Foto: F64
Lielbritānijas un 2018. gada ziemas olimpisko spēļu rīkotājvalsts Dienvidkorejas pārstāvji varētu boikotēt 2017. gada pasaules čempionātu bobslejā un skeletonā, kas paredzēts Sočos, vēsta ārvalstu masu mediji.

Ziņots, ka par nestartēšanu pasaules čempionātā Sočos izlēmuši Latvijas skeletonisti - daudzkārtējais pasaules čempions Martins Dukurs, viņa brālis Tomass Dukurs un Lelde Priedulēna. Latvijas skeletona izlases, kas ir viena no vadošajām šajā sporta veidā pasaulē, nestartēšana izsaukusi plašu rezonansi sporta sabiedrībā. Latvijas skeletonisti paziņojumā norādīja, ka nevēlas startēt tieši Sočos, jo Krievija krāpusies ar dopinga analīzēm, kā to apliecina Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītāja Ričarda Maklarena paziņojums.

Šogad Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pieņēmusi vairākas soda sankcijas saistībā ar atklātībā nākušiem faktiem par Krievijas piekopto krāpšanos dopinga jautājumos. SOK jau bija aicinājusi attiecīgo sporta veidu federācijas pārskatīt sacensību norisi Krievijā, tomēr Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) vēl nesteidzas ar lēmuma pieņemšanu par 2017. gada pasaules čempionāta norises vietas maiņu.

Tagad atbalsts Dukuru lēmumam dzirdams arī no 2018. gada olimpisko spēļu mājvietas Dienvidkorejas un sportā ietekmīgās Lielbritānija, kuras bobsleja divnieks Soču olimpiskajās spēlēs palika piektais, sev priekšā palaižot arī divas Krievijas ekipāžas, pār kurām tagad ir aizdomu ēna.

"Mūsu pagaidu lēmums ir nestartēt [Sočos], jo to rīko Krievija, bet šajā valstī ir problēmas saistībā ar dopingu un godīgumu," aģentūrai "Reuters" norādījis Dienvidkorejas bobsleja un skeletona federācijas (KBSF) ģenerālsekretārs Suns Juņ-Teks. "Tāpat citas valstis ir izteikušās, ka varētu nestartēt. Īpaši skeletonā. Latvija un citas valstis ir mūsu sāncenši, bet tās nestartēs. Tāpēc uzskatām, ka cīnīties par medaļām bez savu konkurentu klātbūtnes nav jēga."

KBSF gan galējo lēmumu vēl nav pieņēmusi, jo tās sportisti šobrīd aizvada Pasaules kausa izcīņas posmu Ziemeļamerikā. Līdz ar to KBSF galējo lēmumu sola pieņemt tad, kad sportisti atgriezīšoties mājās.

Vēlmi nestartēt tieši Sočos izteikusi arī 2014. gada olimpisko spēļu čempione un 2015. gada pasaules čempione skeletonā Līzija Jarnolda, kura saņēmusi atbalstu no Lielbritānijas Olimpiskās komitejas. Kopā ar Jarnoldu boikotu sacensībām Sočos varētu pieteikt arī visa Lielbritānijas bobsleja un skeletona izlase, vēsta "The Telegraph".

"Vajag pasteidzināt SOK un IBSF, lai pieņem kādu lēmumu, jo ir daudz dūmu, kurus vajag kliedēt," saka Lielbritānijas Bobsleja un skeletona federācijas direktors Gerijs Andersons. "Šobrīd atklājas, ka [olimpiskajās spēlēs] neesam sacentušies godīgi un tīrā vietā, kas nav pareizi un to vajag labot. Tīriem sportistiem ir jāsaņem droša aizsardzība un vajag redzēt 2014. gada ziemas olimpisko spēļu īstos rezultātus."

Ja kāda no Lielbritānijas sporta komandām saistībā ar Krievijas dopinga skandālu pieņems lēmumu boikotēt sacensības, tā saņems arī Lielbritānijas olimpiskās komitejas (BOA) atbalstu. To apliecinājis BOA priekšsēdētājs sers Hjū Robertsons. Tomēr Robertsons aicina nesteigties ar prasībām par Krievijas izslēgšanu no 2018. gada Phjončanas olimpiskajām spēlēm vai boikotēt olimpiādi, ja arī krāpnieciskā nācija tur piedalīsies.

"Piektdienas ziņojumā skaidri bija izteikts nosodījums. Kā es to redzu, tā bija detalizēta valsts līmeņa dopinga programma. Tomēr svarīgi, lai cilvēki rīkotos pēc pierādījumiem. Tagad šie pierādījumi ir SOK rokās un tā izlems, kāda būs nākamā rīcība," saka Robertsons. "Svarīgi, ka krievi jau atzīst, ka ir problēma un ir jau izteikušies, kā to atrisināt. Taču, ja Krievija turpinās uzstāt, ka tā ir Rietumu sazvērestība, tad problēmu būs daudz, daudz grūtāk atrisināt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!