Foto: Kadrs no video
Oktobra sākumā Čečenijas galvaspilsētā Groznijā notikušas jaukto cīņas veidu (MMA) sacensības bez noteikumiem, kurās trīs cīņas aizvadījuši arī čečenu prezidenta Ramzana Kadirova dēli. Cīņu šovs, kurā piedalījušies arī mazgadīgie Kadirova dēli, izsaucis sašutuma vilni Krievijā un tagad MMA cīkstoņiem rosināts arī atņemt sporta veida statusu, vēsta Krievijas mediji.

MMA šova laikā uzvaras bērnu cīņās guva Kadirova dēli – astoņgadīgais Adams, deviņgadīgais Zeļimhans un desmitgadīgais Ahmads. Visi trīs Čečenijas līdera dēli guva uzvaras, bet Ahmads savu pretinieku pieveica jau pirmajā raundā ar nokautu. Čečenijā populāro MMA cīņu šovs sarīkots par godu Kadirova 40. jubilejai un Čečenijas galvaspilsētas svētkiem.

Sašutumu pēc notikušā pauda Krievijas MMA cīņu federācijas prezidents, savulaik pazīstams cīkstonis Fjodors Jemeļjaņeko, norādot, ka bērni cīnījušies pārkāpjot jebkādas normas un noteikumus. "Šī sporta veida noteikumi, paredz ka sportistiem līdz 21 gada vecumam ringā jādodas aizsargķiverē, aizsargcimdos, bet bērniem līdz 12 gadu vecumam ir jābūt arī speciālajos kreklos. Tāpat ir zināmi ierobežojumi vecumā līdz 21 gadam, bet te cīņas notika pēc noteikumiem, kas paredzēti pieaugušajiem profesionāļiem. Bērniem līdz 12 gadu vecumam vispār ir liegtas MMA cīņas. Tas, kas notika Groznijā, nekādā veidā nav atbalstāms."

Vēl lielāku sašutumu Jemeļjaņeko pauda par to, ka šīs bērnu cīņas tiešraidē translējis Krievijas televīzijas kanāls "Mатч. Боец". MMA cīņu vadītājs Krievijā norāda, ka uz šiem šoviem vispār ir liegta ieeja bērniem vecumā līdz 12 gadiem, bet "te bērneļi, kuriem ir pa astoņiem gadiem, sita viens otru, un to priecīgi vēroja viņu vecāki". "Vai tad patiešām visiem ir tik nepieciešamas bērnu cīņas, kas kaitē bērnu veselībai? Vēl vairāk esmu sašutis, ka to visu vēroja Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs. Viņa padomnieki no Čečenijas sporta ministrijas aizmirsa pabrīdināt, ka šādas cīņas ir liegtas bērniem vecumā līdz 12 gadiem?"

Kadirovs, reaģējot uz kritiku, uzsvēris, ka tās bija paraugcīņas, nevis īstas cīņas, tomēr Krievijas mediji jau oponējuši. Kā norāda "championat.ru", cīņas notikušas tā saucamajā "būrī", bērni spēcīgi situši viens otru ne tikai rokām, bet arī kājām, sitieni bijuši arī pa galvu. Kopumā cīņas vērtējamas kā asas un bīstamas bērniem, norāda izdevums.

Vēlāk vārdu apmaiņā internetā iesaistījušies Kadirovam tuvie cilvēki no šī šova rīkotājiem, pat ņirgājoši izsakoties par Jemeļjaņenko. Vēlāk gan šie ieraksti sociālajos tīklos dzēsti, visticamāk, pēc paša Kadirova aicinājuma.

Vēlāk, kad asumi turpinājušies no abām pusēm, Kadirovs vērsies pie Jemeļjaņeko. "Mēs šeit, Čečenijā, izmantojam visus līdzekļus, lai realizētu Krievijas valdības uzstādījumu – aktīvi iesaistām bērnus un jauniešus sportā. Čečenijā nav bērnu namu, patversmju, pamestu bērnu. Nav vai ir ļoti maz noziegumu, kuros cietuši bērni. Nekur nav tika mērķtiecīga un kompleksa cīņa par bērnu tiesībām, kā Čečenijā. Tāpēc nesaprotu, kādēļ paraugcīņa, kas ritēja kā bērnu spēle, tiek uztverta kā šausmu lieta, bet nešausminās, ka karš paņēma 13 987 bērnu dzīvības, bojā gāja simtiem tūkstoši cilvēku, pieci tūkstoši pazuduši bez vēsts, līdz pamatiem iznīcināta Groznija un visa Čečenija? Vai jūs runājāt par šausmām, kad tas viss notika? Fjodor, Jums nav taisnība! Krievu spēkavīri tā nerīkojas!"

Tikmēr trīskārtējais olimpiskais čempions, grieķu-romiešu cīņas leģenda Aleksandrs Kareļins, kurš tagad ir Krievijas Valsts domes deputāts, aicinājis MMA cīņām atņemt valsts akreditēta sporta veida statusu, jo jauktās cīņas nav atsevišķs sporta veids, bet gan sacensību veids. "Groznijas incidents saistībā ar bērnu cīņām ir sporta sistēmas kļūme. Uzskatu, ka MMA ir sacensību rīkošanas sistēma, nevis sporta veids. Pats nosaukums jau norāda uz vairāku disciplīnu sajaukumu. Te drīkst cīnīties tikai cilvēki, kas ir kaut ko sasnieguši, piemēram, boksā vai cīņā. Piemēram, iznāk ringā cīņas sportu meistars un boksa meistars, un abi jauktā stila cīņā parāda, ko kurš ir iemācījies un kurš labāks. Bet tikko sportot sākušie zēni neko jau nevar parādīt, jo viņiem nav sākotnējo iemaņu. Ko tad tiesnešiem tur vērtēt – kurš labāk sit gulošo?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!