Foto: Reuters/Scanpix
Anglijas regbija izlase sestdien Tvikenemā ar 37:21 (13:16) pieveica Austrāliju, izcīnot 14. uzvaru pēc kārtas un atkārtojot pasaules čempiones Jaunzēlandes līdz šim unikālo 2013. gada rekordu, kalendārā gada laikā uzvarot visās spēlēs.

Spēles sākums nebūt neliecināja par gaidāmo angļu uzvaru, Austrālija pilnībā kontrolēja spēli, ar Sefanaias Naivalu piezemējumu un Bernarda Folija piezemējumu līdz 14. minūtei izvirzījās vadībā ar 10:0, turklāt vēl pāris reizes bija tuvu piezemējumam. Pamazām angļi atguvās, ar diviem Ouena Farela soda sitieniem panāca 6:10, bet 29. minūtē Džonatans Džozefs izmantoja viesu kļūdaino piespēli un netraucēts guva piezemējumu (13:10). Līdz puslaika beigām Folijs divas reizes trāpīja soda sitienus, bet pēc pārtraukuma mājinieki ātri atbildēja ar diviem piezemējumiem (44. minūtē Marlands Jards un 49. minūtē Bens Jangss), panākot 27:16, un pārsvaru vairs neatdeva. 57. minūtē Farels panāca 30:16, 65. minūtē Sekope Kepu ar piezemējumu atjaunoja intrigu (30:21), bet 73. minūtē Džozefs ar otro piezemējumu ļāva līdzjutējiem gavilēt (37:21).

Tikai nieka gada laikā Anglijas regbijs ir pārvērties līdz nepazīšanai. Pērn Stjuarta Lankastera vadībā Anglija ar kaunu izgāzās pašas rīkotajā Pasaules kausa izcīņā, kļūstot par pirmo turnīra saimnieci, kura nespēj izkļūt no grupas. Uzvara pēdējā grupas spēlē pār Urugvaju bija niecīgs mierinājums pēc zaudējumiem galvenajās spēlēs pret Velsu (25:28) un Austrāliju (13:33). Sekoja vēsturisks lēmums izlases vadībai pirmo reizi uzaicināt ārzemnieku.

Japāņu izcelsmes austrālieša Edija Džonsa vadībā Anglija ir uzvarējusi visās 13 spēlēs, pirmo reizi kopš 2003. gada "zelta paaudzes" veikuma izcīnot Sešu nāciju turnīra "Grand Slam", pirmo reizi viesos sausajā sērijā pieveicot Austrāliju, un ar triumfu noslēdzot sezonu savā laukumā, to vainagojot ar ceturto uzvaru pēc kārtas pār Austrāliju. Interesanti, ka tieši Edijs Džonss bija Austrālijas izlases treneris, kad tā 2003. gada Pasaules kausa izcīņas finālspēlē stājās pretim sera Klaiva Vudvorda vadītajai nākamajai čempionei Anglijai, kuras sastāvā spīdēja tādas zvaigznes kā kapteinis Martins Džonsons, desmitais numurs Džonijs Vilkinsons, flankers Nīls Beks, centrs Vils Grīnvuds, fulbeks Džeisons Robinsons. Protams, arī Austrālija varēja lepoties ar tādām superzvaigznēm kā zambiešu izcelsmes kapteinis Džordžs Grīgens, Stīvens Lārkems, Stērlings Mortloks, Mets Gito, Džordžs Smits, Mets Bērks.

Jāpiebilst, ka komandas sastāvs būtībā nav mainījies kopš Lankastera laikiem, Džonss tikai nomainīja kapteini, Krisa Robšo vietā ieceļot jaunzēlandiešu izcelsmes "slikto zēnu" Dilanu Hārtliju. Jāpiebilst, ka pēc kārtējās Hārtlija sarkanās kartītes Anglijas čempionātā Lankasters viņu nepaņēma izlasē uz Pasaules kausa izcīņu. Šogad Hārtlijs ir pilnībā attaisnojis Džonsa uzticēšanos, gan pildot komandas līdera funkcijas, gan ievērojot disciplīnu.

Pēc spēles Džonss gan slavēja savus audzēkņus par spēle gaitas laušanu un uzvaru, tomēr atzina, ka pirmās 20 minūtēs angļu sniegums bija vissliktākais visā sezonā. Džonss pauda apņēmību izveidot komandu, kas 2019. gadā viņa mātes dzimtenē Japānā spēs otrreiz izcīnīt Pasaules kausu. Grupu izloze ir paredzēta nākamā gada maijā, un Anglija, visticamāk, būs pirmo četru izlikto izlašu skaitā.

Anglijas 14 uzvaras pēc kārtas nozīmē, ka tā var pārspēt Jaunzēlandes šogad uzstādīto 18 uzvaru pēc kārtas rekordu, ja nākamgad atkārtoti izcīnīs Sešu nāciju turnīra "Grand Slam". Papildus intrigai, pēdējā Anglijas spēle notiks 18. martā Dublinā pret ļoti iespaidīgi spēlējošo Īriju – tieši Īrija 5. novembrī Čikāgā sensacionāli apturēja "All Blacks" uzvaras gājienu, spējot izcīnīto savu pirmo uzvaru 111 gados.

Edija Džonsa panākumu skaitā ietilpst 2001. gada Triju nāciju kauss, 2001. un 2002. gada Bledislo kauss (pārspējot Jaunzēlandi), iekļūšana 2003. gada Pasaules kausa izcīņas finālā pēc pārsteidzošas uzvaras pār Jaunzēlandi pusfinālā, 2007. gadā kā DĀR trenera Džeika Vaita palīgs deva būtisku artavu DĀR izlases triumfā, bet 2015. gadā kā Japānas izlases treneris sagādāja lielāko sensāciju regbija vēsturē, Pasaules kausa grupas spēlē uzvarot DĀR, un tikai netaisnīgā spēļu grafika dēļ, kas liedza pienācīgu atpūtu pirms spēles pret Skotiju, Japāna nespēja pirmo reizi iekļūt izslēgšanas spēlēs, neraugoties uz trijām uzvarām četrās grupas spēlēs.

2016. gada sezonas noslēgumā pasaules rangu tabulas pirmais ducis ir šāds: 1. Jaunzēlande, 2. Anglija, 3. Austrālija, 4. Īrija, 5. Velsa, 6. DĀR, 7. Skotija, 8. Francija, 9. Argentīna, 10. Fidži, 11. Japāna, 12. Gruzija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!