Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA
Latvijas labākais šautriņu metējs Madars Razma ir kļuvis par daļu no šī sporta veida iespaidīgā biznesa. Profesionālās šautriņu korporācijas (PDC) rīkotie turnīri piesaista milzīgu auditoriju, līdz ar to šajā sporta veidā apgrozās arī liela nauda. Labākie šautriņu metēji, pateicoties naudas balvām vien, var kļūt par miljonāriem, tomēr Razma cenšas sevi neapgrūtināt ar domām par naudu, jo vēl ir jāsper svarīgi soļi uz augšu.

Skatoties šautriņu mešanas pārraides, bieži var redzēt apaļīgus kungus, kuri met bultas mērķī. Tomēr fiziskā sagatavotība šajā sporta veidā nav tik izšķiroša, psiholoģiskā noturība, iespējams, ir pat svarīgāka. "Šautriņu mešana ir tieši tajā vietā, kur beidzas izklaide un sākas sports," savu sporta veidu raksturoja Razma. "Šautriņas mest ir viegli, bet neticami sarežģīti ir to darīt ļoti labi."

Razma otro reizi karjerā startēja PDC rīkotajā pasaules čempionātā, kas ir šautriņu mešanas svarīgākais turnīrs. Jau vēstīts, ka latvietis iekļuva turnīra otrajā kārtā, kur piekāpās divkārtējam pasaules čempionam skotam Gerijam Andersonam, kurš vēlāk aizspēlējās līdz pat turnīra finālam. Pasaules čempionāta naudas balvu fonds bija 2,5 miljoni mārciņu (2,77 miljoni eiro), bet turnīra uzvarētājs Gervins Praiss no Velsas ieguva 500 000 mārciņu (553 610 eiro) lielu naudas balvu. Razma, iekļūstot otrajā kārtā, nopelnīja 15 000 mārciņu (16 610 eiro).

Runājot par šautriņu mešanu, nav iespējams nerunāt par naudu. PDC pasaules rangu veido pēc sportistu nopelnītajām naudas balvām divu gadu laikā. Jaunais pasaules čempions Praiss ir ranga līderis, un viņš naudas balvās šajā laika posmā nopelnījis 1,3 miljonus mārciņu (1,44 miljonus eiro). Razma ierindojas pasaules ranga 53. vietā ar 68 500 mārciņām (75 843 eiro). Vēl aktuāls ir PDC "ProTour" rangs, kurā sportisti tiek sarindoti pēc viena gada ienākumiem no naudas balvām "Players Championship" un Eiropas tūres turnīros. Tajā Razma ierindojas 30. vietā ar 21 000 mārciņu (23 250 eiro).

"Ne visi zina, ka mēs maksājam nodokļus, vēl ir paša izdevumi – ceļošana, viesnīca, spēlētāja maksājums un licences maksa. Protams, Anglijā nodokļos aiziet vairāk, pārējā Eiropā – mazāk. Respektīvi, tās naudas summas, ko redz reitingā, ir viena lieta, bet tas, ko saņemam, ir kas cits. Taču kopumā tā ir ļoti laba nauda," sarunā ar portālu "Delfi" norādīja Razma.

Pirms iekļūšanas PDC turnīros Razma startēja Britu Darta organizācijas (BDO) rīkotajās sacensībās, kurās piedalījās pusprofesionāļi. Intervijā portālam "Delfi" pirms sešiem gadiem Latvijas labākais šautriņu metējs stāstīja par to, ka vēlas izsisties līdz elitei. Šobrīd var uzskatīt, ka viņš eliti sasniedzis, taču paša mērķi turpina augt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!