Foto: AP/Scanpix

Krištianu Ronaldu, Lionels Mesi un Antuāns Grīzmans kļuvuši ar finālistiem Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) gada labākā futbolista apbalvojumam.

Ronaldu šogad palīdzēja Madrides "Real" futbolistiem triumfēt UEFA Čempionu līgā, kā arī Portugāles izlasei kļūt par Eiropas čempioni. Lai gan kontinenta meistarsacīkšu finālā viņš guva traumu, Ronaldu atgriezās un vadīja izlasi no rezervistu soliņa. Novembra vidū portugāļu superzvaigzne 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē raidīja divas bumbas Latvijas izlases vārtos.

Tikmēr Mesi ar "Barcelona" komandu kļuva par Spānijas čempioniem un palīdzēja Argentīnas izlasei sasniegt Dienvidamerikas valstsvienību futbola turnīra "Copa America" finālu, kurā gan tika piedzīvots zaudējums. Pēc zaudējuma Mesi paziņoja par karjeras beigām izlasē, taču pēc pāris mēnešiem atgriezās valstsvienībā.

Savukārt Grīzmans šosezon sasniedza divus finālus – UEFA Čempionu līgā Madrides "Atletico" sastāvā un Eiropas meistarsacīkstēs Francijas valstsvienības rindās –, taču abos mačos tika ciesti zaudējumi. Zīmīgi, ka Grīzmana pārstāvētajām komandām nācās piekāpties vienībām ar Ronaldu sastāvā.

Tikmēr labākās futbolistes balvai izvirzītas Melānija Bēringere, kura Vācijas izlases sastāvā kļuva par Riodežaneiro olimpisko spēļu čempioni, brazīliete Marta, kura Olimpiādē ar valstsvienību palika ceturtā, kā arī ASV komandas līdere Karli Loida.

Vēstīts, ka par trim pretendentiem uz labākā trenera balvu kļuvuši Klaudio Ranjēri, Zinedins Zidāns un Fernandu Santušs.

Labākais šī gada futbolists un treneris tiks nosaukts FIFA apbalvošanas ceremonijā nākamā gada 9. janvārī.

Kā ziņots, FIFA pārtraucot līgumu ar izdevumu "France Football", turpmāk Eiropas labākais futbolists un pasaules labākais futbolists atkal tiks noteikti atsevišķās aptaujās.

Kopš 1956. gada "France Football" pēc kontinenta žurnālistu balsojuma pasniedza Eiropas labākā futbolista balvu jeb "Ballon d'Or", bet, tā kā bieži šīs balvas ieguvējs bija identisks FIFA veidotās pasaules labākā futbolista aptaujas uzvarētājam, 2010.gadā pēc tā brīža organizācijas prezidenta Zepa Blatera iniciatīvas tās tika apvienotas. FIFA labāko spēlētāju noteica valstsvienību kapteiņu, galveno treneru un žurnālistu balsojums, un turpmāk šādu formātu pārņēma "Ballon d'Or".

Šogad noslēdzās "France Football" līgums ar FIFA, kas netika pagarināts. Līdz ar to "Ballon d'Or" balva atgriezīsies pie saknēm un turpmāk tās ieguvējs atkal tiks noteikts vienīgi pēc žurnālistu balsojuma, bet šajā balsojumā valstsvienību kapteiņiem un galvenajiem treneriem vairs netiks prasīts viedoklis.

Pērn piekto reizi karjerā par pasaules labāko futbolistu tika nosaukts Argentīnas izlases un Spānijas granda "Barcelona" uzbrucējs Lionels Mesi, bet par labāko galveni treneri tika atzīts Barselonas vienības vadītājs Luiss Enrike.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!