Foto: Reuters/Scanpix
Igaunijas un vēl 18 citas valstis no Starptautiskā nacionālo antidopinga organizāciju institūta (NADO) aicinājušas uz nenoteiktu laiku no starptautiskām sacensībām un turnīriem atstādināt visu Krievijas sportistus, vēsta ārzemju masu mediji.

NADO dalībnieki ar aicinājumu pie starptautiskās sporta sabiedrības vērsušies pēc decembrī publicētā skandalozā Maklārena ziņojuma otrās publikācijas, kurā ir vēl vairāk pierādījumu tam, ka Krievija ilgstoši, iespējams, valstiskā līmenī realizējusi dopinga programmu sportā.

Izplatītajā paziņojumā aicināts atstādināt visus Krievijas sportistus no sacensībām, kamēr šajā valstī nebūs Pasaules antidopinga kodeksam atbilstoša sporta un antidopinga sistēma. Sacensībās varētu startēt tie Krievijas sportisti, kuri izgājuši speciālas pārbaudes un piekrituši startēt zem neitrāla karoga, pieļauj NADO.

Tāpat NADO uzskata, ka Starptautiskajai Antidopinga aģentūrai (WADA) ir detalizēti jāizpēta visi Maklārena ziņojumā minētie fakti, ne tikai galvenie, kas šobrīd tiek apspriesti starptautiskajā sporta sabiedrībā. NADO arī aicina WADA pārņemt visas disciplinārās lietas, kuras saistībā ar Maklārena ziņojumu šobrīd izskata Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) un vairāku sporta veidu federācijas.

Aicinājumu parakstījušas ASV, Austrijas, Beļģijas, Kanādas, Horvātijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Īrijas, Japānas, Nīderlandes, Polijas, Slovēnijas, Spānijas, DĀR, Zviedrijas un Šveices nacionālās antidopinga aģentūras.

Atgādinām, ka decembrī WADA publicēja neatkarīgā izmeklētāja Ričadra Maklārena ziņojuma otro daļu par dopinga krāpšanos Krievijas sportā. Ziņojumā apgalvots, ka Krievijā vairāku gadu garumā valstiskā līmenī, iesaistot arī drošības struktūras, realizēta dopinga programma, palīdzot krievu sportistiem negodīgā ceļā izcīnīt medaļas ne tikai Soču ziemas olimpiskajās spēlēs, bet arī daudzos citos sporta pasākumos visaugstākajā līmenī. Maklārena ziņojumā aizdomas paustas par vairāk nekā 1000 Krievijas sportistiem, bet SOK vēlāk ierosināja disciplinārās lietas pret 28 krievu sportistiem, kuri startēja Sočos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!