas Dimanta līgas uzvarētāja šķēpmešanā dāmām, ir tikusi pie īpašā ielūguma jeb "wild card", tāpēc teorētiski Londonā varētu startēt pat četras Latvijas šķēpraides, ja vēl trīs izpildīs kvalifikācijas normatīvu, kas šoreiz ir 61,40 metri.

Ikauniece-Admidiņa pērn labāko rezultātu sasniedza prestižajās sacensībās Gecisā, kad laboja Latvijas rekordu, nopelnot 6622 punktus, bet pasaules čempionāta kvalifikācijas normatīvs ir 6200 punkti.

Dažādās sacensībās normatīvus maratonskrējienā izpildījušas četras Latvijas skrējējas, taču pasaules čempionātā varēs startēt tikai trīs no viņām. Līdzīga situācija pērn bija arī pirms olimpiskajām spēlēm, kad mājās palika Kažemāka, kurai bija sliktākais rezultāts šajā kvartetā.

Tuvu kvalifikācijas normatīva izpildīšanai bija arī maratonskrējējs Jānis Girgensons, kurš pērn novembrī Valensijas maratonā finišēja pēc divām stundām, 19 minūtēm un astoņām sekundēm, bet pasaules čempionāta normatīvs ir 2.19:00.

Pasaules čempionāts Londonā norisināsies no 4. līdz 13. augustam.

Pirms diviem gadiem Pekinā bronzas medaļu septiņcīņā ieguva Ikauniece-Admidiņa. Savukārt šonedēļ tika paziņots, ka tāllēcēja Ineta Radēviča, kura jau ir noslēgusi karjeru, konkurentes diskvalifikācijas dēļ tiek pie 2011.gada pasaules čempionāta sudraba medaļas, lai gan Tegu notikušajās sacensībās viņa palika trešā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!