Foto: Publicitātes foto
Starptautiskā Peldēšanas federācija (FINA) vērsusies Starptautiskajā Arbitrāžas tiesā saistībā ar Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) valdes lēmumu par dopinga kontroles nelabvēlīgu analīžu rezultātu peldētājam Jānim Šaltānam, kas neatbilst Pasaules Antidopinga kodeksam, pastāstīja LPF valdes priekšsēdētājs Aivars Platonovs.

Platonovs skaidroja, ka federācija saņēma vēstuli no FINA, kurā tiek apstrīdēts nu jau atlaistās federācijas valdes lēmums saistībā ar Šaltāna antidopinga pārkāpumu. Kā liecina Valsts sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļas mājaslapā publicētā informācija, Šaltānam 2015.gadā par klenbuterola lietošanu piešķirta diskvalifikācija uz diviem gadiem - līdz 2017.gada 6.decembrim.

Platonovs skaidroja, ka FINA pieprasījusi LPF tai nosūtīt pieņemtā lēmuma dokumentus, tulkotus angļu valodā, ko federācijas bijusī valde arī esot izdarījusi. FINA tai iesūtītos dokumentus izpētījusi un secinājusi, ka tajā ir daudzas neskaidrības un nesakritības, un vērsusies Arbitrāžas tiesā ar apelāciju par LPF valdes lēmumu.

Platonovs atklāja, ka FINA apelācijā minēti aptuveni 30 punkti, kas esot neatbilstoši vai mulsinoši. Piemēram, FINA, apkopojot informāciju, apšauba faktu, ka sportists sadarbojies ar instancēm, kā arī atzinis savu vainu, jo sportists esot pieprasījis arī B testu. "FINA norāda uz virkni šādu nesakritību," atzina Platonovs.

LPF jaunais valdes priekšsēdētājs atzina, ka tolaik valdes lēmums līdzšinējā federācijas prezidenta Kaspara Pones vadībā pieņemts it kā federācijas vārdā, līdz ar to gadījumā, ja būs jāmaksā kāds sods vai tikai tiesāšanās izdevumi, tas būs jādara LPF. Tiesāšanās Arbitrāžas tiesā ir maksas pakalpojums, skaidroja Platonovs.

Patlaban, vērtējot LPF jaunajai valdei pieejamo informāciju, secināms, ka Šaltāna pozitīvo dopinga analīžu rezultātu izvērtēšanas procesā varētu būt notikuši vairāki pārkāpumi.

Platonovs atzina, ka minētā situācija ir smags trieciens LPF tēlam starptautiskajā arēnā - FINA nav saprotams federācijas bijušās valdes pieņemtais lēmums, kā rezultātā starptautiskajā sabiedrībā var rasties aizdomas vai diskusijas par to, vai LPF nenotiek dopinga lietošanas piesegšana, vai arī netiek lobētas kādas intereses.

Ziņas par notiekošo saistībā ar iesniegumu tiesā LPF varētu būt zināmas jaunnedēļ.

Ņemot vērā iepriekš minētos secinājumus, LPF jaunā valde uzskata, ka iepriekšējās valdes lēmums uzskatāms ne vien kā neprofesionāls un nekvalitatīvs, bet arī vērtējams kā "absolūtas bezatbildības un nihilisma piemērs, kas degradē atklātības, godīguma un taisnīguma principus". Līdz ar to federācijas valde, kas rīkojas, balstoties uz 16.septembrī biedru ārkārtas sapulcē piešķirtajām tiesībām un rīkojumu izvērtēt Pones vadītās valdes lēmumu, lems par valdes lēmuma atcelšanu atkārtotu šī jautājuma izskatīšanu 20 darba dienu laikā.

LPF valdes ieskatā nav pieņemams, ka jebkuras organizācijas valde pieņem lēmumus, balstoties tikai uz vienas puses minētajiem argumentiem un ignorējot gan ekspertu komentārus, gan Antidopinga kodeksa būtību. Federācija uzskata, ka šāda rīcība ir ne vien neētiska un neprofesionāla, bet arī ārkārtīgi bezatbildīga, kas ir radījusi apstākļus tam, ka FINA ir vērsusies Arbitrāžas tiesā ar prasību pret to.

Ņemot vērā, ka Antidopinga kodekss un FINA noteikumi ir attiecināmi uz ikvienu sportā iesaistīto personu, tostarp amatpersonām, LPF valdes sēdē tiks vērtēta arī iesaistīto personu rīcība un motivācija, pieņemot konkrētos lēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!