Foto: Sputnik/Scanpix
Viens no pasaules labākajiem vindsērfinga sportistiem "Formula Windsurfing" klasē Jānis Preiss, kurš, pretēji ieteikumiem, pagājušajā nedēļā startēja sacensībās Krievijas okupētajā Ukrainas teritorijā Krimas pussalā, portālam "Delfi" atteicās komentēt savu izvēli startēt šajos mačos.

Portāls "Delfi" vēstīja, ka, pretēji ieteikumiem, trīs Latvijas vindsērfinga sportisti bija devušies uz Krievijas okupēto Krimas pussalu, kur piedalījās Eiropas kausa izcīņas posmā "Formula Windsurfing" klasē. Sevastopolē notikušajās sacensībās Preiss uzvarēja, bet uz starta līnijas stājās tikai Krievijas sportisti, kā arī trīs Latvijas pārstāvji un viens lietuvietis. Kopā ar pasaules vicečempionu Preisu šajās sacensībās no Latvijas startēja Aleksandrs Ļeontjevs un Romualds Zelčs.

"Nekomentēšu notikušo. Ar oficiālu iesniegumu vērsīšos Latvijas Zēģelātāju savienībā. Ja viņi vēlas, lai informē par šo iesniegumu. Tur arī visu izklāstīšu," nerunīgs telefonsarunā ar portālu "Delfi" bija Preiss. Arī klātienē tikties, lai paustu savu viedokli, sportists atteicās.

Tikmēr Latvijas Zēģelātāju savienības (LZS) prezidents Ansis Dāle informēja, ka no sportistiem oficiāli ir pieprasīts skaidrojums par notikušo un visiem trijiem savi iesniegumi jāiesniedz līdz šīs nedēļas beigām. Dāle atgādina, ka sportisti devušies individuāli un LZS viņus nav deleģējusi uz šīm sacensībām.

Tāpat LZS nācies doties uz Ukrainas vēstniecību Latvijā, lai skaidrotu situāciju par notikušo. Kā sacīja Dāle, Ukrainas vēstniecībā šie sportisti nav kārtojuši dokumentus par iebraukšanu Krimā, līdz ar to tiek uzskatīts, ka Preiss, Zelčs un Ļeontjevs nelegāli šķērsojuši Ukrainas teritoriju.

LZS pirms šīm sacensībām sportistiem ieteica nedoties uz Krimu. Tāpat LZS no Ārlietu ministrijas bija saņēmusi skaidrojumu, kurā ieteikts sportistiem nedoties uz Krievijas okupēto Krimas pussalu.

ĀM mājaslapā atrodamajā paziņojumā norādīts, ka "saskaņā ar spēkā esošajiem Ukrainas normatīvajiem aktiem iebraukt Krievijas Federācijas prettiesiski anektētajās Ukrainas administratīvajās teritorijās atļauts tikai caur Ukrainas robežkontroles punktiem, likumos noteiktajā kārtībā saņemot īpašu Ukrainas varas iestāžu atļauju. Par neatļautu Ukrainas robežas šķērsošanu, ierodoties Krimā var iestāties likumā noteiktā atbildība, tai skaitā aizliegums turpmāk ieceļot Ukrainā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!