Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) uz nenoteiktu laiku no sacensībām atstādinājusi četrus Krievijas skeletonistus, pār kuriem krīt aizdomu ēna saistībā ar plašu rezonansi ieguvušo Krievijas dopinga skandālu.

Kamēr rit izmeklēšana un apstākļu noskaidrošana, IBSF neatklāj aizdomās turamo sportistu vārdus, tie varētu oficiāli kļūt zināmi nākamnedēļ, kad risināsies kārtējais Pasaules kausa posms.

Atsaucoties uz anonīmu ziņu avotu, aģentūra "R-Sport" gan ziņo, ka atstādinātie ir olimpiskais čempions Aleksandrs Tretjakovs un trīs skeletonistes - Jeļena Ņikitina, Olga Potilicina un Marija Orlova, kā arī Sergejs Čudinovs, kurš šogad atvadījās no sporta.

"Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) informēja IBSF par izmeklēšanas uzsākšanu saistībā ar antidopinga kodeksa pārkāpumiem 2014. gada Soču olimpisko spēļu laikā. Ņemot vērā IBSF antidopinga nolikumu, četri Krievijas skeletona komandas pārstāvji ir atstādināti no sacensībām uz nenoteiktu laiku sākot ar 2016. gada 30. decembri," teikts IBSF paziņojumā.

2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs piedalījās kopumā seši Krievijas skeletonisti - trīs vīriešu un trīs sieviešu sacensībās. Vīriešu sacensībās par olimpisko čempionu kļuva Aleksandrs Tretjakovs, aiz sevis atstājot Martinu Dukuru un amerikāņi Metjū Antuānu. Uzreiz aiz medaļniekiem palika Tomass Dukurs, bet labāko sešinieku noslēdza krievi Sergejs Čudinovs un Ņikita Tregubovs.

Arī sieviešu sacensībās visas trīs Krievijas pārstāves negaidīti iekļuva labāko sešiniekā. Jeļena Ņikitina izcīnīja bronzu, bet Olga Potilicina un Marija Orlova bija attiecīgi piektā un sestā.

IBSF norāda, ka notikušajā visas iesaistītās puses ir pretimnākošas un solījušas sadarbību tālākā izmeklēšanā.

"Sportā pienākuši smagi laiki pēc Maklārena ziņojumiem. IBSF apņēmusies spert visus nepieciešamos soļus, lai atjaunotu ticību sportam – visiem iesaistītajiem tajā būs jāpieliek visi pūliņi. Krievijas Bobsleja federācija jau apliecinājusi, ka skaidros notikušo saistībā ar izvirzītajām apsūdzībām," saka IBSF prezidents Ivo Feriani.

Kā zināms, decembra sākumā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) piesaistītais neatkarīgais izmeklētājs, Kanādas jurists Ričards Maklārens nāca klajā ar otro ziņojumu par sitemātiskiem un centralizētiem dopinga pārkāpumiem Krievijā, kurā apgalvoja, ka šajā sistēmā iesaistīti vairāk nekā 1000 Krievijas sportistu, ieskaitot elites klases atlētus.

Pēc ziņojuma iesaistītās starptautiskās attiecīgo sporta veidu federācijas saņēma pilnu Maklārena ziņojumu ar nosauktiem sportistu vārdiem, kuri gan netiek atklāti, kamēr rit tālākā izmeklēšana.

Jau zināms, ka Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) saņēmusi sarakstu ar 31 Krievijas sportistu vārdiem, kas bijuši iesaistīti dopinga krāpniecībā, savukārt Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS) atstādinājusi sešus Krievijas distanču slēpotājus, ieskaitot 2014. Soču olimpisko spēļu čempionu Aleksandru Ļegkovu.

Pēc Maklārena ziņojuma pirmie reaģēja skeletonisti, kas pēc Latvijas izlases iniciatīvas panāca pasaules čempiona bobslejā un skeletonā atņemšanu Sočiem. Pēc tam starptautiskas sacensības Krievijai tika atņemtas arī ātrslidošanā, bet no Pasaules kausa posma biatlonā Krievija atteicās pati.

Ja izmeklēšanā tiks pierādīta Krievijas skeletonistu saistība ar dopinga krāpniecību Soču olimpisko spēļu laikā, viņiem var tikt atņemtas šajās sacensībās izcīnītās medaļas un anulēti rezultāti. Līdz ar to pastāv iespēja, ka Martins Dukurs savu olimpiskā vicečempiona titulu nomainīs pret čempiona godu, kamēr viņa brālis Tomass varētu tikt pie pirmās olimpiskās medaļas.

Sportistu tēvs un Latvijas izlases galvenais treneris Dainis Dukurs gan iepriekš medijiem atzinis, ka šīs medaļas latviešiem nevajag, jo tās esot "nozagtas un netīras".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!