Foto: LETA

Latvijas skeletona komanda vairs nekad neatgriezīsies Krievijas trasē Sočos, pat ja tur notiks Pasaules kausa posmi, sacīja izlases treneris Dainis Dukurs.

Jau ziņots, ka februāra beigās gaidāmo pasaules čempionātu bobslejā un skeletonā no Sočiem otrdien pārcēla uz citu norises vietu, kas tiks nosaukta vēlāk. Tas noticis, jo Krievija tiek apsūdzēta valdības atbalstītas dopinga sistēmas izveidošanā, kurā cita starpā 2014. gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs mājinieku pozitīvās dopinga analīzes tika aizvietotas ar negatīvām.

Dopinga apsūdzību dēļ pagājušajā nedēļas nogalē Latvijas skeletonisti Martins un Tomass Dukurs paziņoja, ka nepiedalīsies pasaules čempionātā, ja tas notiks Krievijā. Atbalsts šādai latviešu rīcībai pieauga arī no citām nācijām, bet otrdien Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) lēma planētas meistarsacīkstes pārcelt uz citurieni.

"Esam lepni. Bijām tie, kas šo visu iekustināja. Tāpat esam priecīgi par tiem, kas mūs atbalstīja un bija kopā ar mums, lai gan viņu nebija sevišķi daudz. No kalna sākām ripināt mazu sniega piku, un tā sāka augt lielāka. Ir sajūta, ka esam izdarījuši ko labu. Negribējām atgriezties Sočos un tur arī nekad vairs neatgriezīsimies," uzsvēra Dainis Dukurs.

"Uz Sočiem nebrauksim arī tad, ja tur notiks Pasaules kausa posmi. Tas, ko var izlasīt Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītāja Ričarda Maklarena ziņojumā, ir prātam neaptverami. Krievija ir pārkāpusi pāri visām līnijām," uzskata speciālists.

"Ja kādam var sagatavot "tīras" dopinga analīzes, tas nozīmē, ka kādam tās var arī sasmērēt. Tad tas būtu neizdzēšami," lēmumu vairs nekad nebraukt uz Sočiem pamatoja Dukurs.

Latvijas izlases treneris sacīja, ka komandai ir vienalga, kur notiks pārceltais pasaules čempionāts.

"Tajā vairs neiedziļināmies. Kur pateiks, tur brauksim. Protams, ir ērtas un mazāk ērtas trases, bet tas šobrīd vairs nav tik svarīgi," teica Dukurs.

Pēc Dukuru lēmuma boikotēt pasaules čempionātu viņu pozīcijai pievienojās arī citi, un gatavību nedoties uz planētas meistarsacīkstēm Sočos bija izteikušas arī Dienvidkoreja, Lielbritānija, ASV un Austrija.

"Cepuri nost olimpiskajai čempionei Lizijai Jarnoldai par viņas viedokli. Pēc tam pievienojās arī korejieši. Gaidījām, kad talkā nāks arī kāda lielā nācija. Kad mūsu viedoklim pievienojās ASV, sapratām, ka iznākums varētu būt labs," pauda Dukurs.

Pasaules čempionātam bobslejā un skeletonā Sočos jānorisinās 2017. gada februāra otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!