Latvijas Gada balvu sportā par mūža ieguldījumu šogad saņems modernās pieccīņas pamatlicējs Latvijā un treneris Ainars Eglons Leja, informē rīkotāji.

Leja veltījis savam sporta veidam 60 no 85 dzīves gadiem, sākumā nodarbojoties ar to kā sportists, bet pēc tam kļūstot par skolotāju, jaunās paaudzes treneri un aktīvu modernās pieccīņas popularizētāju. Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris A.E.Leja oficiāli tiks apbalvots Latvijas Gada balvas sportā 2016 svinīgajā pasniegšanas ceremonijā 22. decembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

Latvijas Fiziskās kultūras institūtā apgūstot peldēšanas specialitāti, A.E.Leja 1954.gadā piedalījās Latvijas pirmajās modernās pieccīņas sacensībās, kas kļuva par aizsākumu viņa mīlestībai pret daudzpusīgo sporta veidu. Paralēli pamatdarbam aktīvi trenējoties modernās pieccīņas disciplīnās, A.E.Leja guva pirmos panākumus. 1956.gadā viņš ieguva PSRS sporta meistara nosaukumu un jau aktīvo sporta gaitu laikā sāka apmācīt savus treniņu biedrus. Enerģiskajam sportistam divas reizes arī izdevās kāpt uz pjedestāla augstākā pakāpiena republikas svarīgākajās sacensībās, kļūstot par Latvijas čempionu modernajā pieccīņā 1959. un 1963.gadā.

Pateicoties A.E.Lejas panākumiem un neatlaidībai, 1963.gadā modernā pieccīņa tika uzņemta Latvijas Republikas augstākās meistarības skolā un Ainars Eglons kļuva par Latvijas Republikas izlases treneri uz nākamajiem 30 gadiem. Viņš ir izaudzinājis 104 sporta meistarus, 4 starptautiskās klases sporta meistarus, pasaules čempionu, un viņa vadībā Latvijas nacionālā izlase guvusi teicamus rezultātus PSRS Tautu spartakiādēs un PSRS čempionātos. Pateicoties A.E. Lejas trenera talantam un darba ieguldījumam Latvijas modernās pieccīņas sportisti ir sasnieguši īpašus starptautiska mēroga panākumus – Jeļena Rubļevska Atēnās Vasaras Olimpiskajās spēlēs (2004.g.) kļuva par sudraba medaļas laureāti, bet Deniss Čerkovskis šajās Olimpiskajās spēlēs izcīnīja 4. vietu. 1967.gadā A. E. Lejam tika piešķirts "Nopelniem bagātā trenera" nosaukums, bet 2005. gadā trenera devumu novērtēja arī Starptautiskā modernās pieccīņas federācija, piešķirot starptautisko goda medaļu.

BALSO PAR 2016. GADA LATVIJAS POPULĀRĀKO SPORTISTU/-I!

Latvijas Gada balva sportā 2016 noslēguma ceremonija norisināsies 2016. gada 22. decembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

Svinīgo ceremoniju Latvijas Gada balva sportā 2016 organizē Latvijas Olimpiskā komiteja un Igo Japiņa sporta aģentūra ar Izglītības un zinātnes ministrijas un Latvijas Sporta federāciju padomes, kā arī sponsoru finansiālu atbalstu.

Mūža ieguldījums Latvijas sportā
Ainars Eglons Leja

(dzimis 1931. gada 1. jūlijā Liepājas apkaimē, Ezeres pagasta Zaņas ciemā)

Modernās pieccīņas sporta veida aizsācējs un pamatlicējs Latvijā. Visu savu darba dzīvi viņš ir veltījis šim sporta veidam, darbojoties tajā gan kā sportists, gan kā jaunās sportistu paaudzes treneris un skolotājs.

Modernās pieccīņas patriots un joprojām aktīvs šī sporta veida popularizētājs Latvijā, izaudzinājis 104 sporta meistarus un 4 starptautiskās klases sporta meistarus. Modernajai pieccīņai veltījis 60 savas dzīves gadus un joprojām, 85 gadu vecumā ir aktīvs treneris un autoritāte jaunajiem sportistiem.

Izglītība: Ezeres-Zaņas septiņgadīgajā skola, Liepājas Daiļamatniecības skola, Rīgas Kooperatīvās tirdzniecības tehnikums, Latvijas Fiziskās kultūras institūts (1955.)

Lielākie sasniegumi sportā: PSRS sporta meistars un "spēlējošais treneris" (1956.), Latvijas čempions modernajā pieccīņā (1959., 1963.)

Ainara Eglona Lejas trenētie sportisti: Jeļena Rubļevska, Deniss Čerkovskis, Andris Kalniņš, Vladimirs Kravcovs, Sergejs Černavins, Uldis Putniņš, Sandis Šika

Sabiedriskā darbība:

  • 1963. gadā modernās pieccīņas sporta veids tiek uzņemts Latvijas Republikas augstākās sporta meistarības skolā, pateicoties A. E. Lejam
  • 1963. – 1993. gadā kā Latvijas Republikas izlases vecākais treneris vada Latvijas Nacionālo modernās pieccīņas izlasi

Darba gaitas: Strādājis sporta biedrībā "Daugava" par peldēšanas treneri, modernās pieccīņas treneri Rīgas 5. BJSS, Lietišķo sporta veidu skolā, Augstākās sporta meistarības skolā.

Apbalvojumi:

  • 1967. gadā piešķirts "Nopelniem bagātā trenera" nosaukums par nozīmīgo ieguldījumu un sasniegtajiem rezultātiem modernajā pieccīņā
  • 2005. gadā Starptautiskā modernās pieccīņas federācija atzinīgi novērtējusi trenera devumu sporta veida attīstībā, piešķirot starptautisko goda medaļu
  • Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris

Ģimenes stāvoklis: Precējies, dzīvesbiedre Emīlija (Sokolova) - ātrslidotāja, peldēšanas trenere. Dēls Māris - gleznotājs.

Vaļasprieki: ģitāras spēle, mūzika

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!