Foto: AP/Scanpix

Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde apstiprinājusi basketbola "Gada balvas 2016" ieguvējus 11 nominācijās. Pirmo reizi par Gada basketbolisti atzīta Anete Šteinberga, Gada basketbolista gods ticis Kristapam Porziņģim, bet Gada trenera balvu saņems Roberts Štelmahers.

Trešo reizi par Gada tiesnesi atzīts Oļegs Latiševs, bet otro gadu pēc kārtas Gada jaunatnes trenera tituls pienākas Aināram Čukstem. Basketbola balvas tradīciju LBS aizsāka 2012.gadā, nosakot Gada spēlētājus. Kopš 2013. gada tiek nosaukti Gada balvas ieguvēji 9-11 nominācijās, ņemot vērā sasniegumus aizvadītajā basketbola sezonā.

Četrās nominācijās (Gada basketbolists/e, Gada treneris un Gada cerība) laureāti noteikti, balsojot LBS Treneru komisijas dalībniekiem, par basketbolu runājošiem un/vai rakstošiem mediju pārstāvjiem, līdzjutējiem (Delfi.lv aptauja) un LBS valdei. Pārējās septiņās nominācijās balvu ieguvējus noteica LBS komisijas, sadarbības partneri un LBS valde.

Gada basketboliste – Anete Šteinberga

Spēka uzbrucēja, kura deva lielu ieguldījumu valstsvienības divās uzvarās Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēs (vidēji spēlē 30 minūtes, 16,5 punkti un 6 atl.), pēc pārejas no Vologdas komandas uz Prāgas ZVVZ USK veiksmīgi debitēja Eirolīgā (4. vieta; vidēji spēlē 28 minūtes, 14 punkti, 5,3 atl.) un kļuva par Čehijas čempioni. Šteinberga ieguvusi lielāko atbalstu visās balsotāju kategorijās.

Otro balsu summu visās kategorijās, pavisam nedaudz atpaliekot no uzvarētājas, sakrājusi iepriekšējo trīs aptauju uzvarētāja Anete Jēkabsone-Žogota (valstsvienība un Kurskas "Dynamo", Krievija), kuras ieguldījumu valstsvienības spēlē raksturo vidēji spēlē laukumā pavadītās 37 min, 15 punkti un 6 piespēles, bet sniegumu Eirolīgā – vidēji 32 minūtēs gūtie 14 punkti.

Turpmākajās vietās seko Gunta Baško-Melnbārde (valstsvienība un "Basket Landes", Francija), Aija Putniņa (valstsvienība un "Nantes Reze", Francija), kā arī Ieva Krastiņa (valstsvienība un "TTT Rīga").

GadsLaureātes
2012Zane Teilāne
2013Anete Jēkabsone-Žogota
2014Anete Jēkabsone-Žogota
2015Anete Jēkabsone-Žogota
2016Anete Šteinberga

Gada basketbolists – Kristaps Porziņģis

Slaidā liepājnieka veiksmīgā debija pasaulē varenākajā līgā ("New York Knicks" sastāvā 72 spēlēs vidēji 28 min, 14,3 punkti, 7,3 atlēkušās bumbas) novērtēta ar pirmo vietu visās četrās kategorijās, tiesa, LBS valde vienlīdz augstu vērtējusi arī pēc grūtās un veiksmīgās klubu sezonas valstsvienībā spēlējušo Jāņa Strēlnieka un Jāņa Timmas sniegumu.

Otrajā vietā Vācijas čempions un Eirolīgas TOP16 dalībnieks (24 spēlēs vidēji 22 minūtes, 9,8 punkti, 3,3 piespēles) Jānis Strēlnieks (valstsvienība un "Brose Basket Bamberg", kurš ieņēma 2.vietu treneru balsojumā, 2./3. vietu mediju un 3.vietu līdzjutēju aptaujā.

Seko Krievijas čempionāta bronzas ieguvējs Jānis Timma (valstsvienība un Sanktpēterburgas "Zenit"), Eirolīgas finālturnīra dalībnieks Dāvis Bertāns ("Laboral Kutxa", Spānija) un Dairis Bertāns (valstsvienība un "Dominion Bilbao", Spānija).

Dažādās balsojuma kategorijās uzvarējuši trīs pretendenti, bet vislīdzsvarotākais "sniegums" bijis Valmieras komandas zelta pavasara līdzautoram vīriešu valstsvienības treneru kolektīva dalībniekam Robertam Štelmaheram, kurš bijis galvenais favorīts kolēģu treneru un mediju balsojumā, kā arī savācis otro lielāko punktu summu līdzjutēju un valdes balsojumā.

Otrajā vietā iepriekšējo divu aptauju uzvarētājs vīriešu valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis, kurš arī šoreiz ieguvis lielāko līdzjutēju atbalstu. Trešajā vietā Ainārs Čukste ("TTT Juniores" un Latvija U18), kura izcīnītā 4.vieta Eiropas U18 čempionātā visaugstāk novērtēta valdes balsojumā. Seko sieviešu valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts (arī 3.vieta Krievijas čempionātā ar Kurskas "Dynamo") un Latvijas sieviešu čempionvienības galvenais treneris Aigars Nerips ("TTT Rīga").

GadsLaureāti
2013Artūrs Štālbergs
2014Ainars Bagatskis
2015Ainars Bagatskis
2016Roberts Štelmahers
Gada cerība – Rihards Lomažs

20 gadus vecais aizsargs, kurš sezonas laikā iekaroja aizvien lielāku BK "Ventspils" treneru uzticību un bija pārliecinošs U20 izlases līderis Eiropas čempionātā (vidēji 26 minūtes, 15,6 punkti), ar nelielu pārsvaru uzvarējis treneru, mediju un līdzjutēju aptaujās.Seko valdes visaugstāk novērtētā U20 un U18 izlašu līdere (attiecīgi 32 un 33 minūtes, 16,4 un 13,7 punkti, 7 un 9,7 atlēkušās bumbas), Eiropas U18 čempionāta Zvaigžņu piecnieka dalībniece Digna Strautmane, kura uz Gada cerības balvu varēs pretendēt vēl divas sezonas.Turpmākajās vietās – Klāvs Čavars ("Liepāja/Triobet" un U20 izlase) un Luīze Šepte ("Ventspils", U17 un U18 izlase).
GadsLaureāti
2013Kristaps Porziņģis
2014Rodions Kurucs
2015Rolands Šmits
2016Rihards Lomažs
Gada 3x3 basketbolists – Mārtiņš Šteinbergs

Ņemot vērā 3x3 basketbola augošo popularitāti un LBS apņēmību paaugstināt šī basketbola paveida prestižu, Gada balvu klāsts papildināts ar jaunu nomināciju, balvu piešķirot sezonas rangu tabulas līderim. 2016. gada sezonas laikā visvairāk punktus FIBA rangu tabulā sakrājis 26 gadus vecais Mārtiņš Šteinbergs, kurš, pārstāvot Latvijas čempionvienību "Tava ģērbtuve" Šveices pilsētā Lugano notikušajā FIBA 3x3 Pasaules tūres "Challenger" sērijas turnīrā izcīnīja trešo vietu, kā arī uzvarēja Latvijas čempionātā Pro grupā.
Gada jaunatnes treneris – Ainārs Čukste

Treneru komisijas un Jaunatnes komisijas viedoklis bija tikpat kā vienbalsīgs – otro gadu pēc kārtas par Gada Jaunatnes treneri atzīts Ainārs Čukste, kura vadītās "TTT Juniores" izcīnīja trešo vietu Latvijas Sieviešu līgā un lielā skaitā pārstāvēja valsti Eiropas jaunatnes čempionātos, savukārt U18 meiteņu izlase izcīnīja 4.vietu Eiropā un ieguva tiesības nākamvasar piedalīties pasaules U19 čempionātā.
GadsLaureāti
2013Nikolajs Mazurs
2014Jānis Gailītis
2015Ainārs Čukste
2016Ainārs Čukste
Gada tiesnesis – Oļegs Latiševs

Riodežaneiro olimpiska turnīra un Eirolīgas Final 4 turnīra spēļu tiesnesis šosezon bija pārliecinošs Tiesnešu komisijas un valdes favorīts.
GadsLaureāti
2013Oļegs Latiševs
2014Oļegs Latiševs
2015Mārtiņš Kozlovskis
2016Oļegs Latiševs
Gada seniors – Jānis Jaunzemis

Senioru klubs šai balvai nominēja bijušo Rīgas VEF meistarkomandas spēlētāju, kurš šovasar Novisadā kļuva par Eiropas čempionu 70+ grupā. Senioru basketbolā Jānis Jaunzemis jau izcīnījis piecus Eiropas čempiona, kā arī pasaules čempiona titulu.
GadsLaureāti
2013Kārlis Strēlis
2014Lorita Sauša
2015Dace Zeltiņa
2016Jānis Jaunzemis
Gada ratiņbasketbolists – Kārlis Podnieks

Latvijas Ratiņbasketbola federācija balvai nominēja vienu no valsts izlases līderiem Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā (attēlā - 1.rindā vidū), kurš kops 2011. gada regulāri spēlē gan Latvijas valstsvienībā, gan ārzemju klubos –Itālijā, Spānijā, patlaban Vācijā.
GadsLaureāti
2013Kārlis Gabranovs
2014Raimunds Beginskis
2015Raimunds Beginskis
2016Kārlis Podnieks
Gada ieguldījums – dokumentālā filma "6tais spēlētājs"


Izvērtējot saņemtos priekšlikumus, LBS valde nolēma Gada balvu šajā nominācijā piešķirt Eiropas 2015.gada basketbola čempionātam veltītās dokumentālās filmas "6tais spēlētājs" veidotājiem – režisoriem Dzintaram Dreibergam un Rihardam Olmanim un viņu vadītajai komandai.
GadsLaureāti
2013Andrejs Ēķis, Aigars Grauba
2014Solvita Āboltiņa
2015Porziņģu ģimene
2016Dzintars Dreibergs, Rihards Olmanis
Gada piemērs – Jānis Strēlnieks

Nedēļu pēc EuroBasket'2015 beigām Strēlnieks atgriezās savā darba vietā - Vācijas labākajā klubā Bambergas "Brose Basket" un turpmākajos astoņarpus mēnešos piedalījās 68 oficiālajās spēlēs (vidēji katrā laukumā 23 minūtes), cienīgi startējot Eirolīgā (5. vieta TOP16 turnīrā, soli no ceturtdaļfināla) un otro gadu pēc kārtas izcīnot Vācijas čempiona titulu. Izslēgšanas turnīra laikā nopietni savainoja potīti un pēdējās spēles aizvadīja ar pretsāpju zālēm. Kaut arī ārsti stingri ieteica atpūsties un izārstēt savainojumu, Strēlnieks dažas dienas pēc klubu sezonas beigām pievienojās valstsvienībai un, riskējot ar veselību, spēlēja olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā kā komandas pamatsastāva saspēles vadītājs (vidēji katrā mačā 27 minūtes, 4 rezultatīvās piespēles, 6,3 punkti). Attieksmes un darba ētikas ziņā – paraugs ikvienam jaunajam basketbolistam.
GadsLaureāti
2013Kaspars Vecvarags
2016Jānis Strēlnieks

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!