Foto: Reuters/Scanpix
Pagājušās nedēļas nogalē turpinājās tradicionālā dienvidu puslodes regbija izlašu novembra viesošanās pie saviem ziemeļu puslodes kolēģiem, un pasaules čempione Jaunzēlande revanšējās Īrijai par pirmo zaudējumu šai izlasei 111 gados (21:9), bet Itālija pirmo reizi pārspēja pagalam nīkulīgi spēlējošo DĀR (20:18).
Pēc vēsturiskās īru uzvaras pirms divām nedēļām spēle Dublinā izraisīja bezprecedenta ažiotāžu, jo Īrija Čikāgā nevis vienkārši pārspēja trīskārtējos pasaules čempionus, bet gandrīz visu spēli dominēja laukumā, ar savu ātrumu un spēka cīņu nedodot favorītiem ne mirkli atelpas. Tiesa, savu artavu toreiz deva jaunzēlandiešu trenera Stīva Hansena lēmums nepieteikt vairākus svarīgākos pamatsastāva spēlētājus, taču tas nekādā ziņā nemazināja Īrijas pelnīto uzvaru. Nebija nekāds brīnums, ka čempioni šoreiz izlika visspēcīgāko sastāvu, un pret īru uguni atbildēja ar necaursitamu mūri, pat 20 minūtes spēlējot mazākumā.

Spēle izvērtās kā īsta gladiatoru cīņa, brutāla un intensīva no pirmās līdz pēdējai minūtei. Jau pirmajā uzbrukumā "All Blacks" parādīja savu noskaņojumu un 2.minūtē Malakai Fekitoa pēc desmitā numura un 2016. gada pasaules labākā spēlētāja Bodena Bareta piespēles izvirzīja favorītus vadībā (7:0). Īrija metās atbildes izbrukumos, un 9. minūtē pēc kārtējā "All Blacks" pārkāpuma Džonijs Sekstons realizēja soda sitienu (7:3). 13. minūtē Barets saplosīja gabalos īru aizsardzību un aizskrēja līdz ieskaites laukumam, tiesa, nesaprotamā kārtā nenolika bumbu zemē uzreiz, ļaujot Sekstonam viņu panākt, un nācās gaidīt uz video tiesneša lēmumu par gūto piezemējumu (14:3)

Gluži kā Čikāgas zaudējumā, Jaunzēlandei pavisam kliboja disciplīna, visā spēlē nopelnot 14 (!) sodus, salīdzinot ar Īrijas nieka 4, tostarp divas dzeltenās kartītes, un šis skaits varēja būt vēl lielāks – "All Blacks" regulāri piekopa neatļautus, reizēm pat bīstamus spēka paņēmienus, un pirmajā puslaikā mājinieki zaudēja trīs ārkārtīgi svarīgos pamatsastāva spēlētājus – Sekstonu, naturalizēto dienvidāfrikāņu flankeri, bijušo DĀR U-20 izlases kapteini S.Dž. Standeru un pirmajās minūtēs bīstamā spēka paņēmienā nokautēto centru Robiju Henšo. Tiesa, brutālā spēle prasīja upurus arī "All Blacks" rindās, Henšo pāridarītājs Sems Keins vēlāk traumēja potīti, bet fulbeks Bens Smita lauza pirkstu.

Kad pēc kārtējā pārkāpuma ilgstošajā īru ofensīvā pie ieskaites laukuma dzelteno kartīti saņēma "All Blacks" devītais numurs Ārons Smits, Sekstonu nomainījušais Padijs Džeksons 24. minūtē realizēja soda sitienu (14:9), bet 57. minūtē pēc Fekitoas analoģiska noraidījuma panāca 14:9, taču tas arī bija viss – pat spēles ceturtdaļu mazākumā spēlējošie viesi neielaida nevienu piezemējumu. 66. minūtē pēc ātra pretuzbrukuma Fekitoa guva viesu trešo piezemējumu, un spēles liktenis bija izšķirts (21:9).

Savukārt šī gada lielākā sensācija notika Florencē, kur Itālija izcīnīja savu pirmo uzvaru pār DĀR – 20:18. Tas ir apbrīnojams rezultāts gan tādēļ, ka līdz šim DĀR vienmēr bez īpašām problēmām ir tikusi galā ar itāļiem (1999. gadā pat sagādājot vissmagāko sakāvi 101:0!), gan tādēļ, ka pirms nedēļas itāļus burtiski sabradāja Jaunzēlandes otrais sastāvs (10:68), bet šoreiz viņiem pretim stājās DĀR spēcīgākais sastāvs. Tas ir ļoti netipiski, jo parasti dienvidu puslodes giganti pilnīgi pamatoti Itāliju uzskatījuši par visvājāko pretinieku Eiropas turnejā un laukumā sūtījuši galvenokārt rezervistus. Tādējādi DĀR trenera Alistera Kocē lēmums mest galdā visus dūžus jau liecināja par zināmu paniku, un pavisam pelnīti – viņa debijas sezonā DĀR parādījusi vienkārši briesmīgu sniegumu. Jāpiebilst, ka tikpat pagalam neveiksmīgi šogad spēlējusi arī Itālija, zaudējot visās piecās Sešu nāciju turnīra spēlēs, līdz tika pieņemts darbā jaunais treneris, īrs Konors O'Šī.

Interesanti, ka pirmos trīs piezemējumus abu izlašu rindās guva dienvidāfrikāņi - 8. minūtē viesu veterāns Braiens Habana guva savu 67. piezemējumu izlases karjerā (līdz japāņa Daisukes Ohatas rekordam pietrūkst vēl nieka divu), uz ko 11. minūtē atbildēja itāļu naturalizētais dienvidāfrikānis Andrīss fan Skalkvīks (7:5), bet 16. minūtē Damians de Alende atkal izvirzīja vadībā viesus (7:12). 29. minūtē Edoardo Padovani ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (10:12), 45. minūtē Patriks Lambī atjaunoja piecu punktu pārsvaru, kad mājinieki 10 minūtes bija spiesti aizvadīt mazākumā. 55.minūtē mājinieku pārsvaru ar piezemējumu realizēja Džanbatista Venditi (17:15). Itāļi sajuta vēsturiskās uzvaras iespēju un turpināja dominēt laukumā. Kaut gan Lambī nomainījušais Eltons Jančiss ar soda sitienu atguva afrikāņiem vadību (17:18), pēc dažām minūtēm Karlo Kanna atjaunoja Itālijas pārsvaru (20:18). Spēles beigas aizritēja pie viesu ieskaites laukuma, un itāļi pēc brīnišķīga mola trešo reizi šķērsoja favorītu ieskaites līniju, tomēr pirms piezemējuma itāļu spēlētāja kāja mazliet pieskārās sānu līnijai. Itāļi atbildēja ar nekavējoties pārķertu pretinieku sānu iemetienu un sekmīgi sagaidīja tiesneša spēles beigu svilpi, ļaujot gavilēt līdzjutējiem.

Pēc spēles šokētais Kocē paziņoja, ka negrasās atkāpties no amata un joprojām sevi uzskata par spējīgu izvest DĀR izlasi no purva, par spīti tam, ka viņa vadībā divkārtējie pasaules čempioni piedzīvojuši septiņus zaudējumus 11 spēlēs, tostarp pirmo reizi savā laukumā piekāpās Īrijai (kas lielāko daļu spēles aizvadīja mazākumā!) un cieta visu laiku smagāko zaudējumu savā laukumā (15:57 pret Jaunzēlandi), un pat jebkura no četrām izmocītajām uzvarām varēja pārvērsties zaudējumā.

Savukārt Anglija Tvikenemā bez problēmām pieveica Fidži (58:15), svinot jau 11. uzvaru pēc kārtas austrālieša Edija Džonsa vadībā un kopumā 12. uzvaru pēc kārtas, ja pieskaita pēdējo spēli iepriekšējā trenera Stjuarta Lankastera vadībā. Tikai divas uzvaras Angliju šķir no Jaunzēlandes 2013. gada sasnieguma atkārtošanas – 100% uzvarām vienā kalendārā gadā, un kaut gan nogurusī un zem sava līmeņa spēlējošā Argentīna diez vai sarūpēs sarūgtinājumu, potenciālā banāna miza būs pēdējā cīņa ar Austrāliju, kas pati cer uz 1984. gada unikālā "Grand Slam" atkārtošanu, vienā piegājienā spējot pieveikt visas četras britu salu komandas. Jāpiebilst, ka angļi tēmē arī uz Jaunzēlandes 18 pēc kārtas uzvarēto spēļu rekordu. To izdosies pārspēt, ja pēc šī gada potenciālā triumfa izdosies izcīnīt otro pēc kārtas Sešu nāciju "Grand Slam", interesanti, ka pēdējā kārtā pretim stāsies ļoti iespaidīgi spēlējošā Īrija.

Citās spēlēs Austrālija Sendenī aizraujošā spēlē pārspēja Franciju (25:23), Velsa Kārdifā tikai ar dropsitienu 79. minūtē izglābās no apkaunojošā neizšķirta pret Japānas faktiski otro sastāvu (33:30), Skotija Edinburgā tiesneša pieliktajā laikā ar soda sitienu izrāva uzvaru pār Argentīnu (19:16), Gruzija Tbilisi pieveica Samoa (20:16), Anglijas Premjerlīgas komanda "Harlequins" Londonā piekāpās maoru "All Blacks" (10:26), Rumānija Bukarestē pārspēja Kanādu (21:16), Tonga Sansebastjanā pieveica ASV (20:17), Spānija Malagā sakāva Urugvaju (33:16), bet Čīle Santjago pamanījās zaudēt Dienvidkorejai (36:38, vēl otrā puslaika sākumā esot vadībā 36:7).

Pēc šīm spēlēm līderu trijnieks (Jaunzēlande, Anglija un Austrālija) pasaules rangu tabulā nav mainījies, DĀR noripojusi līdz 5.vietai, palaižot garām Īriju, Velsa palikusi 6.vietā, Skotija pakāpusies līdz 7. vietai, apsteidzot Franciju un Argentīnu, bet pirmo desmitnieku joprojām noslēdz Fidži.

24. novembrī franču "barbari" Bordo spēlēs pret Austrāliju, 25. novembrī Grenoblē Kanāda – Samoa, 26. novembrī Bukarestē Rumānija – Urugvaja, Padujā Itālija – Tonga, Vānā (Francija) Fidži – Japāna, Kilmarnokā Skotija – Gruzija, Tvikenemā Anglija – Argentīna, Kārdifā Velsa – DĀR, Dublinā Īrija – Austrālija, Parīzē Francija – Jaunzēlande, 3. decembrī Tvikenemā Anglija – Austrālija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!